1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Ο σεισμός στην Αθήνα στα γερμανικά ΜΜΕ

20 Ιουλίου 2019

Η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στην Αθήνα στις σελίδες του γερμανικού Τύπου. Σχόλια για τη θερινή συνέντευξη Τύπου της γερμανίδας καγκελαρίου.

https://p.dw.com/p/3MMMM
Griechenland | Erdbeeben in Athen
Εικόνα: Reuters/A. Konstantinidis

Υπό τον τίτλο «Δυνατός σεισμός συγκλονίζει την Αθήνα» το περιοδικό Spiegel αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Βορειοδυτικά της ελληνικής πρωτεύουσας εκδηλώθηκε δυνατός σεισμός. Ακολούθησε διακοπή ρεύματος και προβλήματα στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας». Το περιοδικό επισημαίνει ότι «Στην Ελλάδα γίνονται τακτικά σεισμοί, οι οποίοι όμως σπάνια προκαλούν θύματα. Το 1999 στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από σεισμό 5,9 Ρίχτερ».

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung μεταφέρει το κλίμα από την ελληνική πρωτεύουσα: «Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χιλιάδες άνθρωποι φέρονται να βγήκαν στους δρόμους. Την πρώτη δόνηση, που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας υπολογίζεται στους 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί οι οποίοι προκάλεσαν εκ νέου φόβο στον πληθυσμό, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Το επίκεντρο βρισκόταν περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ελληνικής πρωτεύουσας, σε βάθος 15 χιλιομέτρων, όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι. Γι' αυτό και η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή».

Εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις σεισμολόγων

«Όποιος διαπιστώνει ζημιές στο σπίτι του θα πρέπει να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες»
«Όποιος διαπιστώνει ζημιές στο σπίτι του θα πρέπει να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες»Εικόνα: Reuters/A. Konstantinidis

Το τηλεοπτικό δίκτυο RTL στην ιστοσελίδα του μεταδίδει ότι «στην ιστοσελίδα του το Γερμανικό Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών του Πότσνταμ κάνει λόγο για σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σεισμολόγων η δόνηση ενδέχεται να έφτασε και το 5,3.

Επειδή πολλοί άνθρωποι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους δημιουργήθηκε πρόβλημα στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Γραφεία και κτίρια του δημοσίου έστειλαν τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, όπως μεταδίδουν ελληνικά μέσα. Σε φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα φαίνονται πλατείες στο κέντρο της πόλης γεμάτες κόσμο».

Η εφημερίδα Welt μεταφέρει προειδοποίηση του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη: «Όποιος διαπιστώνει ζημιές στο σπίτι του θα πρέπει να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και να μην μπει μέσα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι ήταν ο κύριος σεισμός – ωστόσο δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα επ' αυτού. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε δεύτερος ισχυρός σεισμός, περίπου 40 λεπτά μετά τον πρώτο, με ισχύ 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ».

Η «καθησυχαστική» Μέρκελ

«Η πείρα που έχει αποκτήσει η Μέρκελ όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται πως συνεχίζει να λειτουργεί καθησυχαστικά»
«Η πείρα που έχει αποκτήσει η Μέρκελ όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται πως συνεχίζει να λειτουργεί καθησυχαστικά» Εικόνα: Reuters/H. Hanschke

Πλήθος σχολίων δημοσιεύονται στον γερμανικό Τύπο για την καθιερωμένη θερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή η γερμανίδα καγκελάριος.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «Ούτε οι ερωτήσεις αλλά ούτε και οι απαντήσεις ανταποκρίνονται στην αναστάτωση που κυριαρχούσε τις προηγούμενες μέρες στο Βερολίνο λόγω της εκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν και της υπουργοποίησης της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Η πείρα που έχει αποκτήσει η Μέρκελ όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται πως συνεχίζει να λειτουργεί καθησυχαστικά. Κατά την 14η χρονιά της θητείας της στην καγκελαρία το μήνυμα που μετέφερε με την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη από την οποία δεν έλειψε ο Τραμπ, το κλίμα, η φορολογία, ο Γιενς Σπαν (σ.σ. υπουργός Υγείας) και η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ήταν: μην ανησυχείτε, θα είμαι εδώ για αρκετό καιρό ακόμη».

Στην συνέντευξη αναφέρεται και η εφημερίδα Straubinger Tagblatt: «Στόχος της θερινής συνέντευξης Τύπου ήταν σίγουρα να απαντήσει στις ερωτήσεις των τελευταίων εβδομάδων αφήνοντας μια θετική εντύπωση. Ένδειξη για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι δεν ήταν απαραίτητο αυτή η ‘εκδήλωση' να γίνει τώρα. Μια και πρόκειται για μια μεγάλη και ιδιαίτερη συνέντευξη Τύπου, την οποία η Μέρκελ έχει παραχωρήσει στο παρελθόν και μετά τις διακοπές της. Ίσως θα ήταν καλύτερο αν το είχε κάνει και αυτή τη φορά. Φαίνεται όμως ότι ήθελε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αλλά τελικά προκάλεσε περισσότερες ασάφειες».

Αλεξάνδρα Κοσμά