Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Η τοποθέτηση του Δημήτρη Βρύσαλη για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

Image
βρύσαλης
 clock 08:33 | 16/11/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο, του Δημήτρη Βρύσαλη, αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων (ΤΠΕ) της δημοτικής αρχής είναι μια απέραντη «μυθοπλασία» με εντυπωσιακά νούμερα, πολύμακριά τόσο από την πραγματικότητα όσο και από τις πραγματικές ανάγκες του λαού της πόλης μας. Αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για το αμέσως επόμενο έτος. Προτεραιότητες δεμένες με την ανάπτυξη για τους λίγους, που πληρώνουν οι πολλοί.

Ωστόσο σήμερα η δημοτική αρχή βρήκε τους συμμάχους που έψαχνε στα πρόσωπα των κ. Κουράκη και Λυγερού.Από κοινού όλοι σας με την επιχειρούμενη συναίνεση προσπαθείτε να πείσετε τον Ηρακλειώτη να υιοθετήσει ότι αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα, αυτές τις προτεραιότητες που βάζετε είναι «για το καλό του», για το «καλό της πόλης». Θέλετε να τον πείσετε ότι από δω και στο εξής «η μοίρα» του θα είναι να χρυσοπληρώσει για να δει το αυτονόητο, την πόλη του να ομορφαίνει να γίνεται πιο λειτουργική. Θέλετε να υπερασπίζεται ο ίδιος ο Ηρακλειώτης, την πολιτική που εφαρμόζεται, δηλαδή να πληρώνει εκατομμύρια, για να πηγαίνουν στους μεγαλοεργολάβους και σε άλλους!

Εμείς λέμε στους Ηρακλειώτες, το «καλό της πόλης» που του πλασάρεται είναι καλό μόνο για μερικούς. Εμείς παλεύουμε και θέλουμε ένα Δήμο που θα αγωνίζεται για τις ανάγκες του λαού της πόλης μας. Ένας δήμος που θέλει να λέει ότι αγωνίζεται για το καλό της πόλης πρέπει να ενδιαφέρεται πρώτα από όλα για αυτά που δικαιούνται οι δημότες, γι’ αυτά που δικαιούται ο λαός. Όχι να κάνει τα χατίρια των συμφερόντων και της κυβέρνησης. Επομένως θέλουμε και ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, δεν θα είναι συμπλήρωμα, «πατερίτσα», του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού, όπως αυτό που προτείνει η Δημοτική Αρχή μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Μιλάτε όλοι σας για 46,5 εκ εύρω σε έργα και μελέτες την ίδια ώρα που για το 2019 από τα  37εκ σε έργα και μελέτες μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί μόλις το 17%. Η ίδια η δημοτική αρχή εκτιμάει ότι η εκτέλεση του για το 2019 με τα βίας θα φτάσει το 30%.Δηλαδή το 70% του τεχνικού προγράμματος είναι «αέρας κοπανιστός»! Εμείς σας προκαλούμε εάν έχετε το πολιτικό θάρρος αφαιρέστε τα έργα που ξέρετε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν και πείτε την αλήθεια στον Ηρακλειώτη για το τι έχει να περιμένει το 2020 από έργα.

Ύστερα, πίσω από τις εντυπώσεις που προσπαθεί να καλλιεργήσει η δημοτική αρχή για τα «μεγάλα έργα» κρύβει επιμελώς ότι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου έχει βρει τον καλύτερο του χρηματοδότη, στις πλάτες των Ηρακλειωτών. Το 70%υλοποιείται από «ιδίους πόρους».Αφού η λογική της διεκδίκησης από το κράτος, των πόρων που έχει ανάγκη ο Δήμος, είναι ξένη για τη Δημοτική Αρχή, προτιμάτε να επιβαρύνεται ξανά και ξανά ο Δημότης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΚΑΠ για τα σχολικά κτίρια είναι στο 0.1% του Προϋπολογισμού και εσείς δεν λέτε κουβέντα γι’ αυτή την κατάντια.

Πάμε όμως να δούμε τι πληρώνει ο Δημότης. Τι του «ανταποδίδετε», μιλώντας στη δική σας γλώσσα.

Σε μια χρονιά που θα μπει σε εφαρμογή η δίχρονη προσχολική αγωγή και οι ανάγκες για την δημιουργία νηπιαγωγείων σε όλο το δήμο Ηρακλείου είναι τεράστιες και επείγουσες-οι υπηρεσίες του δήμου κάνουν αναφορά για ανάγκη σε 34 νέες αίθουσες νηπιαγωγείων- στα Τεχνικά έργα προϋπολογίζετε την κατασκευή μόλις ενός νηπιαγωγείου στη 2η κοινότητα και την αγορά ενός οικοπέδου στην 4η γι’ αυτόν τον σκοπό. Προφανώς είστε ικανοποιημένοι με το να περάσουν τα παιδιά μας, τα παιδικά τους χρόνια σε κοντέινερ.Δεν εξηγείτε διαφορετικά, η από μέρους σας, πιστή εφαρμογή της κυβερνητικής πρόβλεψης για λυόμενα νηπιαγωγεία.

Επίσης είναι γνωστά τα πολύ σοβαρά προβλήματα σχολικών κτιρίων. Για ακόμη μια χρονιά το τεχνικό πρόγραμμα με τα «μεγάλά νούμερα» του, δεν περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα σχολεία της πόλης μας, με σοβαρά κτηριακά προβλήματα. Για παράδειγμα δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για τα σχολεία της Αλικαρνασσού (για τα οποία δεσμευτήκατε για άμεσες λύσεις), το 12ο Δημοτικό του Πόρου, το 11ο της Χρυσοπηγής, το 4ο Γυμνάσιο, το ειδικό ΕΠΑΛ κ.α.Για να σας προλάβουμε, τα προγράμματα συντήρησης  και επισκευής που θα τρέξετε το ερχόμενο έτος, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, είναι «μπαλώματα». Εξάλλου τέτοια προγράμματα αυτεπιστασίας ή εργολαβιών τρέχουν εδώ και χρόνια χωρίς φυσικά να έχουν αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης.

Ακόμη όμως και για τα σχολικά συγκροτήματα που συμπεριλαμβάνεται δεν εξασφαλίζεται την χρηματοδότηση για ολόκληρο το έργο, με υπαρκτό τον κίνδυνο να ζήσουμε νέα «Καπετανάκεια». Παράδειγμα, για την Παιδαγωγική Ακαδημία προβλέπεται 200χιλ, όταν είναι ένα έργο που για να ολοκληρωθεί απαιτεί πάνω από 1,5εκ. Γιατί δεν δεσμεύεται εξαρχής ολόκληρη τη χρηματοδότηση; Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν το έργο, κάπου λίγο μετά την έναρξη του παγώσει επειδή θα ψάχνεται χρηματοδοτήσεις;

Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη με την κατάσταση του οδοστρώματοςαρκείστε μόλις στα 1,4εκ για αποκατάσταση του.  1,4εκ για έναν δήμο που έχει λακκούβες έξω από τον Αγ. Μηνά και τσιμεντόδρομους (ή ακόμη και χωματόδρομους) στον Εσταυρωμένο και σε άλλες φυσικά περιοχές. Χωρίς να βάζουμε στην εξίσωση την οδοποιία σε Παλιανή, Τέμενος και Γοργολαινή που την αντιμετωπίζεται, ως επι των πλείστων, με τσιμεντοστρώσεις.Οι λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς δρόμους, για πεζοδρόμια, για αγορά ελεύθερων χώρων αποτελούν και αυτά "μη ανταποδοτικά" έργα για την κυβέρνηση και εσείς στη γνωστή σας τακτική, μίζερα και συγκαλύπτοντας την κυβέρνηση, διαχειρίζεται αυτήν την πολιτική.

Κατά συνέπεια η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα και καλεί τον Ηρακλειώτη να παλέψει με όλη του τη δύναμη για έργα και υποδομές που είναι πραγματικά αναγκαία και χρήσιμα για την καθημερινότητα του. Να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες ώστε να σταματήσει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis