1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Συμφωνούν ότι διαφωνούν για τον προϋπολογισμό

21 Φεβρουαρίου 2020

Παρά τις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις διάρκειας άνω των 20 ωρών, οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται μακριά ακόμη από την επίτευξη συμφωνίας για τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027.

https://p.dw.com/p/3Y7XV
Brüssel | EU Gipfeltreffen
Εικόνα: Reuters/R. Pareggiani

Η διαπραγμάτευση αφορά ένα κολοσσιαίο ποσό, που πλησιάζει τα 1.100 δις ευρώ και αυτό είναι το βασικό εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας: Τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και η κάθε χώρα επιδιώκει να αποσπάσει το μέγιστο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ είχε διμερείς συναντήσεις με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες από χθες το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί σήμερα, ενώ με βάση αυτές τις συζητήσεις αναμένεται μέσα στην ημέρα να υποβάλει μια νέα συμβιβαστική πρόταση.

Ενστάσεις από τις χώρες του βορρά

Η πρώτη συμβιβαστική πρόταση φάνηκε από την αρχή ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία. Αμφισβητήθηκε έντονα από τις πλουσιότερες χώρες του βορρά κυρίως την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Αυστρία και κατά δεύτερο λόγο από τη Γερμανία.

H Γαλλία, με την υποστήριξη και άλλων κρατών, τίθεται κατά των μειώσεων στις γεωργικές δαπάνες
H Γαλλία, με την υποστήριξη και άλλων κρατών, τίθεται κατά των μειώσεων στις γεωργικές δαπάνεςΕικόνα: Reuters/Y. Herman

Οι χώρες του βορρά έχουν δύο ενστάσεις και επιμένουν σε αυτές: Καταρχήν δεν θέλουν να αυξήσουν την συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθεί το κενό που αφήνει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ζητούν να συνεχιστεί το σημερινό σύστημα των ετήσιων επιστροφών προς τις χώρες με μεγάλη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, για το οποίο ο κ. Μισέλ προτείνει την σταδιακή κατάργηση.

Από την άλλη, οι φτωχότερες χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεν θέλουν να μειωθούν οι κοινοτικές δαπάνες για την πολιτική συνοχής, ενώ η Γαλλία υποστηριζόμενη από μια μεγάλη ομάδα κρατών, δεν θέλει να μειωθούν οι γεωργικές δαπάνες.

Είναι προφανές ότι η εξεύρεση της κατάλληλης ισορροπίας σε ένα τέτοιο περιβάλλον διαφωνιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -  ο Σαρλ Μισελ έχει επιπλέον και την πίεση της Ευρωβουλής, η οποία θεωρεί ότι η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι φιλόδοξη και φυσικά δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές προκλήσεις της ΕΕ. Πάντως, ο κ. Μισέλ θέλει οπωσδήποτε να πετύχει συμφωνία σε αυτήν την σύνοδο, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της ΕΕ από τις αρχές του επόμενου έτους.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες