ΧΑΛΚΙΔΑ: Ανοικτή τρεις μέρες την εβδομάδα για το κοινό η Ρωμαϊκή Παλαίστρα

ΧΑΛΚΙΔΑ: Ανοικτή τρεις μέρες την εβδομάδα για το κοινό η Ρωμαϊκή Παλαίστρα
7 Αυγούστου 2020, 14:40
A+ A-
Διαβάστε λεπτομέρειες για τον αρχαιολογικό χώρο και πότε μπορείτε να τον επισκεφτείτε.

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας ανακοινώθηκε ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Ρωμαϊκών Λουτρών (Παλαίστρα) Χαλκίδας επί της οδού Αρεθούσης είναι ανοικτός για το κοινό τις ημέρες Δευτέρα-Τετάρτη- Παρασκευή και ώρες 10:00 -12:00 το πρωί.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής σχετικά με τον χώρο:

"O αρχαιολογικός χώρος των Ρωμαϊκών Λουτρών (Παλαίστρα) εντάσσεται στον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας Χαλκίδας των ρωμαϊκών χρόνων.  Ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αρχικά χάρη και στην  εύρεση επιγραφών και μίας ερμαϊκής στήλης, ταυτίστηκε με Γυμνάσιο, χώρο άθλησης και εκπαίδευσης των εφήβων, των αθλητών και των ενήλικων πολιτών.

Τη δεκαετία του 1950, ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη των ψηφιδωτών δαπέδων, με παραστάσεις αθλητών, ενισχύοντας την άποψη ότι πρόκειται για  χώρο άθλησης.

Κατά  τις εργασίες ανάδειξης του μνημείου από την ΙΑ΄Ε.Π.Κ.Α (νυν ΕΦΑ Ευβοίας) στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α (2007-2013), ήρθαν στο φως εκτεταμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα λουτρικών εγκαταστάσεων που επαναπροσδιόρισαν την ταυτότητα αυτού.

Το σύνολο των ορατών αρχιτεκτονικών καταλοίπων, αποτελεί τμήμα τυπικού λουτρικού συγκροτήματος των ρωμαϊκών χρόνων (1ος-4ος αι. μ.Χ).

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ήθη της ρωμαϊκής εποχής, το λουτρό πρέπει να είχε οικοδομηθεί σε επαφή με ένα Γυμνάσιο (Παλαίστρα) ή ως απαραίτητο προσάρτημα αυτού για χρήση των λουτρών από του αθλητές."


 

Επιστροφή