Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 29 Οκτ 2019 22:20

Παράπονα για τις πληρωμές ενίσχυσης

Ορισμένοι αγρότες παραπονέθηκαν για συμψηφισμούς των χρημάτων που έλαβαν με την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης έναντι χρεών. Συγκεκριμένα οι συμψηφισμοί αφορούν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, προς τον ΕΛΓΑ, προς οφειλές έναντι ανοιχτών δανείων, κάρτες αγρότη κ.λπ., περιπτώσεις δηλαδή ως επί το πλείστον όπου ο παραγωγός έχει υπογράψει χαρτί να του «τραβήξουν» τα χρήματα όταν αυτά πιστωθούν στον λογαριασμό του. Επίσης κάποιοι αγρότες κάνουν λόγο για μειωμένα ποσά, τα οποία όμως προκύπτουν από το ποσοστό της σύγκλισης, το οποίο και αυτό είναι γνωστό κάθε χρόνο. Επίσης, υπάρχουν και επτά κατηγορίες αγροτών που δεν έλαβαν χρήματα. Τις κατηγορίες αυτές, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες με προβλήματα ιδιοκτησίας, δημοσιοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σημειωτέον ότι σε σχέση με τους δασικούς χάρτες τα προβλήματα σε σχέση με την αντίστοιχη πληρωμή πέρσι, είναι πολύ λιγότερα.

 

 

* * *

Εμπλοκή με τους δασικούς χάρτες

Όσοι παραγωγοί διαπίστωσαν τυχόν προβλήματα κατά τη χορήγηση της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του έτους 2019 εξαιτίας των αγροτεμαχίων που εμπλέκονται με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες μπορούν να απευθυνθούν στα ΚΥΔ, από τα οποία εξυπηρετούνται. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του επομένου χρονικού διαστήματος θα δώσει οδηγίες στα ΚΥΔ, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις και να λάβουν οι παραγωγοί τα δικαιούμενα ποσά κατά την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης τον προσεχή Δεκέμβριο.

Όπως είναι γνωστό, η ενημέρωση του χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΣΔΕ με τους κυρωμένους δασικούς χάρτες είναι μια δυναμική και συνεχής διαδικασία, καθώς το υπόβαθρο επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθ'όλη τη διάρκεια του έτους με συγκεκριμένο τρόπο που έχει συμφωνηθεί με τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες. Όπως είναι γνωστό στους παραγωγούς, οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες που επικαλύπτουν τα αγροτεμάχιά τους δεν επηρεάζουν τις δικαιούμενες ενισχύσεις τους, ενώ αγροτεμάχια, των οποίων η έκταση επικαλύπτεται στο σύνολό τους ή σε μέρος αυτών από κυρωμένους δασικούς χάρτες εξαιρούνται από τη συνολική επιλέξιμη έκταση της αίτησής τους, με αναλογική μείωση της δικαιούμενης ενίσχυσης. Οι εν λόγω μειούμενες ενισχύσεις δύναται να υπολογισθούν και να καταβληθούν σε επόμενες πληρωμές, με την προϋπόθεση ότι οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί θα έχουν προβεί σε ενεργοποίηση των εργαλείων που προβλέπονται στο εγχειρίδιο του ΥΠΕΝ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά την περίοδο των αποσφαλματώσεων των αιτήσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ διέθετε στα ΚΥΔ και τους παραγωγούς στοιχεία με τα αγροτεμάχια που εμπλέκονταν στους κυρωμένους δασικούς χάρτες, προκειμένου να διενεργούνται οι σχετικές διορθώσεις.

* * *

Πολιτικές κόντρες για την ΕΒΖ

Με μια «απολογιστική» ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της ΕΒΖ υποστηρίζει ότι δεν φέρει ευθύνη για τις φυτεύσεις τεύτλων που έγιναν φέτος (18.000 στρέμματα) αλλά ρίχνει το «μπαλάκι» στους ίδιους τους παραγωγούς, αφού όπως υποστηρίζει «μια μερίδα παραγωγών προέβη καλόπιστα σε καλλιέργεια τεύτλων». Ουσιαστικά ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία που έδωσε το «πράσινο φως» για τις φυτεύσεις, χωρίς να έχει διασφαλίσει τη λειτουργία των εργοστασίων. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Βιομηχανίας «η εταιρεία αδυνατεί να προβεί στη λειτουργία των παραγωγικών της εργοστασίων και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια τεύτλων για το έτος 2019». Οι τευτλοπαραγωγοί πάντως αντιδρούν και υποστηρίζουν πως «η εταιρεία είναι κρατική, το κράτος έχει συνέχεια και υπάρχουν υπουργεία που λειτουργούν και θα βρουν λύση. Απαιτούμε από τα υπουργεία να μεριμνήσουν για να βρουν λύση, να προσλάβουν κάποιο προσωπικό για να συντηρήσει τα εργοστάσια, όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις για τη μίσθωσή τους». Πάντως όσο περνά ο καιρός και τα τεύτλα δεν μαζεύονται, τόσο υποβαθμίζεται ο ζαχαρικός τίτλος και κινδυνεύουν να πάνε για ζωοτροφές και όχι για ζάχαρη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τιμή πώλησής τους.

 

 

* * *

Πολωνοί μαθητές ενημερώθηκαν για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων

Μια ακόμη επίσκεψη των Πολωνών μαθητών στα μέρη μας από το πρόγραμμα Erasmus, οι οποίοι ειδικεύονται στις επαγγελματικές σχολές της πατρίδας τους σε θέματα εμπορίου στο γραφείο του εμπόρου αγροτικών προϊόντων Αποστόλη Έξαρχου στη Λάρισα. Ο κ. Έξαρχος εξήγησε στα παιδιά πώς διακινείται το βαμβάκι, το σιτάρι, κι άλλα προϊόντα στην πατρίδα μας, κάνοντας ιστορική αναδρομή, καθώς η δράση του χρονολογείται από το 1952. Στο τέλος ο οικοδεσπότης προσέφερε στα παιδιά και στους συνοδούς καθηγητές εδέσματα και κρασιά από το οινοποιείο Αλατά.

 

 

* * *

Ζημιές στα σταφύλια crimson στη Χάλκη

Ζημιές έχουν υποστεί τα σταφύλια ποικιλίας crimson στον Δήμο Κιλελέρ, κυρίως στο χωριό Χάλκη από τη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή στις 4 Οκτωβρίου. Οι καιρικές αυτές συνθήκες, την περίοδο του τρύγου, προκάλεσαν ανεπανόρθωτη πληγή στον καρπό, καθιστώντας το σταφύλι μη εμπορεύσιμο, πλήττοντας έτσι μία δυναμική καλλιέργεια, όπως είναι το αμπέλι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φετινή παραγωγή έχει μειωθεί ακόμη και 50%. Ήδη έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης στον ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει στείλει εκτιμητές στα χωράφια που επλήγησαν. Η ελπίδα των παραγωγών είναι να αποζημιωθούν σωστά.

 

 

* * *

Κτηνοτρόφοι: Αποζημιώστε μας για τον καταρροϊκό

«Το ΥΠΑΑΤ να βρει λύση άμεσα, ώστε να λάβουν αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα κοπάδια πλήγηκαν από το καταρροϊκό πυρετό το έτος 2014».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, η οποία με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρός της Γιάννης Γκουρομπίνος, εκφράζει την αγωνία της μετά την καταψήφιση της τροπολογίας του πρώην ΥΠΑΑΤ κ. Σταύρου Αραχωβίτη, με την οποία κατά τα λεγόμενα του πρώην υπουργού θα μπορούσαν να λάβουν αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα κοπάδια πληγήκαν από το καταρροϊκό πυρετό το έτος 2014.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι δεν την έχουν λάβει, λόγω ενός λάθους της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και που με βάση τα λόγια των νυν κυβερνώντων την δικαιούνται. Βάσει λοιπόν των προεκλογικών λόγων περί αδικίας κατά των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων  ζητάμε για πολλοστή φορά την αποζημίωση αυτών. Δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, ούτε γνωρίζουμε αν η τροπολογία Αραχωβίτη είναι σύννομη, εκείνο που ξέρουμε όμως είναι πως δεν θα ανεχτούμε πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των κτηνοτρόφων. Καλούμε το ΥΠΑΑΤ να βρει λύση άμεσα».

 

 

* * *

Έρχονται βροχές

Με σύννεφα θα ξεκινήσει η βδομάδα σήμερα Τρίτη, αλλά στο τέλος αυτής θα έρθουν και βροχές. Αναλυτικότερα σήμερα Τρίτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις το πρωί, αλλά στην πορεία της ημέρας ο καιρός θα καθαρίσει. Θερμοκρασία από 13 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη σποραδικές βροχές, κυρίως στα ορεινά, οι οποίες όμως θα κατέβουν την Πέμπτη και στα πεδινά, ενώ ο υδράργυρος θα μειωθεί ως προς τις μέγιστες τιμές, στους 20 βαθμούς.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass