Καμία ανοχή σε όσους ρυπαίνουν

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ή ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΙΤΑΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΗ *ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Δημοσίευση: 17 Απρ 2019 22:08

Πρόστιμα ύψους 33.000 ευρώ, για ρύπανση του Τιταρήσιου ποταμού, έχει επιβάλει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κατά μήκος του ποταμού, ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός.

Υπογράμμισε, δε, πως θα πράξει τα προβλεπόμενα της εθνικής νομοθεσίας, περί μόλυνσης του περιβάλλοντος, αν τα αποτελέσματα των αναλύσεων δειγμάτων, που πάρθηκαν πρόσφατα από τον ποταμό, ταυτοποιήσουν ότι η μόλυνσή του προέρχεται από τους βιολογικούς καθαρισμούς των εν λόγω επιχειρήσεων ή από τον βιολογικό καθαρισμό της Ελασσόνας.

Ο κ. Αγοραστός απαντώντας σε επερώτηση του συμβούλου της Περιφερειακής Παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία» κ. Αντ. Αδάμου, σχετικά με τα μέτρα ελέγχου που λαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της μόλυνσης των νερών των ποταμών Ελασσονίτη και Τιταρήσιου, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «υπηρεσιακοί παράγοντες προχώρησαν σε διεγματοληψίες σημείων του Τιταρήσιου, σε μήκος 11 χιλιομέτρων, στους βιολογικούς καθαρισμούς τόσο των επιχειρήσεων όσο και του Βιολογικού Ελασσόνας. Τα δείγματα εξετάζονται από πιστοποιημένο εργαστήριο και αναμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεών τους και την αντίστοιχη ταυτοποίησή τους…».

Ο κ. Αδάμου δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην επερώτησή του ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο και ότι: «Γι’ ακόμη μια φορά οι κάτοικοι των παραποτάμιων χωριών του Δήμου Ελασσόνας γίνονται μάρτυρες μιας εγκληματικής ενέργειας που συντελείται στον Ελασσονίτη και στον Τιταρήσιο ποταμό. Όταν ο καιρός είναι βροχερός, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί, κάποιοι ρίχνουν τα βοθρολύματα στα ποτάμια».

Εξάλλου χθες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εγκρίθηκαν έργα και δράσεις, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για όλη τη Θεσσαλία, που περιλαμβάνουν:

- «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΩΔΟΜΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΓΗΠΕΔΟΥ «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ»

- « ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ»

- «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ Τ.Κ. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ Δ.ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ»

-«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Π.Ε ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΦΛΑΜΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ»

-«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΗΛΕΙΑΣ Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ».

-Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Ε.Λ.Κ.Ε. και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας / Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας (Π.Ε.Δ.Υ. Θεσσαλίας) με θέμα «Φυσικοχημικές και μικροβιολογικές εξετάσεις πόσιμου νερού - Αναλύσεις θαλασσινών νερών ακτών κολύμβησης - Νερών κολυμβητικών δεξαμενών καθώς και ανάλυση δειγμάτων για ανίχνευση λεγεωνέλλας», διάρκειας είκοσι τεσσάρων μηνών.

-Συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα οινοτικά Προγράμματα: Interreg Med-INCREMENTA, Interreg Europe QUALIFY & Interreg Europe- OPTIWAMAG.

-Πολιτιστικές- Αθλητικές εκδηλώσεις 2019 Περιφέρειας Θεσσαλίας - Π.Ε. Λάρισας.

-Αθλητικές εκδηλώσεις για το 2019 των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

-Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Μεταφορά νερού με κλειστό δίκτυο από τον ποταμό Καλέντζη στον ποταμό Σοφαδίτη» στον Δήμο Παλαμά Π.Ε. Καρδίτσας κ.α.

Τέλος στο πλαίσιο του Συμβουλίου ο περιφερειάρχης εξέφρασε την συμπαράστασή του στους χαλαζόπληκτους αγρότες της Θεσσαλίας επισημαίνοντας το πρόβλημα της καθυστέρησης των αποζημιώσεων και προτείνοντας την κατάθεση πρότασης στο αρμόδιο υπουργείο για αλλαγή του σχετικού κανονισμού, καθώς και τη συμπαράστασή του στον γαλλικό λαό για την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη του Συμβουλίου, κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν τρία θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, που αφορούν: στην επιχορήγηση του «Εργαστηρίου Ζωής» του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Λάρισας, για την υλοποίησή του προγράμματός του, σε όλους τους δήμους του νομού Λάρισας, στην εκπροσώπηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Λιμένα Βόλου, και στην προμήθεια εξοπλισμού στο κεντρικό κτίριο του πρώην Κτηνιατρείου στη Λάρισα για την σύνδεση και παροχή φυσικού αερίου.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass