Πρόταση μομφής κατά της Μέι μετά το «ντόμινο» παραιτήσεων – Παλεύει να τους πείσει για τη συμφωνία (Video)

Πρόταση μομφής κατά της Μέι μετά το «ντόμινο» παραιτήσεων – Παλεύει να τους πείσει για τη συμφωνία (Video)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, μετά τη χθεσινή ψήφιση από το υπουργικό Συμβούλιο της συμφωνίας ΕΕ- Βρετανίας. Καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι παλεύει με νύχια και με δόντια να υπερασπιστεί τη συμφωνία και να πείσει υπουργούς και βουλευτές πως χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει Brexit, ο συντηρητικός βουλευτής και υπέρμαχος του Brexit Τζέικομπ Ρις – Μογκ κατέθεσε πρόταση μομφής.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο «Sky», oι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Μέι αναμένεται να συναντηθούν στις 1:45 μ.μ.,ώρα Βρετανίας (3:45 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Τουλάχιστον 48 βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν πρόταση μομφής, που θα οδηγήσει στην ανατροπή της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.

Τα χθεσινά χαμόγελα που έφερε η ψήφιση από το υπουργικό Συμβούλιο της συμφωνίας κράτησαν μόνο για λίγο. Σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. 

«Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση», δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Προετοιμαζόμασταν για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό επειδή αναγνωρίζω ότι έχουμε ένα περαιτέρω στάδιο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά, όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία αυτή (…) θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτό το Κοινοβούλιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Ντόμινο» παραιτήσεων

Από το πρωί η μία παραίτηση διαδέχεται την άλλη. Την αρχή έκανε ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Σάιλες Βάρα και ακολούθησαν ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν, και η υπουργός Εργασίας Έσθερ Μακβέι παραιτήθηκαν σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Κρίση στη Βρετανία μετά τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit – «Βροχή» οι παραιτήσεις

Η πιο ηχηρή παραίτηση ήταν του υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος ανέφερε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σήμερα, παραιτήθηκα από υπουργός αρμόδιος για το Brexit. Δεν μπορώ, με καθαρή συνείδηση, να υποστηρίξω τους όρους που προτείνονται για τη συμφωνία μας με την Ε.Ε.», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Ράαμπ και συνοδεύει το μήνυμά του με την επιστολή παραίτησης, στην οποία εκφράζει τον σεβασμό και τη στήριξή του στην Τερέζα Μέι.

_x000D_
_x000D_

Λίγο αργότερα παραιτήθηκε και η υφυπουργός για το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

«Με βαθιά λύπη και μετά από σκέψη σκέφτηκα ότι πρέπει να υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου ως υφυπουργός του Brexit. Ευχαριστώ για την ευκαιρία» είπε η ίδια. 

_x000D_
_x000D_

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

Την παραίτησή της υπέβαλε επίσης και η υπουργός αρμόδια για θέματα Συντάξεων, Έστερ Μακβέι.

Η παραίτηση της Μακβέι ακολουθεί αυτές του υπουργού για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Nτομινίκ Ράαμπ, και του υπουργού της Βορείου Ιρλανδίας Σάιλες Βάρα.

Στην επιστολή της η Μακβέι γράφει, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία της κυβέρνησης Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προσθέτοντας ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

_x000D_
_x000D_

Προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αξίζει καλύτερα πράγματα» από αυτό που προσφέρει η συμφωνία, νωρίς το πρωί παραιτήθηκε ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Shailesh Vara.

«Με μεγάλη λύπη υπέβαλα την παραίτησή μου από υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό», έγραψε στο twitter ο Shailesh Vara, ανεβάζοντας μαζί και την επιστολή παραίτησης.

_x000D_
_x000D_

Η ίδια σημείωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτών που πιστεύουν ότι το δίχτυ ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας προσκρούει στην εθνική κυριαρχία της Βρετανίας.

Ωστόσο υπήρξε βελτίωση από προηγούμενες προτάσεις, αντέτεινε.

«Οι αναφορές στο δίχτυ ασφαλείας εγείρουν πράγματι ορισμένα δύσκολα ζητήματα», είπε. «Αποδέχομαι πλήρως ότι στη Βουλή υπάρχουν ανησυχίες σε σχέση με το δίχτυ ασφαλείας. Πράγματι, συμμερίζομαι ορισένες από αυτές τις ανησυχίες».

Ωστόσο, γνωστοποίησε, καμία συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή με τις Βρυξέλλες χωρίς αυτό το δίχτυ ασφαλείας. “Η ΕΕ δεν θα διαπραγματευόταν καμία μελλοντική σύμπραξη χωρίς αυτό”, είπε στους βουλευτές.

Η Μέι υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε αποτέλεσμα για το Brexit έως τις 29 Μαρτίου ο,τιδήποτε κι αν συμβεί στο μεταξύ.

Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και δεν θα αναστείλει τη διαδικασία εξόδου, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν νομικές υποχρεώσεις για το Brexit και το Λονδίνο θα συμμορφωθεί με αυτές.

Όταν θα ζητηθεί από το κοινοβούλιο να ψηφίσει για μια τελική συμφωνία για το Brexit οι βουλευτές θα πρέπει να αναλογιστούν ότι ο βρετανικός λαός ψήφισε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, υπογράμμισε επίσης.

«Δεν θα επεκτείνουμε το Άρθρο 50», απάντησε σχετικά σε ερώτηση που της έκαναν για το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας που επιτρέπει στις χώρες να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

Οι τέσσερις παραιτηθέντες βουλευτές

Κόρμπιν: Η κυβέρνηση της Μέι βρίσκεται σε χάος

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμμματος, κατηγόρησε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι ωθεί την κυβέρνησή της προς το χάος συνάπτοντας μια συμφωνία για το Brexit που είναι μια «τεράστια και επιζήμια αποτυχία».

«Η συμφωνία για την αποχώρηση και η πολιτική δήλωση αντιπροσωπεύουν μια τεράστια και επιζήμια αποτυχία», δήλωσε ο Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων αφού η πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για το Brexit.

«Η κυβέρνηση … βρίσκεται σε χάος», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter