Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Έρχεται η 8η Γευσιγνωσία: Η γιορτή των τοπικών γεύσεων

Image
afisa_8is_geysignosias_ston_ag._thoma.jpg
 clock 15:30 | 02/08/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Η σημασία της γαστρονομικής παράδοσης του τόπου μας είναι καθοριστική και αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η γιορτή των γεύσεων  που οργανώνει το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς  σε διαφορετικό χωριό κάθε χρονιά, έδειξε τις συλλογικές δυνατότητες της κοινωνίας μας,  το σεβασμό και την εμπιστοσύνη στις συλλογικές δράσεις του πολιτιστικού  κεφαλαίου του τόπου μας,  αλλά και κατέδειξε τις δυνατότητες για ανάδειξη και αξιοποίηση  της πλούσιας διατροφικής μας παράδοσης. 

Με αυτόν τον τρόπο παροτρύνουμε όσους συντοπίτες μας το επιθυμούν, ν’ ασχοληθούν καλυτερεύοντας την ποιότητα της παραγωγής τους, ακόμα και παλαιών ποικιλιών  , αλλά και να στραφούν στην παραγωγή νέων προϊόντων, που θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση στις διεθνείς αγορές, με τ’ ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα. 

Κάθε σύλλογος αναρτά στο τραπέζι του την βραδιά της γευσιγνωσίας το όνομα του Συλλόγου ή του χωρίου του και σε κάθε φαγητό  τα βασικά υλικά παρασκευής του.  Απευθυνόμαστε σε όλους όσους θέλουν να μάθουν και να διδάξουν περισσότερα μυστικά και παραδοσιακές τεχνικές και να εκτιμήσουν γεύσεις και αρώματα, αλλά και να μυηθούν στο μαγικό κόσμο της γευσιγνωσίας και της απόλαυσης με ταυτόχρονη προώθηση των τοπικών προϊόντων μας και τη δημιουργία γαστρονομικού τουριστικού χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς.
 
Ταυτόχρονα προβάλομε, δια μέσου αυτής της συλλογικής προσπάθειας,  την ικανότατα της τοπικής νοικοκυράς, της υπαίθρου των χωριών, αναδεικνύοντας το ταλέντο της στις παραδοσιακές γεύσεις. 
Η γευσιγνωσία (γεύση+γνώση), όπως έχουμε αναφέρει, είναι η οργανοληπτική διαδικασία αξιολόγησης της τροφής, με σκοπό την οργανοληπτική της εκτίμηση σε επίπεδο οσμής, γεύσης , χρώματος, συνοχής. Γεύση λοιπόν αλλά και γνώση το πώς είναι παρασκευασμένο κάποιο έδεσμα.
Τα χωριά που έχουν αναλάβει την γευσιγνωσία του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς είναι: το Καμηλάρι το 2009,  η Πόμπια το 2012, ο Σοκαράς το 2013, ο Χάρακας το 2014,   ο Αμπελούζος το 2015, η Μητρόπολη 2016, ο Σίβας Πυργιωτίσσης το 2017 και αυτή την χρονιά το 2018 ο Άγιος Θωμάς. 

«Αυτή την χρονιά ανέλαβε την προβολή και τη φιλοξενία, της γαστρονομικής παράδοσης του τόπου,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Θωμά. Τον ευχαριστούμε θερμά καθώς και όλους τους κατοίκους του χωριού και όλους όσοι  συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.(Δήμους, συλλόγους, φορείς, παραγωγούς, χορηγούς και εθελοντές κλπ.)

Παρακαλούμε τους συλλόγους ,ή και ομάδες που θέλουν να αντιπροσωπεύσουν το χωριό τους, να συμμετέχουν στην μεγάλη αυτή εορτή των τοπικών γεύσεων. 
Σας περιμένουμε στο όμορφο και ιστορικό χωριό του Αγίου Θωμά.
Πριν την έναρξη της Γευσιγνωσίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Θωμά [από τις 6 έως της 8 το απόγευμα  στις 10 Αυγούστου], θα γίνει ξενάγηση στα ιστορικά μνημεία του χωριού, για να γνωρίσουμε την τοπική ιστορία του», αναφέρει το ΔΣ του Συλλόγου.
Η είσοδος είναι ελέυθερη.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis