1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

"Ένας Έλληνας στον Όλυμπο του τένις"

18 Νοεμβρίου 2019

Διθύραμβοι από τον γερμανόφωνο Τύπο για τη μεγάλη νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά στο διεθνές τουρνουά τένις ATP Finals. Πολλοί βλέπουν μία νέα γενιά παικτών να διαδέχεται τους Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς.

https://p.dw.com/p/3TD1U
Nitto ATP Finals - Day Eight - The O2 Arena | Stefanos Tsitsipas
Εικόνα: picture-alliance/empics/PA Wire/J. Walton

Για να κατακτήσει τον τίτλο ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικράτησε απέναντι σε φτασμένους παίκτες από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία. Λογικό είναι να τον παρακολουθεί με ενδιαφέρον ο γερμανόφωνος Τύπος. "Ο Τσιτσιπάς κερδίζει έναν δραματικό τελικό" επιγράφεται ανταπόκριση στην Basler Zeitung της Βασιλείας, που επισημαίνει ότι "για τον Τσιτσιπά είναι η τρίτη νίκη σε τουρνουά φέτος, μετά την Μασσαλία και το Εστορίλ, αλλά και η τέταρτη συνολικά". Όπως επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα "πριν από έναν χρόνο ο νεαρός αθλητής έπαιζε ακόμη στο ATP του Μιλάνου για νέους κάτω των 21 ετών, κατακτώντας τον τίτλο. Ξεκίνησε τη σεζόν ως το νούμερο 15 στην παγκόσμια κατάταξη και προκάλεσε αίσθηση σε διεθνές επίπεδο για πρώτη φορά στο Australian Open, κερδίζοντας τον Φέντερερ. Στο Λονδίνο γίνεται τώρα ο νεότερος παίκτης που φτάνει στον τελικό με την πρώτη του εμφάνιση, στα 21 του χρόνια, όπως ο Τζιμ Κούριερ το 1991". Ο τίτλος της γερμανικής ιστοσελίδας tennisnet.com: "Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ανακηρύσσεται βασιλιάς του Λονδίνου κερδίζοντας μία δραματική παρτίδα απέναντι  στο Ντόμινικ Τιμ". Το περιοδικό Focus, στην ηλεκτρονική του έκδοση επισημαίνει: "Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικρατεί του Ντόμινικ Τιμ σε έναν τελικό που κόβει την ανάσα και κερδίζει για πρώτη φορά το ATP Finals του Λονδίνου. Ο Αυστριακός μπορεί να κέρδισε το πρώτο σετ, αλλά ο Τσιτσιπάς γύρισε το παιχνίδι".

Αίσθηση προκάλεσε η νέα νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά απέναντι στον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ
Αίσθηση προκάλεσε η νέα νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά απέναντι στον Ελβετό Ρότζερ ΦέντερερΕικόνα: Getty Images/AFP/D. Leal-Olivas

"Ένας Έλληνας στον 'Ολυμπο του τένις" είναι ο ενθουσιώδης τίτλος της Neue Zürcher Zeitung (NZZ) για τη μεγάλη νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά. Ακολουθεί ωστόσο μία εξαιρετικά νηφάλια ανάλυση: "Ο Τσιτσιπάς είναι ο τελευταίος μεγάλος νικητής της σεζόν. Μέχρι πρόσφατα μάλλον κανείς δεν τον υπολόγιζε. Αμέτρητες οι δικές του προσδοκίες μετά από ένα εξαιρετικό φθινόπωρο και νίκη στις αρχές Ιανουαρίου επί του Φέντερερ στο Australian Open. Για κάποιο χρονικό διάστημα είχε χάσει την απόλαυση του στο τένις, θέτοντας ο ίδιος υπό πίεση τον εαυτό του. Στο περιθώριο του τουρνουά Swiss Indoors έλεγε ότι η ήττα στον πρώτο γύρο του άνοιξε τα μάτια. Τώρα ο Τσιτσιπάς είναι ανεπίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής. Αλλά το παράδειγμα των προκατόχων του θα τον προειδοποιεί να μην επιδεικνύει υπερβολική ευφορία. Ντιμιτρόφ και Ζβέρεφ νίκησαν το 2017 και το 2018 αντίστοιχα στο Λονδίνο, αλλά στη συνέχεια έπεσαν σε ένα κενό. Αναγκάστηκαν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να κερδίσεις γκραν σλαμ παρά ένα τουρνουά μίας εβδομάδας με τους αγώνες να κρίνονται σε δύο σετ". 

"Σκληρό", αλλά επικερδές άθλημα

H εφημερίδα Die Presse της Βιέννης βλέπει το ATP Finals από την οπτική γωνία του Αυστριακού Ντόμινικ Τιμ. Ο τίτλος της: "Ο Τιμ δεν θριαμβεύει στο Λονδίνο - Μπράβο Στέφανε". Αυτό ήταν και το σχόλιο του ίδιου του Τιμ μετά το παιχνίδι, όπως το παραθέτει η εφημερίδα: "Ήταν ένα απίστευτο ματς, μπράβο Στέφανε. Το αξίζεις πραγματικά, είσαι απίστευτος παίκτης. Το άθλημά μας είναι πολύ σκληρό, είδαμε και σήμερα πόσο οριακή μπορεί να είναι η έκβαση. Αγωνίστηκα, τα έδωσα όλα, αλλά έτσι είναι το τένις". Πάντως η αυστριακή εφημερίδα υπενθυμίζει και την ευχάριστη πλευρά του αθλήματος, καθώς, όπως επισημαίνει "για τον πιο σημαντικό τίτλο του επαγγελματικού τένις- μετά τα τουρνουά γκραν σλαμ- ο Τσιτσιπάς εισπράττει 2,65 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κερδίζει 1.300 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη της ATP. Αλλά και ο Τιμ κερδίζει 1,3 εκατομμύρια δολάρια και 800 βαθμούς στην κατάταξη".

"Ανεπίσημος" παγκόσμιος πρωταθλητής ο Τσιτσιπάς μετά τον θρίαμβο στο Λονδίνο
"Ανεπίσημος" παγκόσμιος πρωταθλητής ο Τσιτσιπάς μετά τον θρίαμβο στο ΛονδίνοΕικόνα: Getty Images/J. Finney

"Ο Τιμ χάνει τον τελικό του ATP Finals απέναντι στον Τσιτσιπά" είναι ο τίτλος της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, που εστιάζει στο τέλος του πρώτου σετ, το οποίο κέρδισε ο Ντόμινικ Τιμ, χωρίς όμως να λυγίσει τον αντίπαλό του. Όπως σημειώνει η εφημερίδα "η χαρά για το προβάδισμα δεν κράτησε πολύ. Ο Τσιτσιπάς συνέχισε να παίζει σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ο Τιμ τα έχασε τελείως. Στα τέσσερα πρώτα games το νέο νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης κέρδισε μόλις δύο πόντους, στη συνέχεια ο στόχος ήταν απλώς ένα τιμητικό αποτέλεσμα".

Τέλος εποχής για Φέντερερ-Ναδάλ-Τζόκοβιτς;

Ναδάλ-Φέντερερ κυριαρχούν ακόμη στην παγκόσμια κατάταξη
Ναδάλ-Φέντερερ κυριαρχούν ακόμη στην παγκόσμια κατάταξηΕικόνα: picture-alliance/dpa/D. Alangkara

Έρχεται λοιπόν η νέα γενιά του τένις για να εκθρονίσει τους βετεράνους Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς; Αυτό δεν είναι βέβαιο, τονίζει η Süddeutsche Zeitung, υπενθυμίζοντας ότι στα τέσσερα μεγάλα τουρνουά γκραν σλαμ επικρατούν μονίμως οι τρεις βετεράνοι, με τελευταία εξαίρεση τη νίκη του Σταν Βαβρίνκα στο US Open το 2016. Η αποτίμηση της γερμανικής εφημερίδας: "Ο 26χρονος Τιμ και ο 21χρονος Τσιτσιπάς επέδειξαν στον τελικό αγωνιστικότητα και ετοιμότητα για τρία σετ και  δύο τάι μπρέικ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επόμενη αναμέτρηση γενεών θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου στη Μελβούρνη, στο Australian Open. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι βετεράνοι θα αναχωρήσουν για ξεκούραση στις Μαλδίβες".

Το ερώτημα για την "επόμενη φουρνιά" στο τένις δέχθηκε και ο Ρότζερ Φέντερερ μετά την ήττα από τον Τσιτσιπά στα ημιτελικά του Λονδίνου, απαντώντας, σύμφωνα με τη Neue Zürcher Zeitung, ως εξής: "Στο τέλος κάθε χρονιάς μου κάνουν την ίδια ερώτηση και έχω την αίσθηση ότι δίνω πάντα την ίδια απάντηση: με την πρόκρισή τους και μόνο για το ATP Finals οι νέοι παίκτες έχουν αποδείξει ότι το μέλλον τους ανήκει. Εμείς δεν μικραίνουμε, μεγαλώνουμε. Όμως οι δικές τους δυνατότητες βελτιώνονται όχι επειδή εμείς γινόμαστε χειρότεροι, αλλά επειδή εκείνοι γίνονται καλύτεροι".

Γιάννης Παπαδημητρίου