1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Δήμευση γερμανικής περιουσίας ως μέσο πίεσης

19 Απριλίου 2019

Spiegel: Στο πλαίσιο της διεκδίκησης γερμανικών πολεμικών οφειλών η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επαναφέρει το σενάριο δήμευσης γερμανικής περιουσίας. Ωστόσο περισσότερο ως μέσο πίεσης παρά ως πραγματική απειλή.

https://p.dw.com/p/3H4bG
Griechenland Stadtansicht Athen
Εικόνα: picture-alliance/dpa/A. Warnecke

Με αφορμή το πράσινο φως της ελληνικής Βουλής για τη διεκδίκηση των πολεμικών οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, το Spiegel αναφέρεται σήμερα σε διάφορα σενάρια που φέρεται να εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τα επόμενα βήματα, κυρίως δε για την περίπτωση που το Βερολίνο εμμείνει στην πάγια θέση και απορριπτική του στάση.

«[…] Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα έχει επιλυθεί οριστικά τόσο νομικά όσο και πολιτικά», δήλωσε ο Ζάιμπερτ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, σε περίπτωση που δεν αλλάξει (η στάση της Γερμανίας), η Αθήνα προτίθεται να καταφύγει καταρχήν σε διάφορες νομικές οδούς: σε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και σε προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου. Για να γίνει αυτό όμως θα έπρεπε να ξεπεραστούν πολυάριθμες νομικές παγίδες και γι' αυτό το λόγο οι ειδικοί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις πιθανότητες επιτυχίας».

Φόβος επιδείνωσης των διμερών σχέσεων

Τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στην Ελλάδα επιβαρύνουν εδώ και δεκαετίες τις διμερείς σχέσεις
Τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στην Ελλάδα επιβαρύνουν εδώ και δεκαετίες τις διμερείς σχέσειςΕικόνα: picture-alliance/akg-images

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «μια περαιτέρω δυνατότητα θα ήταν η δήμευση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έχει απειλήσει ήδη στο παρελθόν με αυτό το βήμα. Ως προηγούμενο θα μπορούσε να χρησιμεύσει η αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου. Ο Άρειος Πάγος επιβεβαίωσε στο μεταξύ απόφαση του 1997 η οποία είχε εκδικάσει 28 εκατομμύρια στους συγγενείς των θυμάτων. Το υπ. Δικαιοσύνης θα έπρεπε όμως να εγκρίνει προηγουμένως τη δήμευση».

Όπως σημειώνει το Σπίγκελ όμως, «μέχρι σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, φοβούμενη να μη θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με τη Γερμανία ως δανειστή και εμπορικό εταίρο αλλά και για να μην απωθήσει γερμανούς τουρίστες. Ωστόσο οι ανησυχίες αυτές φαίνεται να έχουν στο μεταξύ μετριαστεί».

Ultima ratio

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, «κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές συζητούν εδώ και καιρό πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η δήμευση γερμανικής περιουσίας. Ένα τέτοιο βήμα θα επιβάρυνε σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, σε αυτό συμφωνούν ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί. Γι' αυτό και θεωρείται το απολύτως τελευταίο βήμα, όταν θα έχουν αποτύχει προηγουμένως όλες οι προσπάθειες σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο. Γι' αυτό οι Έλληνες προτίθενται να παρουσιάσουν προηγουμένως τις αξιώσεις τους στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Παράλληλα θέλουν να ενημερώσουν τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρώπης για το ζήτημά τους. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και μια εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να αντιληφθούν οι Γερμανοί ότι οι απαιτήσεις των Ελλήνων είναι δικαιολογημένες».

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης