Τσακαλώτος: Ο «ταύρος» Σταϊκούρας, ο «λέοντας» Μητσοτάκης και το θεώρημα Γεωργιάδη

Τσακαλώτος: Ο «ταύρος» Σταϊκούρας, ο «λέοντας» Μητσοτάκης και το θεώρημα Γεωργιάδη

Με τη γνωστή παραστατικότητα που τον διακρίνει και την ειρωνεία που θυμίζει φαρμάκι… κουταλιού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέκρουσε το αφήγημα της κυβέρνησης περί δέσμευσης της χώρας σε δυσβάστακτα πλεονάσματα έως το 2060 και υποστήριξε ότι η ΝΔ γυρνά την πλάτη στη μεσαία τάξη παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για τα υψηλά πλεονάσματα έως το 2060, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup το 2017, στην οποία σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται από το 2023 έως το 2060 σε δημοσιονομική τροχιά σύμφωνη με τις δεσμεύσεις του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου με πλεονάσματα κοντά στο 2%.

«Είναι δυνατόν ο κ. Σκυλακάκης να μην ξέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο; Ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι αυτό που οδηγεί σε αυτά τα πλεονάσματα;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε με αρκετή δόση ειρωνείας:

«Ή δεν το ξέρει ή θεωρεί ότι ο κ. Σταικούρας σαν ταύρος στο Eurogroup για να ¨διαλύσει¨ τους υπουργούς Οικονομικών που υποστηρίζουν τη λιτότητα και θα πει: ¨Τι απαράδεκτο πράγμα είναι το σύμφωνο σταθερότητας και το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης¨. Ή πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης σαν λιοντάρι θα πάει στο συμβούλιο αρχηγών της ΕΕ και θα τους ταράξει όλους και θα τους πει -ειδικά στα μέλη του ΕΛΚ: ¨Τι είναι αυτή η λιτότητα που εσείς επιβάλλετε στην Ελλάδᨻ.

Το θεώρημα Γεωργιάδη

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών συνέχισε σε ανάλογους ρυθμούς την κριτική του, αναφερόμενος αυτή τη φορά στις προβλέψεις του Άδωνη Γεωργιάδη για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, οι οποίοι θα είναι θετικοί ανεξαρτήτως του τι μπορεί να συμβεί στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι ο υπουργός Οικονομίας είπε πως αν η παγκόσμια οικονομία πάει καλά, τότε θα βοηθήσει η κατάσταση και θα πιαστεί ο στόχος για 2,8% ανάπτυξη. Συμπλήρωσε δε, συνεχίζοντας να υπενθυμίζει τα λόγια του Αδ. Γεωργιάδη, ότι κι αν δεν πάει καλά η παγκόσμια οικονομία λόγω Βrexit και εμπορικών πολέμων, τότε στην Ελλάδα θα έρθουν περισσότερες επενδύσεις. «Σε κάθε περίπτωση αυτό το θεώρημα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Είτε πάει καλά είτε όχι θα πάμε καλά εμείς…» ανέφερε δηκτικά.

Τέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, έχει γυρίσει την πλάτη στα μεσαία στρώματα. Γεγονός που αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, με εξαίρεση το μέτρο του αφορολόγητου στο 9%. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter