Το Γιαβούζ για πρώτη φορά στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Το Γιαβούζ για πρώτη φορά στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Αγνοώντας όλες τις διεθνείς αντιδράσεις η Τουρκία έστειλε το γεωτρύπανο Γιαβούζ, για πρώτη φορά, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα νότια της Κύπρου, κάνοντας λόγο για δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε όλη τη θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία.

«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ την περασμένη Παρασκευή μετακινήθηκε στο αδειοδοτημένο τεμάχο G στα νότια του νησιού για να πραγματοποιήσει την τρίτη του γεώτρηση, στο πλαίσιο της άδειας που παραχώρησε η “κυβέρνηση της ΤΔΒΚ” (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) στα Τουρκικά Πετρέλαια το 2011. Ως συνιδιοκτήτες του νησιού οι Τουρκοκύπριοι έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι Ε/Κ σε αυτή την περιοχή».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πάντως ότι «σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο εδώ, οι δύο πλευρές θα μοιράσουν τα έσοδα» και ότι για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ η πρόταση Ακιντζί για την κατανομή του φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε τη νέα παράνομη γεώτρηση σημειώνοντας πως «η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο».

“Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter