ΠΑ.ΣΟ.Κ.Α : Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα Αλλαγής

ΠΑ.ΣΟ.Κ.Α : Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα Αλλαγής

Τι κι αν όλο και περισσότερα στελέχη του ΚΙΝΑΛ ζητούν επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία είπε «διεύρυνση» και το εννοεί! Εδώ που τα λέμε, όταν είδε και αποείδε η Φώφη Γεννηματά ότι όσο το… ανέβασε το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου το ανέβασε –πιο πάνω δεν είχε– αποφάσισε να κάνει διεύρυνση και να γίνει η ηγέτιδα του συνόλου της κεντροαριστεράς. Μια κουβέντα είναι αυτή, βεβαίως, αφού ο κατακερματισμός του εν λόγω πολιτικού χώρου μόνο τυχαίος δεν είναι καθώς, ως γνωστόν, πιο εύκολα μπορεί να συνεννοηθεί ένας δεξιός με έναν κουμουνιστή παρά δύο… κεντροαριστεροί μεταξύ τους!

Γιατί άπαξ και αποφασίσεις να κολλήσεις στο «κεντρώος» και το «αριστερός» (καλή ώρα, όπως υποτίθεται κόλλησε ο Μητσοτάκης στο «δεξιός» και το «κεντρώος»), ενώ παράλληλα επιθυμείς να συμπεριλάβεις τη σοσιαλδημοκρατία, την ανανεωτική Αριστερά, την οικολογία και το προοδευτικό κέντρο (sic) που έλεγε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αλλά την ίδια ώρα ιδρώνεις να φέρεις κοντά σου και το Ποτάμι, που συνδυάζει όλα τα παραπάνω μαζί με τον φιλελευθερισμό – νεοφιλελευθερισμό και ολίγη από κεντροδεξιά, ε πού να βγάλεις άκρη!

Και αφού το ΚΙΝΑΛ τα συνδύασε όλα αυτά με… τρομερή επιτυχία, που οδήγησε στην αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, οδεύει προς το δεύτερο συνέδριό του (30-31 Μαρτίου) όπου θα συνενωθούν οι εναπομείναντες για να συγκροτήσουν επιτέλους ένα ενιαίο κόμμα και όχι έναν συνασπισμό-Βαβέλ. Βεβαίως και κατόπιν της ενοποίησης τα κόμματα-εταίροι δεν πρόκειται να διαλυθούν, απλώς θα… απενεργοποιηθούν, κατά την πρόεδρο Φ. Γεννηματά, υπακούοντας σε ενιαία και εκλεγμένα αυτήν τη φορά κομματικά όργανα.

ΠΑΣΟΚ των ψηφοφόρων

Οπως όλα δείχνουν, πάντως, το αίτημα ουκ ολίγων στελεχών, μελών και ψηφοφόρων για το… αντίθετο –δηλαδή διάλυση του ΚΙΝΑΛ και επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ– αναμένεται να τεθεί επισήμως στη διάρκεια του συνεδρίου. Εξάλλου, μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, οι υποστηρικτές αυτής της άποψης εκτιμούν ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να συνεχίσει να ονομάζεται Κίνημα Αλλαγής ένας πολιτικός φορέας που ουσιαστικά είναι κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό σε ό,τι αφορά όχι μόνο τους βουλευτές του αλλά και την πλειονότητα των μελών του.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που εκφράστηκε επίσημα για το θέμα –αν και συγκρατημένα προς το παρόν– καθώς ζήτησε να επιστρέψει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως δήλωσε, αυτό εισπράττει από τον κόσμο με τον οποίο μιλάει. «Μου έρχεται φυσικά να πω ΠΑΣΟΚ. Μια ζωή είμαι σε αυτό. Θα έχουμε την ευκαιρία στο συνέδριο να προταθούν αυτά» είπε ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίστοιχη πρόταση φέρεται να έχει κάνει και η σημερινή ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Ως προς τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, πάντως, γεγονός είναι ότι στο λογότυπο του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν τα σύμβολα όλων των πολιτικών δυνάμεων που το συγκροτούν, έτσι κι αλλιώς. Ωστόσο, προφανώς δεν εννοούσε αυτό ο Ν. Παπανδρέου όταν μιλούσε για «επιστροφή του ήλιου». Και φυσικά για πολλά στελέχη και μέλη του Κινήματος το θέμα δεν είναι ο ήλιος αλλά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. «Αυτοί είμαστε, γιατί το κρύβουμε; Αυτός είναι και ο κόσμος που εξακολουθεί να μας στηρίζει, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ» υποστηρίζουν πολλοί και όχι αδίκως. Μέχρι και σύμβουλοι αρχηγών άλλων κομμάτων μιλούν για το «πράσινο αίμα» όταν αναφέρονται στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και την έστω και χαμηλής τάσης δυναμική του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά, η Χαριλάου Τρικούπη έχει ήδη διαμηνύσει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζει, βέβαια, ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί και αφορούν τη συμμετοχή κι άλλων δυνάμεων που δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να αποχώρησαν επισήμως το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ, όπως λένε, όμως αρκετά στελέχη και των δύο κομμάτων παρέμειναν στον φορέα, ενώ στο ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνονται ακόμη το Δίκτυο Ανανέωση του Γιώργου Καμίνη, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η ΕΔΕΜ, αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες. Φυσικά, κομμάτι του ΚΙΝΑΛ αποτελεί και το ΚΙΔΗΣΟ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αλλά εκείνο πηγάζει από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, παρότι δεν δίστασε να το διασπάσει…

Το «πράσινο αίμα»

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που έχουν δέσει κόμπο –ή τους έχει… δέσει κόμπο– στη Χαριλάου Τρικούπη είναι η υπόθεση της διεύρυνσης. Οπως επαναλαμβάνουν μονότονα όλα τα κορυφαία στελέχη από καιρό, με πρώτη την πρόεδρο, «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορούμε και να προχωρήσουμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ». Αυτό που αρνούνται πεισματικά να παραδεχτούν, ωστόσο, είναι ότι αυτοί οι 212.000 πολίτες που πήγαν στις κάλπες το 2017 για να εκλέξουν επικεφαλής τού –ανώνυμου τότε– νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς δεν το έκαναν ούτε για τα μάτια του Σταύρου Θεοδωράκη ούτε για του Καμίνη! Πήγαν ακριβώς ως «πράσινο αίμα», που λένε και ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα από τα αποτελέσματα, που έβγαλαν πρώτη τη Φ. Γεννηματά και δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη – «υπόθεση ΠΑΣΟΚ» εν ολίγοις. Στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, επιμένουν να κρύβουν τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ πίσω από το… ρόδο-μύλο του ΚΙΝΑΛ! 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter