Ράπισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πρακτορείο διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ ΑE

Ράπισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πρακτορείο διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ ΑE

Απερρίφθησαν ομόφωνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τα μέτρα συμμόρφωσης που πρότεινε η ΑΡΓΟΣ Α.Ε., το πρακτορείο που μονοπωλιακά διακινεί τον Τύπο στην Ελλάδα. 

Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι οι προτεινόμενες από το πρακτορείο δεσμεύσεις δεν γίνονται αποδεκτές στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί Ελεύθερου Ανταγωνισμού και προχώρησε στη διαδικασία προς εξέταση ενδεχόμενης λήψης ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της ΑΡΓΟΣ Α.Ε.

Τα μέτρα συμμόρφωσης που παρουσίασε το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου, θεωρήθηκαν ανεπαρκή, αόριστα και ανίκανα να αντιμετωπίσουν τα θέματα ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι οι δεσμεύσεις που παρουσίασε το ΑΡΓΟΣ, εξαρτούσαν την αποτελεσματικότητα τους από την συναίνεση των τρίτων μερών, δηλαδή των εκδοτών. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των εκδοτών διαφωνούσε με τις δεσμεύσεις, όπως ανέφερε η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η διαδικασία εξελίσσεται στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά διανομής έντυπου τύπου, κατόπιν του υπ’ αριθ. 7177/29.11.2018 αιτήματος του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για ενδεχόμενη παράβαση των άρθρων 2 ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ.

Στην πολύωρη συνεδρίαση εξετάστηκαν μάρτυρες από εκδοτικές επιχειρήσεις που σύσσωμοι καταδίκασαν τις πρακτικές της ΑΡΓΟΣ Α.Ε. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η ΑΡΓΟΣ Α.Ε. δεν παρουσίασε μάρτυρα υπεράσπισης ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στερώντας από τις εκδοτικές επιχειρήσεις το δικαίωμα να λάβουν ένορκη απάντηση επί κρίσιμων θεμάτων.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δεχτεί τα υπομνήματα των εμπλεκομένων μερών έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και η απόφασή της αναμένεται πριν τις εκλογές της 26ηςΜαΐου.

Το DOCUMENTO παραστάθηκε για μια ακόμα φορά στην διαδικασία με σκοπό να διευκολύνει την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην ορθή διευθέτηση του ζητήματος της Διανομής του Τύπου στην Ελλάδα.

Η Εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα Ασφαλιστικά Μέτρα κατά της ΑΡΓΟΣ Α.Ε. είχε διαπιστώσει σωρεία παράτυπων πρακτικών.

Για την αντιμετώπιση της εφημερίδας DOCUMENTO, αποκάλυπτε μεταξύ άλλων: «…διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα στη διανομή των εντύπων σε τουλάχιστον τέσσερις ημερομηνίες, ενώ επιβεβαιώθηκε η μη διανομή εφημερίδας σε τουλάχιστον 10 σημεία πώλησης. Τα παραπάνω περιστατικά πιθανολογείται, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των περιστάσεων της επιχειρηματικής συμπεριφοράς της ΑΡΓΟΣ έναντι των εκδοτικών επιχειρήσεων, ότι συνιστούν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της».

Έχει επίσης διαπιστώσει ότι υπήρξε «παντελής έλλειψη διαπραγματεύσεων αναφορικά με τους όρους της νέας εμπορικής πολιτικής της. Η ΑΡΓΟΣ ανακοίνωσε στις εκδοτικές επιχειρήσεις την αλλαγή της εμπορικής της πολιτικής, με την αποστολή κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2018 της επιστολής με θέμα «Εμπορική Πολιτική» και της επισυναπτόμενης σε αυτήν πρότασης με θέμα «Πρόταση Συνεργασίας», η οποία περιείχε τους όρους της νέας εμπορικής πολιτικής, ήδη υπογεγραμμένους από την πλευρά της ΑΡΓΟΣ, ενώ σύμφωνα με το σύνολο σχεδόν των εκδοτικών επιχειρήσεων οι σχετικές επικοινωνίες με την ΑΡΓΟΣ γύρω από τη νέα εμπορική πολιτική της περιορίσθηκαν αποκλειστικά στην παρουσίαση της νέας εμπορικής πολιτικής και στην παροχή διευκρινίσεων επί των όρων της νέας πολιτικής της, χωρίς καμία απολύτως διαπραγμάτευση επί των όρων αυτών.»

Αναφορικά με τις επιπτώσεις των προτεινόμενων αλλαγών της ΑΡΓΟΣ Α.Ε. η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Εισήγησή της έχει διαπιστώσει ότι θα οδηγήσει σε ζημιές το σύνολο του Τύπου στην Ελλάδα. «Η νέα εμπορική πολιτική της ΑΡΓΟΣ θα επιφέρει κατά την πλειοψηφία των εκδοτικών επιχειρήσεων επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Πιο συγκεκριμένα από τις απαντήσεις των εκδοτικών επιχειρήσεων ως προς τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί το μοναδιαίο κόστος τους …..προκύπτει ότι θα υπάρξει κοστολογική επιβάρυνση για τις εκδοτικές εταιρίες συνεπεία της εφαρμογής της νέας εμπορικής πολιτικής της ΑΡΓΟΣ.»

Η Εισήγηση έχει δικαιώσει απόλυτα το DOCUMENTO για τους ισχυρισμούς του ότι η ΑΡΓΟΣ ευνοεί καταχρηστικά επί σειρά ετών τους μετόχους της, δηλαδή τις εφημερίδες του Ομίλου Μαρινάκη, το Πρώτο Θέμα κλπ. «…η ΑΡΓΟΣ έχει ακολουθήσει διακριτική μεταχείριση σε σχέση με την πολιτική επιστροφών της επί των παρακρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις, καθώς η εταιρεία επέστρεψε τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές την 31.10.2017 και την 31.12.2017 σε πρώην και νυν μετόχους της (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, και S.A.J.P), ενώ για τους υπόλοιπους εκδότες, η εταιρεία δεν έχει εκδώσει αντίστοιχα πιστωτικά σημειώματα. Επίσης, η ΑΡΓΟΣ, για κάποιους εκδότες, έχει διακόψει την παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών το Δεκέμβριο του 2018 με παράλληλη επιστροφή του παρακρατηθέντος ποσού, για κάποιους άλλους έχει επιστρέψει μέρος των παρακρατηθέντων εισφορών, ενώ το υπόλοιπο ποσό επιστροφής συνεχίζει να είναι σε εκκρεμότητα εντός του έτους 2019… η διακριτική μεταχείριση ως προς την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους της ΑΡΓΟΣ …αυξάνει ενδεχομένως το πρόβλημα ρευστότητας για τους εκδότες που προκύπτει από την παρακράτηση εσόδων πωλήσεων της επαρχίας.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter