1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Απολύσεις στην αστυνομία μετά τα έκτροπα

19 Μαρτίου 2019

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανιέ ανέλαβε την ευθύνη για τις δικές του αποφάσεις, εξηγώντας τους λόγους απόλυσης του επικεφαλής της αστυνομίας Παρισιού, μετά τα γεγονότα του Σαββάτου.

https://p.dw.com/p/3FIXf
Frankreich Gelbwesten | Proteste & Ausschreitungen in Paris
Εικόνα: Reuters/P. Wojazer

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις μου αλλά όχι για αυτές που δεν είναι δικές μου». Με τα λόγια αυτά, νωρίς το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Κριστοφ Καστανιέ, εξήγησε τους λόγους της χθεσινής απόλυσης του επικεφαλής της αστυνομίας Παρισίων Μισέλ Ντελπουές, τον οποίο θεωρεί υπόλογο για το φιάσκο του Σάββατου, καθότι δεν ακολούθησε τις δικές του υποδείξεις, όπως είπε, τόσο στο σχέδιο ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων όσο και στη χρήση ή μη των πλαστικών σφαιρών.

Η ακαριαία απόλυση προκάλεσε τη δριμύτατη αντίδραση μελών της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι ο υπουργός Καστανιέ ως μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και ιεραρχικά ανώτερος φέρει την πλήρη ευθύνη.

Στη χώρα της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…

O γάλλος υπ. Εσωτερικών Κριστόφ Καστανιέ
O γάλλος υπ. Εσωτερικών Κριστόφ ΚαστανιέΕικόνα: Getty Images/AFP/J. Demarthon

Για την ώρα όμως ο υπουργός φέρεται ότι συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. «Μέχρι πότε;» αναρωτιόνται πολλοί που περιμένουν να δουν την εφαρμογή των νέων μέτρων, ανάμεσα στα οποία είναι: η απαγόρευση διαδηλώσεων στα Ηλύσια Πεδία και σε κεντρικά σημεία άλλων πόλεων, η αύξηση προστίμων για τους παραβάτες και η ανάμειξη των δακρυγόνων με χημικούς δείκτες, ουσίες άχρωμες και άοσμες ικανές να παραμένουν στα ρούχα για μήνες, πολύτιμες για την εκ των υστέρων ταυτοποίηση των διαδηλωτών.

Όμως η έννοια της απαγόρευσης διαδήλωσης περνάει πολύ δύσκολα στο γαλλικό λαό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Στη χώρα που θέλει να καυχιέται για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα οδηγούμαστε έτσι σε μια σχιζοφρενική κατάσταση γιατί τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί έχουν κουράσει και ζημιώσει πολύ κόσμο και θα ήθελαν να δοθεί ένα τέλος. Για πολλούς η λύση όμως για τα κίτρινα γιλέκα δεν μπορεί να είναι παρά πολιτική.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι