Πόσο ελληνικό είναι τελικά το γνωστό τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή»

Πόσο ελληνικό είναι τελικά το γνωστό τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή»

Το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή» έχει γίνει viral τους τελευταίους μήνες μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μέχρι τώρα, το ακούγαμε συνήθως σε σε στρατιωτικές παρελάσεις, πλέον όμως τραγουδιέται ανά πάσα ώρα και στιγμή από κάθε… Έλληνα πατριώτη.

Το ερώτημα είναι όμως, πόσο ελληνικό είναι τελικά.

Σύμφωνα με το Wikipedia το «Μακεδονία ξακουστή» είναι τίτλος πατριωτικού τραγουδιού για τη Μακεδονία που ακούγεται σε εορτές και εθνικές επετείους και καθιερώθηκε ως ύμνος της Μακεδονίας. Ωστόσο, από μουσικολογική και κινησιολογική άποψη η μελωδία και τα βήματά του δεν αντιστοιχούν στην παραδοσιακή τοπική μουσική, ενώ ο στίχοι του από άποψη μορφής δεν αντιστοιχούν στα δημοτικά τραγούδια και από άποψη περιεχομένου αναπαράγουν αποκλειστικά την εθνική ιδεολογία.

Όπως αναφέρεται στο Wikipedia o μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης εντόπισε μία κασέτα με ισπανοεβραϊκά τραγούδια της Θεσσαλονίκης, στην οποία περιλαμβάνεται η μελωδία του τραγουδιού ως σύνθεση που πραγματοποιήθηκε για τα εγκαίνια της Schola de la Alianza, του πρώτου εβραϊκού σχολείου της Θεσσαλονίκης, το 1873. Ο Δραγούμης πιθανολογεί ότι είτε η μελωδία δημιουργήθηκε για τα εγκαίνια του εβραϊκού σχολείου και έπειτα μεταδόθηκε σε άλλους λαούς της περιοχής ή είχε δημιουργηθεί αρχικά στα μέσα του 19ου αιώνα από κάποιον Δυτικό συνθέτη για τον οθωμανό σουλτάνο και έπειτα χρησιμοποιήθηκε από τις εβραϊκές κοινότητες

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter