ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Έργα 4 εκατ. ευρώ στον Αγ. Κωνσταντίνο

* Δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και ασφαλτοστρώσεις όλων των μικρών οδών που περικλείονται στην περιοχή μεταξύ των οδών Νικηταρά, 23ης Οκτωβρίου και Ηρ. Πολυτεχνείου.

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2017 22:18
Η οδός Θεοτοκοπούλου θα μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας Η οδός Θεοτοκοπούλου θα μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας

Έργα – «ανάσα» σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες του κέντρου, τον Άγιο Κωνσταντίνο, θα υλοποιήσει ο Δήμος Λαρισαίων το επόμενο διάστημα, διαθέτοντας 4 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους του Δήμου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου, σε πρώτη φάση θα αναπλαστούν όλοι οι μικροί δρόμοι που περικλείονται στην περιοχή μεταξύ των οδών Νικηταρά, 23ης Οκτωβρίου και Ηρ. Πολυτεχνείου ενώ σε δεύτερη φάση, κεντρικοί συνοικιακοί δρόμοι θα μετατραπούν σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Η συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου υποφέρει από την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων ενώ σε κακή κατάσταση βρίσκονται δρόμοι και πεζοδρόμια. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων ενώ οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας θα «επαναφέρουν» την εικόνα της γειτονιάς.

Η περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου θα αποτελέσει την πρώτη συνοικία όπου θα γίνουν τέτοιας έκτασης παρεμβάσεις και με πόρους του Δήμου καθώς μέχρι σήμερα, μεγάλης έκτασης έργα υλοποιούνται στις συνοικίες μόνο από τη ΔΕΥΑΛ.

«Βασικό στοιχείο της παρέμβασης» εξηγεί στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης «που θα εξελιχθεί μέσα στο 2018 είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα συντηρήσεων της οδοποιίας και των πεζοδρομίων αλλά και η δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στις παρυφές και στο κέντρο της συνοικίας. Στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων της».

«Τα έργα που θα γίνουν σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΒΑΚ» προσθέτει μιλώντας στην «Ε» η γενική διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων Λίλη Γιοβρή, «θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα και την ποιότητα του περιβάλλοντος των αστικών υπαίθριων χώρων της περιοχής».

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Όπως διευκρινίζει η κ. Γιοβρή, με βάση τη μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), η ανάπλαση αφορά στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Νικηταρά, 23ης Οκτωβρίου και Ηρ. Πολυτεχνείου και περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

«Την ανακατασκευή της οδού Νικηταρά με ποδηλατόδρομο, θέσεις στάθμευσης, ζώνες πρασίνου, διαδρομές πεζών, εξοπλισμό αστικών χώρων (παγκάκια κ.λπ.) και δίκτυο φωτισμού.

Την κατασκευή της οδού Αιόλου ως οδού ήπιας κυκλοφορίας με ποδηλατόδρομο, θέσεις στάθμευσης, χώρους πρασίνου. Ο στόχος είναι να κλείσει ο δακτύλιος των ποδηλατόδρομων που συνεχίζεται μετά την οδό Ιουστινιανού.

Θα κατασκευαστούν ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας οι οδοί Ριζοπούλου και Θεοτοκοπούλου». Ουσιαστικά ως κύριες οδικές αρτηρίες στο εσωτερικό της συνοικίας θα παραμείνουν οι οδοί Σεφέρη και Χρυσοχόου, συνδέοντας τις οδούς Νικηταρά και 23ης Οκτωβρίου.

 Θα προηγηθεί, όπως διευκρινίζει η κ. Γιοβρή, με την πρώτη εργολαβία η «ανακατασκευή όλων των υπολοίπων μικρών οδών με πεζοδρόμια, κράσπεδα και ασφαλτόστρωση» αντιμετωπίζοντας παράλληλα το πρόβλημα της πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία. Τα έργα, που θα τεθούν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα γίνουν με μελέτη και επίβλεψη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

ΕΡΓΑ 4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις, ο κ. Καλογιάννης σημειώνει στην «Ε» πως «με οδηγό τη μελέτη Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η οποία ολοκληρώθηκε κατά την πρώτη περίοδο της θητείας μας αλλά και ιεραρχώντας τις ανάγκες της πόλης, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε παρεμβάσεις στο κέντρο και τις συνοικίες.

Κάποιες απ΄ αυτές τις παρεμβάσεις, αφορούν σε μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή του κεντρικού τομέα και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θα εξελιχθούν και θα έχουν τα χαρακτηριστικά της δημιουργίας δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, με πράσινο και ποδηλατόδρομους.

Ένα άλλο μέρος των έργων χρηματοδοτείται από τον Δήμο και την ΔΕΥΑΛ. Ο μεν Δήμος παρεμβαίνει με συντηρήσεις σε όλες τις συνοικίες της πόλης, η δε ΔΕΥΑΛ υλοποιεί έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, με αποκατάσταση και πλήρη ασφαλτόστρωση όλων των οδών σε συνοικίες όπως οι Αγιοι Σαράντα, η Χαραυγή, ο Ιπποκράτης, οι Αμπελόκηποι, ο Αγιος Γεώργιος, η περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού κ.α.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε σε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση, ολιστικού χαρακτήρα, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεγάλη και πολυπληθή περιοχή στον κεντρικό τομέα της πόλης, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά και παλιά προβλήματα με τη μη ύπαρξη κοινόχρηστων χώρων και με την κακή κατάσταση οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων.

Βασικό στοιχείο της παρέμβασης που θα εξελιχθεί μέσα στο 2018 είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα συντηρήσεων της οδοποιίας και των πεζοδρομίων αλλά και η δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στις παρυφές και στο κέντρο της συνοικίας. Στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων της. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, που θα χρηματοδοτηθεί από τους ίδιους πόρους του Δήμου. Τα έργα αυτά είναι προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ.

Θέλω να τονίσω πως σε συνοικίες της πόλης που για διάφορους λόγους, έχουν μείνει πιο πίσω στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντός τους, συγκριτικά με άλλες, θα υπάρξουν ολιστικές παρεμβάσεις, ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος των προηγούμενων ετών προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους» καταλήγει η δήλωση του δημάρχου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass