Ζεστό χρήμα στη Βοστώνη, κρύα αμφιθέατρα στην Αθήνα

Ζεστό χρήμα στη Βοστώνη, κρύα αμφιθέατρα στην Αθήνα

Η κατάσταση στα κτιριακά συγκροτήματα των εν Ελλάδι πανεπιστημιουπόλεων είναι αρκετά δύσκολη και φυσικά απαιτούνται κονδύλια που κόπηκαν μέσω μνημονίων (μείωση δαπανών, εννοείται, και χρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Φιλοσοφικής Σχολής, στου Ζωγράφου, καθώς το οκταώροφο κτίριο, ένα μπετονένιο θηρίο, που απαιτεί μεγάλα ποσά για να θερμανθεί.

Πώς θα ζεσταθεί λοιπόν το κοκαλάκι των φοιτητών που πηγαίνουν να παρακολουθήσουν μάθημα σε παγερά αμφιθέατρα και τουρτουρίζουν; Δεν μιλάμε για γραφεία 2×3 και το μυαλό σκέφτεται πρωτίστως να ζεσταθεί και μετά να σκεφτεί τον Θουκυδίδη ή τον Μιχαήλ Δαμασκηνό, τον Σαίξπηρ και τον Τζον Κιτς, τον Ρουσό και τον Βενιζέλο ή τον Σοσίρ. Έτσι οι φοιτητές κατήγγειλαν την απαράδεκτη θέρμανση της σχολής, σε ορισμένους χώρους μάλιστα, με τη θερμοκρασία να είναι εξαιρετικά χαμηλή την εβδομάδα που πέρασε.

Από τις τεχνικές υπηρεσίες δόθηκε το… όνομα του ενόχου: ο λέβητας. Μάλιστα, για να ακριβολογήσουμε, ο ένας μόνο λειτουργεί κανονικά και από τους υπόλοιπους δύο που υπάρχουν για την επαρκή θερμότητα που απαιτείται ο ένας έχει προβλήματα. Ο τρίτος είχε χαλάσει από πέρσι και δεν έχει επισκευαστεί ακόμη!

Ενώ συμβαίνουν αυτά τα ωραία δροσερά στα ελληνικά πανεπιστήμια, δύο πράγματα συμβαίνουν που διαμορφώνουν μια εικόνα απαξίωσης: από τη μία η κυβέρνηση χορηγεί (αναδρομικά για το 2019, ναι, πρέπει να τονιστεί) μια σχολή θεολογίας στη Βοστόνη των ΗΠΑ με περίπου 100 σπουδαστές η οποία ερευνάται για τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά της και δεν δίνει κονδύλια για να βελτιωθεί η κατάσταση σε πανεπιστημιακούς χώρους στην Ελλάδα όπου περνούν χιλιάδες φοιτητές καθημερινά, όπως η Φιλοσοφική της Αθήνας που προαναφέρθηκε. 

Το δεύτερο είναι ο σχεδιασμός της υπουργού Παιδείας να παρέχονται κονδύλια βάσει κριτηρίων «αριστείας» και «ανταγωνιστικότητας», κάτι που βαφτίζεται ποιότητα! Με τη μαύρη εικόνα που έχουν φιλοτεχνήσει για τις σχολές στα media είναι αναμενόμενο να ακουστούν φωνές στην οποιαδήποτε διεκδίκηση για να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες. Άλλωστε η κυβέρνηση πορεύεται μέχρι με το φαίνεσθαι και την επικοινωνία, στην ουσία θα κολλήσει;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter