Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Π.Ο.Π. "Αρνί Κρήτης": Η πιστοποίηση - σωτηρία για τους κτηνοτρόφους

Image
αρνί
 clock 11:45 | 23/04/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Με «τις μηχανές στο φουλ» λειτουργούν τα δύο σφαγεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, σε Ασήμι και Μοίρες αυτή την περίοδο λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, καθώς παραμένουν κλειστά τα σφαγεία Αρκαλοχωρίου, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Νικολάου.

Τις αυξημένες ανάγκες των ημερών ωστόσο, καλύπτουν τα σφαγεία της Δυτικής Κρήτης, που λειτουργούν 3 στο Ρέθυμνο και 4 στα Χανιά. Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο προϊστάμενος της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς ανέφερε ότι τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα έχει αποπερατωθεί και το διαδημοτικό σφαγείο στο Γαράζο.

Ο κ. Σωμαράς εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, ενώ αναφερόμενος στις ελληνοποιήσεις είπε ότι στην Κρήτη το φαινόμενο ελέγχεται πλήρως διότι οι ποσότητες που έρχονται μικρές και οι έλεγχοι γίνονται απρόσκοπτα.

ΠΟΠ "Αρνί Κρήτης"

Ο κ. Σωμαράς, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες να γίνει το αρνί της Κρήτης Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π. "Αρνί Κρήτης"), κάτι που θα του προσδώσει την πραγματική του αξία με όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Ο σκοπός και παράλληλα η σπουδαιότητα, της καταχώρησης με την ένδειξη Π.Ο.Π. για το «Αρνί Κρήτης» είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, τα οποία απορρέουν τόσο από τη μοναδικότητα της Κρητικής υπαίθρου, όσο και από την τεχνογνωσία που έχει παραχθεί η ενασχόληση των Κρητικών με την κτηνοτροφία, που έχει τις ρίζες της στην Μινωική εποχή.

Η γεωγραφική ζώνη όπου παράγεται το Π.Ο.Π «Αρνί Κρήτης», οριοθετείται κατ’ αποκλειστικότητα στα διοικητικά όρια των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης. 

Ο κ. Σωμαράς τόνισε επίσης ότι υπάρχει αύξηση του ζωικού κεφαλαίου στην Κρήτη, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της είσπραξης των παράνομων κτηνοτροφικών επιδοτήσεων, καθώς αυτό και το φαινόμενο της υπερβόσκησης δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην οικονομία της χώρας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis