Οι αγιορείτικοι ψαροκεφτέδες του μοναχού Επιφάνιου!

  • Dogma
ψαροκεφτέδες

Όταν ένας Αγιορείτης μοναχός, εκτός από την πίστη, διακονεί και την τέχνη της μαγειρικής, τότε, σε σύγκριση με τους κοσμικούς ομότεχνούς του, γίνεται ασυναγώνιστος, χωρίς, φυσικά, να το επιδιώκει. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο μοναχός είναι ο χαρισματικός και δημιουργικός Επιφάνιος από τον Μυλοπόταμο, οι συνταγές του οποίου, όπως οι ψαροκεφτέδες του,  έχουν γίνει γνωστές πολύ μακρύτερα από το Άγιον Όρος.

Ασυναγώνιστοι ψαροκεφτέδες…

Οι ψαροκεφτέδες του μοναχού Επιφάνιου είναι ασυναγώνιστοι γιατί η μαγειρική του στηρίζεται σε ένα πλεονέκτημα μοναδικό και απλησίαστο, ακόμη και για τους ικανότερους σεφ. Ζει και εργάζεται σε διαφορετικό τόπο και χρόνο. Το Περιβόλι της Παναγίας είναι τόπος ξεχωριστός και ευλογημένος. Η ομορφιά του είναι αξιοθαύμαστη, τα εδάφη του παρθένα και τα προϊόντα που παράγει φυσικά και πεντανόστιμα. Διαφορετική είναι και η αίσθηση της ροής του χρόνου, καθώς ο αργός ρυθμός της προκαλεί εκείνη την ευχάριστα ηρεμιστική διαστολή που παραπέμπει σε άλλες περασμένες εποχές.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 5- 6 μερίδες αγιορείτικους ψαροκεφτέδες είναι:

600- 800 γρ. βακαλάος χωρίς αγκάθια
3 κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
4 φέτες ψωμί σταρένιο μπαγιάτικο
5 αυγά
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, κύμινο
μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Επί το έργον:

Βράζουμε ελαφρώς το ψάρι με πολύ λίγο νερό. Το στραγγίζουμε και, αφού κρυώσει, το καθαρίζουμε από τα ψαροκόκαλα, τα αγκάθια και το δέρμα, τρίβοντάς το με το χέρι. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα περνάμε από τον τρίφτη. Μουσκεύουμε το ψωμί σε αρκετό νερό για πέντε ως δέκα λεπτά, το στραγγίζουμε καλά και μετά το τρίβουμε με το χέρι.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το ψάρι, τα τριμμένα κρεμμύδια και σκόρδα και το τριμμένο ψωμί. Σπάμε μέσα στη λεκάνη τα αυγά, προσθέτουμε ρίγανη, κύμινο, πιπέρι, αλάτι και μαϊντανό. Τα ζυμώνουμε όλα αυτά καλά και τα αφήνουμε για είκοσι ως τριάντα λεπτά. Κατόπιν πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε με κίτρινο αλεύρι (από σκληρό σιτάρι). Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε ελαιόλαδο σε κανονική φωτιά.

Αντί για ψωμί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αντίστοιχη ποσότητα τριμμένης φρυγανιάς . Επίσης, οι ψαροκεφτέδες μπορούν να γίνουν και με βακαλάο παστό, τον οποίο, όμως, έχουμε ξαλμυρίσει προηγουμένως.

Διαβάστε επίσης: Μοναστηριακές ντομάτες γεμιστές με κους κους και ξηρούς καρπούς!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS