Τίμησαν τη μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων

ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2020 16:07

Τη μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας τίμησαν την περασμένη Κυριακή των Αγίων Πατέρων κλήρος, πιστοί και προσκυνητές στην ιστορική Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης.


Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Μονής - αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου και ο διάκονος π. Ιάκωβος, ενώ έψαλαν ντόπιοι ιεροψάλτες.
Δοθείσης ευκαιρίας, απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις ευχαριστίες του προς τους πιστούς για την υποδειγματική αντοχή, υπομονή, αγάπη και συμπαράσταση που επέδειξαν προς την Εκκλησία, στη διάρκεια της πρόσφατης δοκιμασίας και των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας.
Λίγα ιστορικά στοιχεία για την Κυριακή των Αγίων Πατέρων:
Η έκτη κατά σειρά Κυριακή μετά το Άγιο Πάσχα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στη μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Η σύνοδος συνήλθε κατά πρόσκληση του Μέγα Κωνσταντίνου κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του και είχε διάρκεια 3,5 χρόνια.
Σκοπός της σύγκλησης της Οικουμενικής Συνόδου ήταν η διασφάλιση της ενότητας των χριστιανών.
Διακριθείσες μορφές της συνόδου ήταν ο Αλέξανδρος ο Κωνσταντινουπόλεως, ο Αλέξανδρος ο Αλεξανδρείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Ευστάθιος ο Αντιοχείας, ο Μακάριος ο Ιεροσολύμων, ο Παφνούτιος, ο Σπυρίδων, ο Νικόλαος κ.ά.
Η Α' Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον Άρειο και τον Αρειανισμό. Διατύπωσε τους πρώτους όρους ορθού Χριστιανικού δόγματος και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό, ως ομοούσιον τω Θεώ Πατρί. Συνέταξε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.
Τα συμπεράσματα της συνόδου υπογράφηκαν από περισσότερους από 318 και ο αριθμός αυτός επικράτησε για συμβολικούς λόγους. Οι επίσκοποι που ήταν παρόντες στη σύνοδο συνοδεύονταν από κατώτερους κληρικούς των οποίων ο συνολικός αριθμός ανερχόταν στο τριπλάσιο ή τετραπλάσιο των επισκόπων.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη - Φωτ.: Γιώργος Μπαμπάλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass