ΑΛΙΒΕΡΙ: Ο Δήμος θέλει να αξιοποιήσει τις πολυκατοικίες της ΔΕΗ στο Αλιβέρι

ΑΛΙΒΕΡΙ: Ο Δήμος θέλει να αξιοποιήσει τις πολυκατοικίες της ΔΕΗ στο Αλιβέρι
26 Αυγούστου 2019, 19:25
A+ A-
Για να στεγάσει όλες τις Υπηρεσίες του, αλλά και Συλλόγους της περιοχής.

Την απόφαση να καταθέσει πρόταση ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα Φιλόδημος για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών της ΔΕΗ στο Αλιβέρι έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου στη συνεδρίαση της Τρίτης 20 Αυγούστου ύστερα από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα δώσει πνοή στο Δήμο και λύση στη στέγαση όλων των υπηρεσιών του Αλιβερίου ενδεχομένως και αυτών που δεν ανήκουν στις δημοτικές υπηρεσίες (π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική-εφόσον το επιθυμούν) αλλά και πολιτιστικών συλλόγων.

Ο  οικισμός της ΔΕΗ στο Αλιβέρι κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1970 για την στέγαση των εργαζομένων στον ΑΗΣ Αλιβερίου. Αποτελείται από 10 κτίρια  των 6 διαμερισμάτων, (60 διαμερίσματα) ενώ το εμβαδόν του συνόλου των διαμερισμάτων είναι 5.000 τ.μ. περίπου.

Το 2008 έγινε έλεγχος της στατικότητας των κτισμάτων   και το συμπέρασμα των μηχανικών της ΔΕΗ ήταν ότι ο οπλισμός και το σκυρόδεμα έχουν υποστεί διάβρωση και πρότειναν  να σταματήσει η χρήση τους.

Από τότε τα διαμερίσματα εγκαταλείφθηκαν χωρίς καμία φύλαξη και προστασία και έχουν υποστεί πολλές ζημιές από την ανεξέλεγκτη χρήση από διάφορους άγνωστους  και τελικά έχουν γίνει χώρος ρύπανσης, ενώ υπάρχουν  κίνδυνοι για ατυχήματα και άλλα.

Η ΔΕΗ μετά από 11 περίπου χρόνια, δεν έχει κάνει κάτι και δεν υπάρχει πρόθεση ούτε να επισκευαστούν, αλλά ούτε να γκρεμιστούν τα κτίσματα.

Η τοπική κοινωνία δυσφορεί με αυτή την κατάσταση ενώ η Δημοτική αρχή ζητά από την ΔΕΗ, να παραχωρηθούν στο Δήμο για  επισκευή και επανάχρηση τους και αν αυτό δεν γίνει, τότε θα πρέπει άμεσα να γκρεμιστούν και να καθαριστεί ο χώρος.

Οι Δήμοι και οι περιφέρειες, έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις με παρόμοιες υποθέσεις, προϋπολογισμού, άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι προϋπόθεση για την κατάθεση της πρότασης.

Ο Δήμος έχει ζητήσει από την ΔΕΗ την παραχώρηση του οικισμού με  δύο έγγραφά  του, αλλά λόγω των εκλογών και της Κυβερνητικής αλλαγής είχαν δυσκολία να πάρουν απόφαση.

Ο Δήμος έχει πλέον απευθυνθεί στον Υπουργό  Περιβάλλοντος και ενέργειας  Κων. Χατζηδάκη, για να βρεθεί λύση άμεσα, αφού τέτοια ευκαιρία δεν είναι εύκολο να ξαναβρεθεί.

Επιστροφή