1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Ο «Γηρυόνης» άφησε θύματα και καταστροφές

26 Νοεμβρίου 2019

Στη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε περιοχές στην Ελλάδα αναφέρεται ο γερμανικός τύπος. Ρεπορτάζ στο Spiegel Online για το προσφυγικό κέντρο της Λέρου, που υπήρξε πρότυπο στο είδος του.

https://p.dw.com/p/3Tjfh
Εικόνα: picture-alliance/dpa/Bildfunk/P. Giannakouris

Στην έντονη κακοκαιρία με ισχυρούς ανέμους, καταιγίδες και κατολισθήσεις, που ονομάστηκε «Γηρυόνης» και έπληξε χθες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου αφήνοντας πίσω της δύο νεκρούς στο Αντίρριο αναφέρονται γερμανικά ΜΜΕ. «Οι δύο άνδρες σύμφωνα με στοιχεία της ακτοφυλακής είχαν αγκυροβολήσει στο λιμάνι και κοιμήθηκαν στο σκάφος. Το πρωί βρέθηκαν τα πτώματά τους.» αναφέρει η FAZ εστιάζοντας στις ζημιές που προκλήθηκαν στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Κινέττας «όπου το καλοκαίρι του 2018 είχαν ξεσπάσει και καταστροφικές πυρκαγιές». Η FAZ σημειώνει επίσης ότι ειδικότερα στην περιοχή της Αττικής «υπάρχουν ολοένα συχνότερα πλημμύρες, επειδή οι δασικές εκτάσεις έχουν μειωθεί» και υπενθυμίζει ότι «τον Νοέμβριο 2017 στη Μάνδρα, δυτικά της Αθήνας, 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στις λάσπες».

Mάνδρα Αττικής, Νοέμβριος 2017
Mάνδρα Αττικής, Νοέμβριος 2017Εικόνα: picture alliance/dpa/Zumapress

Στο ευρύτερο κύμα κακοκαιρίας στη νότια Ευρώπη αναφέρεται και η ιστοσελίδα tagesschau.de σημειώνοντας: «Μια καταστραμμένη οδογέφυρα, πλημμυρισμένοι δρόμοι, κλειστά σιδηροδρομικά δίκτυα. Σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη νότια Γαλλία, τη βόρεια Ιταλία και την Ελλάδα. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους». Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, εκτός από την κακοκαιρία στην Ελλάδα και η Ιταλία σε πολλές περιοχές, όπως η Λιγουρία, το Τορίνο, το Πιεμόντ και η Βενετία σοβαρές ζημιές αλλά και τουλάχιστον ένα νεκρό. Ειδικά στη Βενετία «η στάθμη του νερού ανέβηκε την Κυριακή ξανά και έφτασε στα 130 εκατοστά πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.» Πολλές γαλλικές περιοχές επλήγησαν επίσης από έντονες καταιγίδες, ενώ τα γαλλικά μέσα κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Η Λέρος δεν είναι πια «πρότυπο» 

Από το προσφυγικό hotspot της Λέρου
Από το προσφυγικό hotspot της ΛέρουΕικόνα: picture-alliance/AP Photo/T. Stavrakis

Την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν κυρίως στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας, το Spiegel Online δημοσιεύει ρεπορτάζ για το προσφυγικό καμπ της Λέρου, το οποίο για καιρό θεωρούνταν πρότυπο. Πλέον όμως στο νησί φθάνουν ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων αναγκάζονται να ζουν υπό άθλιες συνθήκες. Το ρεπορτάζ σημειώνει: «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Λέρος χαρακτηρίζονταν 'νησί πρότυπο', ως υπόδειγμα στη μέριμνα για τους πρόσφυγες. Τουλάχιστον η κατάσταση δεν ήταν τόσο κακή όσο στη Σάμο ή τη Λέσβο. Ωστόσο τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί πολύ». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο επίσημα ελληνικά στοιχεία του Νοεμβρίου, «μόνο στο προσφυγικό κέντρο της Λέρου ζουν 2200 άνθρωποι – διπλάσιοι από όσους μπορεί να στεγάσει. Όποιος δεν βρίσκει θέση μέσα στο προσφυγικό κέντρο, ζει έξω από αυτό χωρίς ρεύμα, νερό και τουαλέτες, σε σκηνές, στην παραλία ή σε ένα άδειο κτίριο, που κάποτε ήταν τμήμα ψυχιατρικής κλινικής. Πρόκειται για μια κλινική με πικρό παρελθόν».

Όπως αναφέρει το Spiegel «ήδη από τη δεκαετία του 80 διενθή ΜΜΕ είχαν φέρει στη δημοσιότητα τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν οι ασθενείς. Απαράδεκτες συνθήκες για ανθρώπους, τους οποίους, όπως έγραφε τότε το Spiegel, μεταχειρίζονταν σαν 'ζώα'. Το ότι στους χώρους του παλιού ψυχιατρείου φιλοξενούνται πλέον αιτούντες άσυλο, έχει επικριθεί συχνά ως μια κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Οι πρόσφυγες πλέον αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο των κατοίκων της Λέρου, σημειώνει το Spiegel, και αποτελούν πρόβλημα και για την ελληνική κυβέρνηση.

«Η οργάνωση αρωγής Refugee Support Aegean προειδοποιεί για τους κρύους μήνες του χειμώνα και ζητά να μεταφερθούν οι πρόσφυγες άμεσα στην ενδοχώρα. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει ακριβώς αυτό. Ακόμη και πριν από την άνοιξη θα πρέπει 20.000 πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα νησιά – και το μέχρι πρότινος ανοιχτό προσφυγικό κέντρο (σσ: της Λέρου) να μετατραπεί σε κλειστό μέχρι το καλοκαίρι. Αν η χωρητικότητά του θα είναι τότε επαρκής ή αν άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν στους χώρους του ψυχιατρείου, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει επί του παρόντος» αναφέρει κλείνοντας το ρεπορτάζ.

Δήμητρα Κυρανούδη