Υδατοδρόμιο στη Λίμνη Πλαστήρα

Ξανά στο προσκήνιο το αίτημα για δημιουργία του, που -όπως εκτιμούν οι τοπικές αρχές- θα απογειώσει τον τουρισμό της περιοχής *Συναντήσεις Π. Νάνου με Κόνσολα - Λούλη και ραντεβού με Θεοχάρη

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2020 22:08

Ακόμη θυμούνται οι Καρδιτσιώτες το μεγάλο ντόρο που είχε γίνει το μεσημέρι της 13ης Μαΐου 2005 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση υδροπλάνου από τη μαρίνα του Φαληρικού Δέλτα με προορισμό τη Λίμνη Πλαστήρα!

Η προσυδάτωση είχε γίνει στην πλαζ Λαμπερού, με επιβαίνοντες στο υδροπλάνο υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Στο ταξίδι για το οποίο είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι τότε υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο τότε υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, ο τότε υφυπουργός Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, ο τότε γεν. γραμ. ΥΕΝ Ιωάννης Τζωάννος και οι τότε βουλευτές Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, Εύβοιας Κώστας Μαρκόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου.

Μετά από συνεννόηση των τότε υπουργών Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, είχε ληφθεί η σημαντική απόφαση για τον Νομό Καρδίτσας να συμπεριληφθούν στους προορισμούς των υδροπλάνων, εκτός από τα νησιά, και οι λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου!

Πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια και δυστυχώς δεύτερο υδροπλάνο δεν επισκέφθηκε ποτέ ξανά την περιοχή, παρά τις άοκνες προσπάθειες των τοπικών παραγόντων με μπροστάρη τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα!

Αυτό, διότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα, αποκλείοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση σε ένα νέο μέσο μαζικής μεταφοράς που όλοι αναγνωρίζουν ότι το έχουν ανάγκη τα νησιά κυρίως της άγονης γραμμής, αλλά και οι δυσπρόσιτες περιοχές στην ενδοχώρα που διαθέτουν λίμνες όπως ο νομός μας.

ΞΕΠΑΓΩΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

Το ενδιαφέρον ιδιωτικών εταιρειών να επενδύσουν στον τόπο παραμένει «ζωντανό», όπως και το όνειρο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για τη λειτουργίαυδατοδρομίου στη Λίμνη που θα «απογειώσει» την τουριστική κίνηση όχι μόνο στον νομό, αλλά σε όλη τη Δυτική Θεσσαλία.

Όπως επισήμανε στην «ΕτΔ»o δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, το τελευταίο διάστημα, είχε διαδοχικές επαφές για το έργο τόσο με τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, όσο και με τον γενικό γραμματέα κ. Κώστα Λούλη.

Άμεση επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι να ενταχθεί η περιοχή μας στο νέο σχεδιασμό για τα υδατοδρόμια στη χώρα, αίτημα το οποίο πολύ σύντομα θα κατατεθεί και στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη από τον κ. Νάνο σε συνάντηση που θα καθοριστεί αυτές τις ημέρες.

Από κει και πέρα υπάρχει σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την αδειοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία, της κατασκευής των απαραίτητων εγκαταστάσεων και της κίνησης (προσυδάτωση - αποδάτωση) των υδροπλάνων!

Το γεγονός ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως NATURA, προβάλλει δυσκολίες οι οποίες όμως μπορούν να ξεπεραστούν με νομοθετική ρύθμιση.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά προετοιμασίας αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου με εκπόνηση προμελέτης, η οποία περιλαμβάνει και εναλλακτική τοποθεσία χωροθέτησης του υδατοδρομίου, εκτός της προβλεπόμενης από/προσυδάτωσης (και ελλιμενισμού) των υδροπλάνων στην Τ.Κ. Πεζούλας της Δ.Ε. Νεβρόπολης Αγράφων στη θέση του Δημοτικού Αναψυκτηρίου (πλαζ Πεζούλας). Κι αυτό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυξομείωσης της στάθμης των υδάτων στη Λίμνη Πλαστήρα.

ΤΟ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπάρχουσα προμελέτη του έργου, η υδάτινη επιφάνεια του υδατοδρομίου θα αποτελείται από:

α) Την περιοχή ελιγμών υδατοδρομίου. Είναι η περιοχή οποιουδήποτε σχήματος, τουλάχιστον ένα ορθογώνιο διαστάσεων τέτοιων ώστε να επιτρέπεται η ασφαλής προσυδάτωση - απυδάτωση (διάδρομος) και υδατοδρόμηση των αεροσκαφών και δεν περιλαμβάνει τους χώρους ελλιμενισμού των αεροσκαφών.

β) Την περιοχή κίνησης υδατοδρομίου. Είναι η περιοχή που χρησιμοποιείται για την αποδάτωση - προσυδάτωση και υδατοδρόμηση αεροσκαφών και αποτελείται από τις περιοχές ελιγμών του υδατοδρομίου και ελλιμενισμού αεροσκαφών. Για την αποθαλάσσωση, προσθαλάσσωση του υδροπλάνου θα χρησιμοποιηθεί διάδρομος που θα καλύπτει μια έκταση που θα περικλείεται από σημαδούρες και θα έχει μήκος 300 μ. και πλάτος 50μ.

γ) Την περιοχή ελλιμενισμού. Είναι η περιοχή που παραμένουν τα υδροπλάνα μετά από την προσυδάτωση δίπλα στην πλωτή εξέδρα μέχρι την απυδάτωσή τους. Η κίνηση των επιβατών στη χερσαία ζώνη του υδατοδρομίου θα γίνεται πεζή, διά μέσου υφιστάμενου πλακόστρωτου διαδρόμου περίπου 200μ. που ξεκινά από την πλωτή εξέδρα ελλιμενισμού (περίπου 70 μέτρων), οδηγεί στο δημοτικό αναψυκτήριο και στο πάρκινγκ που διαθέτει και καταλήγει στον χώρο όπου θα τοποθετηθεί μετακινούμενος οικίσκος (θα αποτελεί στεγασμένο χώρο-σταθμό για την εξυπηρέτηση των επιβατών) διαστάσεων 6μ. Χ 10 μ. κατασκευασμένος από πάνελ. Η πρόσβαση θα γίνεται διά μέσου δημοτικής οδού πλάτους 5-6μ., ασφαλτοστρωμένη σε καλή κατάσταση που οδηγεί στον οικισμό Καλύβια Πεζούλας και στην κεντρική οδική αρτηρία του Δήμου.

Η υλοποίηση αυτού του μεγάλου και πρωτοποριακού έργου επιδιώκεται με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, αφού τα υδροπλάνα, δοκιμασμένα εδώ και δεκαετίες σε πολλές ξένες χώρες, αποδείχθηκε πλέον στην πράξη και στη χώρα μας (κατά τη λειτουργία τους στο Ιόνιο την περίοδο 2004 - 2008), ότι μπορούν να αποτελέσουν και στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα µια αξιόπιστη λύση ως επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή για τους επισκέπτες.

Τα υδροπλάνα θα µπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως τα ιδανικά µεταφορικά μέσα για την περιοχή Λίμνης Πλαστήρα η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από χερσαίο αεροδρόμιο, καθώς µε κύρια χαρακτηριστικά τους την ασφάλεια και την ευελιξία, δύνανται να εκτελούν τα κάτωθι είδη πτήσεων: Τακτικές επιβατικές πτήσεις. Έκτακτες επιβατικές (Charter). Περιηγητικές (Sightseeing). Φορτίου (Φάρµακα, Τρόφιµα, κλπ). Νοσοκοµειακές. Έρευνας και Διάσωσης. Πυρόσβεσης κλπ. Το έργο δεν αναμένεται να έχει συνέπειες στο περιβάλλον ούτε κατά το στάδιο της κατασκευής, αλλά ούτε και κατά το στάδιο λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών να υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το νομοθετικό κενό που εμποδίζει την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε λιμναίο περιβάλλον, υιοθέτησε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βέροια 28 και 29 Μαΐου 2016. Στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες συμμετέχουν 32 δήμοι της χώρας και συγκεκριμένα οι Δήμοι Καρδίτσας, Σοφάδων, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας, Αγράφων, Καρπενησίου, Αγρινίου, Αιγιαλείας, Ακτίου – Βόνιτσας, Άλασσας Κύπρου, Αμυνταίου, Αμφιλοχίας, Βέροιας, Βόλβης, Βορόληνης Κύπρου, Δομοκού, Δωρίδος, Έδεσσας, Ζηρού, Ήλιδας, Θέρμου, Θηβαίων, Ιωαννίνων, Λάρκακας Κύπρου, Μαραθώνος, Ναυπακτίας, Νικολάου Σκουφά, Ορχομενού, Παραλιμνίου Κύπρου, Παρανεστίου, Σερβίων – Βελβεντού, Χερσονήσου. Επίσης συμμετέχει ως αρωγό – επίτιμο μέλος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

Το τελευταίο δίμηνο τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος έχουν δείξει έντονη κινητικότητα στο ζήτημα ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των υδατοδρομίων στην Ελλάδα.

Το νέο σ/ν «ΙΔΡΥΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΠΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» βρίσκεται ήδη στη Βουλή καιαναμένεται εντός των ημερών να γίνει νόμος του κράτους.

Με την προώθηση του παρόντος σχεδίου νόμου, ρυθμίζονται εκ νέου οι διαδικασίες ίδρυσης, λειτουργίας κι εκμετάλλευσης των επί των υδάτινων επιφανειών επιχειρήσεων ώστε να διευκολυνθεί η αδειοδότηση αυτών, μέσω της απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών, καθώς και να θεσπιστεί ασφαλές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα ευνοεί την ανάπτυξή τους.

Tα βασικά σημεία που εισάγει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ν.4568/2018) αφορούν:

α) Στη δυνατότητα χορήγησης και ενιαίας «άδειας ίδρυσης και λειτουργίας» υδατοδρομίου διατηρώντας τη δυνατότητα αδειοδότησης σε δύο στάδια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ήτοι τη χορήγηση «αδείας ίδρυσης» και τη χορήγηση «αδείας λειτουργίας».

β) Στη δυνατότητα χορήγησης «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομίου όχι μόνο σε δημόσιο φορέα αλλά και σε ιδιωτικό φορέα.

γ) Στην έκδοση «άδειας ίδρυσης» υδατοδρομίου χωρίς την απαίτηση επιθεώρησης, ώστε ο ενδιαφερόμενος με την απόκτηση αυτής να προβεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου.

δ) Στη δυνατότητα χορήγησης άδειας υδατοδρομίου και σε τουριστικούς λιμένες (μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια), Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) και σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

ε) Στη δυνατότητα εκπαίδευσης του προσωπικού λειτουργίας του υδατοδρομίου όχι μόνο από την Υ.Π.Α. αλλά κι από άλλους πιστοποιημένους φορείς του εσωτερικού ή εξωτερικού.

στ) Στη συγκρότηση ολιγομελούς Επιτροπής Υδατοδρομίων για επιθεωρήσεις υδατοδρομίων.

Ο συγκεκριμένος νόμος αφορά άμεσα την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, καθώς πρόκειται να δημιουργηθούν υδατοδιάδρομοι στα νησιά των Σποράδων.

Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στα υδατοδρόμια της Κέρκυρας, της Σκύρου, της Αλοννήσου και της Αγίας Μαρίνας Γραμματικού, ενώ εκκρεμεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων για όλη την επικράτεια.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass