Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. στις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ

Στη Σούδα ελικοφόρα των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2020 20:06

ΑΘΗΝΑ
Σε επιφυλακή φαίνεται πως βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές από το πρωί της Παρασκευής και μετά την επίθεση των Αμερικανών στη Βαγδάτη, η οποία οδήγησε στη δολοφονία του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.


Η ΕΛ.ΑΣ. έχει δώσει εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από πιθανούς αμερικανικούς και ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο δράσης ιρανικών αντιποίνων στην στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ. Έτσι, οι πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Αθήνα βρίσκονται υπό αυστηρή παρακολούθηση, με ενισχυμένες σκοπιές και περιπολίες στους γύρω δρόμους. Παράλληλα γίνεται χαρτογράφηση κτιρίων και επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων που ίσως να αποτελέσουν στόχους ομάδων που θέλουν να εκδικηθούν για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.
Αν και από την αντιτρομοκρατική θεωρούν μικρή την πιθανότητα να επιλεγεί η χώρα μας ως πεδίο για τα αντίποινα σε βάρος των ΗΠΑ, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί για αυτό και λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του χτυπήματος στόχου εντός του ελληνικού εδάφους ή να γίνουν εδώ προπαρασκευαστικές ενέργειες χτυπημάτων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πέρα από τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται γύρω από τις πρεσβείες η διακριτική παρακολούθηση προσώπων που κινούνται σε ιρανικούς κύκλους αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει η οποιαδήποτε ύποπτη κινητικότητα, ενώ αυξάνονται οι έλεγχοι και στα σύνορα της χώρας, αλλά και στα άτομα που φθάνουν στα νησιά μας μαζί με τις μεταναστευτικές ροές.
Η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται επίσης και για το ενδεχόμενο να διοργανωθούν τις επόμενες ώρες πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την επίθεση στη Βαγδάτη και τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί έξω από τις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ.
ΕΛΙΚΟΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Καλά προετοιμασμένος για τις συνέπειες που θα είχε η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί φαίνεται πως ήταν ο Αμερικανικός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όταν έδινε την εντολή για την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού.
Ενδεικτικό του παραπάνω είναι πως το απόγευμα της Πέμπτης προσγειώθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τέσσερα ελικοφόρα τύπου Οσπρεϊ (CV-22B) και δύο μεταγωγικά C-130, προερχόμενα από το Μίλντενχολ της Αγγλίας, όπου εδρεύει η 352 Πτέρυγα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα έξι αυτά αεροσκάφη προορίζονται για επιχειρήσεις μεταφοράς Αμερικανών πολιτών ή αξιωματούχων από την ευρύτερη περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, μετά την επιδείνωση των αμερικανοϊρανικών σχέσεων, που αναμενόμενα θα επέφερε η δολοφονία Σουλεϊμανί, αλλά και της ενορχηστρωμένης απόπειρας εισβολής στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η στάθμευση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Σούδα υποδηλώνει την αυξημένη στρατηγική σημασία της βάσης, τη στιγμή, μάλιστα, που πολύ εγγύτερα στη Βαγδάτη υπάρχει το Ιντσιρλίκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Επίσης, στις 13 Ιανουαρίου καταφθάνουν στην Ελευσίνα και άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές.
Η προαναγγελθείσα δολοφονία
Μάλιστα, εκτός από το γεγονός ότι ο Τραμπ διέταξε τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, φαίνεται να την είχε προαναγγείλει μέσα από το Twitter.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο από την πρώτη στιγμή επιβεβαίωσε ότι η διαταγή για την εξόντωση του Ιρανού στρατηγού, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, προήλθε από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ωστόσο, άξια αναφοράς πάντως είναι και μια ανάρτηση στο Twitter την οποία έκανε ο Τραμπ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μήνυμα το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί ως προαναγγελία της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι είχε μια «πολύ καλή συνάντηση» στην οποία συζητήθηκαν η Μέση Ανατολή, ο στρατός και το εμπόριο, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την ανάρτηση αυτή στο Twitter μόλις επέστρεψε στο κλαμπ του στη Φλόριντα, από το γήπεδο όπου έπαιζε γκολφ. «Πολύ καλή συνάντηση για τη Μέση Ανατολή, τον Στρατό και το Εμπόριο. Επιστρέφω στον Νότιο Λευκό Οίκο» έγραψε χαρακτηριστικά.
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ
«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός από τους κορυφαίους στρατηγούς της», εκτιμά η ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής Σανάμ Βακίλ από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Clatham House.
Αποκλείει ωστόσο ότι το Ιράν δεν θα αντιδράσει στην αμερικανική πυραυλική επίθεση και θεωρεί πιθανό η Τεχεράνη να αφήσει την κατάσταση να εκτροχιαστεί στο Ιράκ, εκμεταλλευόμενη το κενό εξουσίας στη χώρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί.
Για αυξημένα κρούσματα βίας στη Μέση Ανατολή κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων σε ζητήματα Μέσης Ανατολής Ομιντ Νουριπούρ, εκτιμώντας ότι ο Σουλεϊμανί δεν ήταν μόνο «εγκέφαλος» πίσω από την επιθετική στρατηγική της Τεχεράνης στην Εγγύς Ανατολή, όπως στη Συρία και το Ιράκ.
Ηταν, κατά την άποψή του, και το πρόσωπο της ιρανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Η δολοφονία του αποτελεί πλήγμα για το κύρος των Ιρανών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την εξουδετέρωση του Σουλεϊμανί ως κήρυξη πολέμου από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζει ο πολιτικός των Πρασίνων.
Υπενθυμίζεται ότι αμερικανική στρατιωτική επιχείριση εκτόξευσε ρουκέτες μέσω Drone, οι οποίες έπληξαν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης τα ξημερώματα της Παρασκευής. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο στόχος των Αμερικανών, ο Ιρανός Στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία ορκίζεται να πάρει εκδίκηση για το περιστατικό.
Η επιχείριση που διετάχθη από τον ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ανησυχία σε διεθνές επίπεδο για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στο διάγγελμά του ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως η επιχείρηση δεν πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ξεκινήσει ένας πόλεμος, αλλά με στόχο να αποτραπεί μια εμπόλεμη σύρραξη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass