1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Ευρωκοινοβούλιο: κυρώσεις στον Λαγό

12 Φεβρουαρίου 2020

Προ ημερών ο Ιωάννης Λαγός είχε προκαλέσει αναστάτωση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες όταν έσκισε ένα χαρτί που απεικόνιζε την τουρκική σημαία. Ο πρόεδρος Σασόλι επανήλθε στο θέμα και επέβαλε κυρώσεις.

https://p.dw.com/p/3XfM8
Frankreich EU-Parlament in Straßburg
Εικόνα: picture-alliance/ZUMAPRESS/R. Monaldo

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωβουλής, Νταβίντ Σασόλι, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στον ευωβουλευτή Ιωάννη Λαγό είναι οι εξής: Για επτά ημέρες δεν θα του καταβληθεί η προβλεπόμενη ημερήσια αποζημίωση, ενώ για τέσσερις μέρες- αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου- δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις δραστηριότητες του Κοινοβουλίου.

Όλα αυτά γιατί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής , στις 29 Ιανουαρίου, είχε «θορυβήσει στην Ολομέλεια», χρησιμοποιώντας λόγο ο οποίος δεν συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα έσκισε «ένα χαρτί που απεικόνιζε μία εθνική σημαία». Ήδη η απόφαση κοινοποιήθηκε στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος, με βάση τον Κανονισμό της Ευρωβουλής μπορεί να προσφύγει στο Προεδρείο εναντίον της απόφασης.

Ανεξάρτητος από το καλοκαίρι

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Λαγός είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με τη Χρυσή Αυγή τον περασμένο Μάιο, αλλά τον Ιούλιο ανακοίνωσε- μάλλον αιφινδιαστικά»- ότι ανεξαρτητοποιείται. Παράλληλα, επέκρινε τη Χρυσή Αυγή για «λανθασμένες πολιτικές κινήσεις». Παραμένει μέλος στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, καθώς και στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο