Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Θλίψη για τον γνωστό σκηνοθέτη - επιχειρηματία που "έφυγε" από τη ζωή

Image
θλίψη
 clock 17:30 | 16/11/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Έφυγε από τη Ζωή ο Σκηνοθέτης & Επιχειρηματίας Γεώργιος Ζ. Ασαργιωτάκης σε ηλικία 83 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο το πρωί στις 11, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1936 στο Ηράκλειο. Το πατρικό του σπίτι ήταν στην οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου. Ο πατέρας του, Ζαχαρίας, καταγόταν από το χωριό Κερά Λασιθίου ενώ η μητέρα του Άννα, το γένος Παπαδάκη, από το χωριό Σταμνή Πεδιάδος. 
Τα πρώτα του χρόνια έζησε μεταξύ της περιοχής Αγ. Μηνά και της κεντρικής αγοράς (Γρουσουζάδικα) όπου διατηρούσε εστιατόριο ο πατέρας του. 
Μετά το δημοτικό (πρότυπο) τελείωσε την τεχνική σχολή Ηρακλείου (Εμπορ. Βιομηχ. Επιμελητήριο). 
Σε ηλικία 18 ετών δίνει εξετάσεις, χωρίς αποτέλεσμα, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την ίδια χρονιά γίνεται δεκτός στην Ανωτέρα Σχολή Κιν/φου και Θεάτρου (Σταυράκου) στο τμήμα Σκηνογράφων. 
Με προτροπή των καθηγητών του (Γρηγ. Γρηγορίου, Καρόλου Κουν) μεταγράφεται στο τμήμα Σκηνοθεσίας. 
Από το 2ο έτος παράλληλα με τις σπουδές του εργάζεται ως βοηθός Σκηνοθέτη δίπλα σε γνωστά ονόματα της εποχής (Γκρεγκ Τάλας, Δαλιανίδης, Ζηλ Ντασέν, Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μπάρκουλης, Γκιωνάκης, Ορέστης, Αυλωνίτης, Ρίζος κ.α.).
Το 1958 γυρίζει σε φιλμ 16 mm, για τις πτυχιακές του εξετάσεις, το ντοκιμαντέρ «Πολύχρωμες ρίγες» που του εξασφαλίζει υποτροφία για μεταπτυχιακό στη Γαλλία. 
Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στις ειδικές δυνάμεις (Β’ Μοίρα Καταδρομών).
Το 1961 πηγαίνει στο Παρίσι όπου παράλληλα με τον κινηματογράφο παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής δίπλα στον διάσημο ζωγράφο Soungourof, και χορογραφία στη σχολή του Rolan Peti. 
Από το Παρίσι στέλνει ανταποκρίσεις με καλλιτεχνικά θέματα που δημοσιεύονται στον αθηναϊκό τύπο. 
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα σκηνοθετεί το θεατρικό έργο «Βροχοποιός» του Αμερικανού συγγραφέα Richard Nas. 
Σε ηλικία 26 ετών η εταιρία “Orestis Films” του αναθέτει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης». 
Το ντοκιμαντέρ αυτό, γυρίζεται εξ ολοκλήρου στο Ηράκλειο σε φιλμ Negatif ασπρόμαυρο 35 mm, με τίτλο «Περήφανη Ράτσα».
Με το ντοκιμαντέρ αυτό γίνετε γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους και στο ευρύ κοινό ο Νίκος Ξυλούρης με αποτέλεσμα τη μετέπειτα λαμπρή καριέρα του.
Παρόλο που υπήρξαν εγκωμιαστικές κριτικές για το τελικό αποτέλεσμα ο ίδιος θεωρεί τη δουλειά του μέτρια και σε συνδυασμό με τη γενική προχειρότητα που επικρατούσε την εποχή εκείνη στον ελληνικό κινηματογράφο αποφασίζει να εγκαταλείψει την Αθήνα και να εγκατασταθεί μόνιμα στη γενέτειρά του, ασχολούμενος με παρεμφερή επαγγέλματα. 
Δημιουργεί στο Ηράκλειο (Πλ. Καλλεργών) ένα γραφείο με αντικείμενο τη διανομή των φιλμ σε φορητά συνεργεία προβολής, καθώς και στις αίθουσες όλης της Κρήτης. Στο σύνολό τους σχεδόν οι εταιρίες παραγωγής και εισαγωγής κιν/κών ταινιών του αναθέτουν την αντιπροσωπεία τους για όλη την Κρήτη. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis