1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Επιστροφή Βαρουφάκη στην Ελλάδα

24 Μαΐου 2019

Η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με δημοσιογράφους στο Βερολίνο και η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στις σελίδες του γερμανικού Τύπου σήμερα.

https://p.dw.com/p/3IzCj
Deutschland Berlin Kongress Demokratie in Europa Janis Varoufakis
Εικόνα: picture-alliance/dpa/P. Zinken

«Ένα γρήγορο ραντεβού με τον Γιάνη» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung το οποίο αναφέρεται στη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με δημοσιογράφους σε ένα καφέ του Βερολίνου ενόψει των Ευρωεκλογών και την υποψηφιότητά του με το κίνημα Diem25 (Democracy in Europe Movement 2025). Για κάθε δημοσιογράφο διαθέτει 30 λεπτά. Η εφημερίδα μεταφέρει κάποιες από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις: «Γιατί θέλετε να μπείτε στο Ευρωκοινοβούλιο; ‘Δεν θέλω να μπω στο Ευρωκοινοβούλιο'. Ορίστε; ‘Θέλω μόνο να αντιπαρατεθώ και για αυτό χρησιμοποιώ τον προεκλογικό αγώνα’. Ω! θεωρεί άραγε το Ευρωκοινοβούλιο έναν πληκτικό θεσμό; Ένα γοητευτικό χαμόγελο. ‘Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο είναι μια καταπληκτική δημοκρατική άσκηση, η οποία είναι σημαντικότερη και από το ίδιο το κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να μιλάει στην Πολωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Γερμανία, παντού για την συστημική κρίση στην Ευρώπη και τι θα πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο δημοκρατική, όπως λέει».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Μετά τις εκλογές θα παρουσιάσει δημόσια τη ΄νέα πράσινη συμφωνία' του κινήματός του και θα εγκαταλείψει τη θέση του για την καταπληκτική ομάδα του. Δεν χρειάζεται όμως κάθε ομάδα και έναν αρχηγό; ‘Ναι αλλά ηγετικά στελέχη δεν είναι απαραίτητα μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο’. Αλλά και στην πατρίδα… θα μετακομίσει στην Αθήνα. Εκεί θα εκλεγεί το φθινόπωρο. Ο Βαρουφάκης θέλει να μπει το κίνημά του στη Βουλή και να ανεμιχθεί και πάλι με την πολιτική. «Δεν θα κυβερνήσουμε αλλά θα μπούμε στο Κοινοβούλιο και θα ξεκινήσουμε από πολύ χαμηλά».

Οι επενδυτές, το κούρεμα και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΕικόνα: picture-alliance/imageBROKER/H.-D. Falkenstein

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής  Ένωσης να απορρίψει προσφυγή επενδυτών ώστε να αποζημιωθούν από την ΕΚΤ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Οι επενδυτές υπέστησαν ζημίες το 2012 όταν το παρολίγον χρεοκοπημένο κράτος αποφάσισε να καταβάλει στους ιδιώτες επενδυτές 105 δισεκατομμύρια λιγότερα από όσα τους όφειλε. Οι περισσότεροι επενδυτές συναίνεσαν στην αναδιάρθρωση των ομολόγων. Κάποιοι  ωστόσο αποφάσισαν να προσφύγουν στο δικαστήριο. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως ναι μεν παραβιάζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των επενδυτών αλλά όχι κατά τρόπο ‘δυσανάλογο και αφόρητο' γεγονός που συνάδει με το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με το δικαστήριο.»

«Το κούρεμα των Ελλήνων χωρίς συνέπειες» είναι και ο τίτλος του δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και η εφημερίδα σημειώνει: «Οι προσφεύγοντες επιχειρηματολόγησαν λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέλειψε να υποδείξει στην ελληνική κυβέρνηση το άδικο στην αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων και πως θα έπρεπε να καλύψει τις ζημίες που προέκυψαν. Οι Ευρωπαίοι δικαστές ωστόσο απέρριψαν την προσφυγή. Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης τα δικαιώματα των επενδυτών δεν θίγονται κατά τρόπο ‘δυσανάλογο και αφόρητο΄. Επίσης δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ να εκφέρει άποψη εάν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εναντίον της απόφασης μπορεί να ασκηθεί έφεση».

Μαρία Ρηγούτσου