Το πρώτο καρναβάλι του 2018 άρχισε στο Άργος Ορεστικό (Photos)

Το πρώτο καρναβάλι του 2018 άρχισε στο Άργος Ορεστικό (Photos)

Με σύμμαχο τον καιρό δεκάδες καρναβαλιστές συμμετείχαν στην ιδιαίτερη γιορτή του εορταστικού δωδεκαημέρου που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη μικρή κωμόπολη της Καστοριάς, το Άργος Ορεστικό. 

Το κυρίαρχο στοιχείο στη φετινή παρέλαση ήταν η πολιτική και κοινωνική σάτιρα και η διακωμώδηση της καθημερινότητας. Δέκα μεγάλες ομάδες, ή «μπουλούκια», έλαβαν μέρος στη φετινή γιορτή, ενώ εντυπωσιακή παρουσία είχαν οι μεταμφιεσμένες ομάδες των σχολείων της περιοχής.

Η σάτιρα, ο αυτοσαρκασμός της καθημερινότητας καθώς και η ευρηματικότητα των καρναβαλιστών, κυριάρχησαν και στη φετινή θεματογραφία. Οι «αιώνιοι φοιτητές», ο πλανήτης «Χρούπισταρ», ακόμη και ο ευρηματικός σχολιασμός του αγωγού ΤΑΠ που έχει γίνει στοιχείο έντονης τοπικής πολιτικής αντιπαράθεσης, έδωσαν στην φετινή παρέλαση στοιχεία σκηνοθετημένης πολιτικής επιθεώρησης.

Καρναβάλι στο Άργος Ορεστικό σημαίνει, εκτός των άλλων, και μουσική. Μετά το πέρας της παρέλασης οι παρέες, τα «μπουλούκια», έσμιξαν με τις δεκάδες τοπικές και βαλκανικές ορχήστρες του δρόμου -οι καλύτερες στο είδος τους που καταφθάνουν κάθε χρόνο στην περιοχή- με το γλέντι και το ξεφάντωμα να απλώνεται σε όλη την πόλη.

Στα περισσότερα έθιμα του εορταστικού δωδεκαημέρου πρωταγωνιστές είναι μόνον άνδρες και, όπως επιτάσσει η παράδοση σε κάποιες περιπτώσεις, μεταμφιέζονται σε γυναίκες. Όμως, στην κωμόπολη σκέφτηκαν ότι πρέπει να υπάρχει και μια μέρα για τις γυναίκες. Έτσι, σήμερα, δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς, θα αναβιώσει το έθιμο της «πατερίτσας», όπου οι γυναίκες της πόλης ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά μεταμφιεσμένες, θα παρελάσουν με πνεύμα ελευθερίας στους κεντρικούς δρόμους. Στο χέρι τους θα κρατούν μια μαγκούρα, «πατερίτσα», για να αποθαρρύνουν τα πειράγματα των ανδρών που προσπαθούν να τις αναγνωρίσουν.










ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες kastoria365.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter