Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Ζεστό χρήμα 2 εκατ. ευρώ σε αγρότες - Αποζημιώνονται για τις ζημιές

Image
Φωτό αρχείου
 clock 09:38 | 12/08/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Μεγάλη ανάσα παίρνουν σήμερα οι αμπελοκαλλιεργητές του νομού Ηρακλείου καθώς κατατέθηκαν τα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών του ΕΛΓΑ που αφορούν του 35% των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν το 2019 από τα φυσικά φαινόμενα οι καλλιέργειές τους.

Τα χρήματα έχουν ήδη κατατεθεί σε όσους έχουν λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς ενώ μέχρι την Παρασκευή ή και αύριο θα δουν και τα χρήματά τους όσοι διατηρούν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μύρωνας Χιλετζάκης τονίζοντας ότι θα ανακουφίσει οικονομικά τους παραγωγούς που είδαν τα τελευταία χρόνια το εισόδημά τους να μειώνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Συνολικά σε όλη τη χώρα θα δοθούν τουλάχιστον 67.000.000 στους δικαιούχους ενώ τα ποσά που θα δοθούν στην υπόλοιπη Κρήτη πλην του Ηρακλείου είναι ελάχιστα καθώς αφορούν μόνο αμπελοκαλλιέργειες το σύνολο των οποίων βρίσκονται στο νομό Ηρακλείου.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επισπεύδεται η καταβολή των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, και διασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα των αγροτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από σειρά ετών που ο ΕΛΓΑ εξοφλεί τόσο σύντομα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του Οργανισμού που επιδιώκει ο κ. Βορίδης και το οποίο προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών προσδιορισμού της ζημιάς η οποία θα οδηγήσει στην εγκαιρότερη καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς και τη θέσπιση ενός αντικειμενικού, ορθολογικού και επιστημονικά τεκμηριωμένου συστήματος εκτίμησης των ζημιών.

 

Πλήγμα από τη νέα βροχόπτωση

Η βροχόπτωση ωστόσο της περασμένης Κυριακής προκάλεσε νέες καταστροφές σε αμπελοκαλλιέργειες στις Αρχάνες τον Πύργο το Ασήμι και αλλού με τον ΕΛΓΑ να προχωρά σε νέες αυτοψίες όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης μετά τι νέες αναγγελίες για ζημιές από τον καύσωνα και την ανεμοθύελλα στα μέσα Ιουλίου.

Μειωμένες οι εξαγωγές

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ εκτίμησε ότι φέτος η εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού θα φτάσουν τους 4.000 τόνους μειωμένες σε μεγάλο ποσοστό από τις αρχικές εκτιμήσεις των 10-12.000 τόνων εξαιτίας της καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες ενώ για τη βασική ενίσχυση ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι νεώτερο για το πότε θα καταβληθεί η προκαταβολή.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis