Ρωσία: Σπάνιος θησαυρός της τσαρικής εποχής εκτίθεται σε μουσείο της Αγίας Πετρούπολης (Video)

Ρωσία: Σπάνιος θησαυρός της τσαρικής εποχής εκτίθεται σε μουσείο της Αγίας Πετρούπολης (Video)

Περισσότερα από 2.000 αντικείμενα ενός εντυπωσιακού θησαυρού που ανήκε πριν από έναν και πλέον αιώνα στην οικογένεια ευγενών Ναρίσκιν, του «θησαυρού των Ναρίσκιν», ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2012 κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης της έπαυλης των ευγενών Τρουμπετσκόι –Ναρίσκιν, στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, θα κοσμούν σύντομα το μουσείο «Τσάρσκογιε Σελό» (το θερινό ανάκτορο των τσάρων κοντά στην Αγία Πετρούπολη).

Ο θησαυρός με τα πολύτιμα αντικείμενα, που βρέθηκε άθικτος και σε άριστη κατάσταση, παρουσιάσθηκε σήμερα στους δημοσιογράφους, ενώ έως τα τέλη του χρόνου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να τον θαυμάσει στο μουσείο, αφού τα περισσότερα αντικείμενά του αποτελούν έργα τέχνης. Σήμερα παραδόθηκε στο μουσείο ‘Τσάρκσκογιε Σελό», δήλωσε στους δημοσιογράφους η διευθύντρια του μουσείου Όλγα Ταρτίνοβα.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια και αρμόδια επιστημονικής τεκμηρίωσης του μουσείου, η Ιραϊντα Μποτ, δήλωσε ότι βασικά τα αντικείμενα της συλλογής ανήκουν στην εποχή των τσάρων Νικολάου του Α’ και Αλεξάνδρου του Β’, προσθέτοντας ότι στο ευρύ κοινό ο «θησαυρός των Ναρίσκιν» θα παρουσιασθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η κύρια αρμόδια για την φύλαξη του μουσείου Τατιάνα Σερπίνσκαγια, αφού αναφέρθηκε στη διαδικασία συντήρησης των αντικειμένων, τόνισε ότι ο θησαυρός αποτελείται από αντικείμενα που έχουν συνολικό βάρος 412 κιλών αργύρου, και ανήκαν σε μερικές γενιές του γένους των ευγενών Ναρίσκιν. Η ίδια δήλωσε ότι ο θησαυρός ο οποίος είχε μεταβιβαστεί στο Ταμείο Μουσείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, μεταβιβάζεται στο μουσείο «Τσάρκσκογιε Σελό». Το βασικό μέρος του θησαυρού –συλλογής δήλωσε η Σερπίνσκαγια, είναι ασημένια σερβίτσια της ρωσικής εταιρείας Σάζικοφ, ρωσικής τεχνοτροπίας, περίπου 500 αντικείμενα, δηλαδή αποτελούν το 25% των αντικείμενων του θησαυρού.

Ο «θησαυρός των Ναρίσκινι» ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2012 κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης της έπαυλης των Ναρίσκιν στην οδό Τσαϊκόφσκι. Οι εργάτες των συνεργείων εντόπισαν τον θησαυρό ενώ ξήλωναν τα δάπεδα σε μια κρύπτη μεταξύ του δευτέρου και τρίτου ορόφου. Συγκεκριμένα, η κρύπτη βρισκόταν στο σημείο όπου εφάπτονταν η κύρια έπαυλη του Ναρίσκιν και πτέρυγα της έπαυλης που είχε ανεγερθεί αργότερα. Τα σκεύη που φυλάσσονταν στην κρύπτη αυτή σχεδόν επί 100 χρόνια, βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση, εντυπωσιάζοντας τους ειδήμονες που τα εξέταζαν καθώς διαπίστωσαν ότι τα επίχρυσα αντικείμενα δεν είχαν χάσει την λάμψη τους, τα ασημένια σκεύη δεν είχαν μαυρίσει και οι καθρέπτες δεν είχαν σκάσει. Οι ίδιοι μάλιστα εξήραν τότε, τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει να κρύψουν την συλλογή, καθώς διαπίστωσαν ότι όλα τα αντικείμενα είχαν πακεταριστεί προσεκτικά, διπλωμένα σε εφημερίδες και υλικά τα οποία είχαν εμποτισθεί με ξύδι.

Στον «θησαυρό των Ναρίσκιν» βρέθηκαν μερικά πλήρη σερβίτσια, τα οποία έφεραν τις υπογραφές των καλύτερων Ρώσων αργυροχρυσοχόων του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως του Οβτίσνικοφ, του Χλέμπνικοφ, των αδελφών Γρατσιόφ. Υπάρχουν επίσης μερικά αντικείμενα με τη σφραγίδα του γνωστού οίκου Φαμπερζέ. Προφανώς τα σερβίτσια ήταν παραγγελίες της οικογένειας των Ναρίσκιν καθώς σε πολλά από αυτά υπάρχουν οι θυρεοί της οικογένειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter