ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΜΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΓΓΕΛΙΩΝ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ Α.Τ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Απάτες, σε… τιμή ευκαιρίας

* Το κουβάρι της υπόθεσης ξετύλιξε η πώληση μηχανής σε Ελασσονίτη που νωρίτερα είχε «αγορασθεί» από τη Ρόδο με πλαστά παραστατικά – 33 συλλήψεις από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτ. Αττικής ενώ κοινό σημείο των δύο ερευνών, αποτελούν 41 περιπτώσεις απάτης * Οι συλληφθέντες έχουν διαπράξει περισσότερες από 230 αξιόποινες πράξεις, αποκομίζοντας περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2018 22:25
Με αγγελίες μέσω διαδικτύου «αγόραζε» και πωλούσε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κάνοντας χρήση πλαστών παραστατικών, δίκτυο απατεώνων Με αγγελίες μέσω διαδικτύου «αγόραζε» και πωλούσε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κάνοντας χρήση πλαστών παραστατικών, δίκτυο απατεώνων

Πανελλαδικό αποδεικνύεται το δίκτυο δράσης δεκάδων δραστών που με το πρόσχημα πώλησης οχημάτων εξαπάτησαν εκατοντάδες πολίτες αποκομίζοντας εκατομμύρια ευρώ.

Έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας κατέληξε σε δίκτυο 24 δραστών από το Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές που εξαπάτησαν 41 πολίτες, απάτες που περιλαμβάνονται και σε έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής αστυνομικοί της οποίας έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση σε Μέγαρα, Ζευγολατιό, Άργος και Νέα Κίο, συνέλαβαν 33 δράστες ενώ ταυτοποίησαν και αναζητούν άλλα 27 μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» που διέπρατταν απάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» το κουβάρι της υπόθεσης ξετύλιξε η πώληση μοτοσικλέτας σε κάτοικο της Ελασσόνας, μοτοσικλέτα την οποία είχαν αποσπάσει πριν μερικές ώρες, με απάτη φυσικά από τη Ρόδο.
Όπως διευκρίνιζαν στην «Ε» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., οι απατεώνες δρούσαν μέσω του διαδικτύου αναρτώντας αγγελίες, είτε σε διαδικτυακές ιστοσελίδες αγγελιών, είτε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πωλώντας διάφορα οχήματα (μοτοσικλέτες, τρακτέρ κ.λπ.) υποτίθεται σε τιμή ευκαιρίας, κάτω του κόστους, προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον των αγοραστών «αλιεύοντας» ουσιαστικά τα υποψήφια θύματά τους.
Συνήθως δήλωναν ως έδρα -του ιδιοκτήτη του οχήματος- κάποια νησιωτική περιοχή οπότε το θύμα τους δεν είχε τη δυνατότητα αυτοψίας. Άλλοτε δήλωναν πως είναι εύποροι και πουλάνε κάποιο όχημα σε χαμηλή τιμή αφού δεν… τους ένοιαζαν τα χρήματα. Άλλοτε δήλωναν πως πρόκειται για το αυτοκίνητο του παιδιού τους που είχε φύγει στο εξωτερικό. Η απάτη στηνόταν μέσω πλαστών επίσης δικαιολογητικών. Επιλέγοντας να στέλνουν τις αποδείξεις καταβολής χρημάτων στους λογαριασμούς των θυμάτων, μεσημβρινές ώρες Παρασκευής ακριβώς επειδή είχαν κλείσει οι Τράπεζες και τα θύματα δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν αν όντως έγινε κατάθεση.
Πλαστές ήταν φυσικά και οι «θεωρημένες» -ως προς το γνήσιο της υπογραφής- μέσω ΚΕΠ, υπεύθυνες δηλώσεις που αφορούσαν στη διαδικασία μεταβίβασης του υποτιθέμενου αγοραπωληθέντος οχήματος ή της πιστοποίησης της καλής του λειτουργίας από υποτιθέμενο επίσης τεχνικό.
Αλλά μέλη της οργάνωσης των απατεώνων παρίσταναν τον λογιστή ή ακόμη και τον οδηγό μεταφορικής εταιρείας που υποτίθεται θα παρέδιδε στον αγοραστή, το προς πώληση όχημα. Με την είσπραξη των χρημάτων ή την απόκτηση του οχήματος, οι δράστες εξαφανίζονταν, τα κινητά τους τηλέφωνα «σιγούσαν» ενώ διέγραφαν και τις αγγελίες ή άλλαζαν τον αριθμό τηλεφώνου του πωλητή. Καλά μεθοδευμένες απάτες που στήνονταν μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Έτσι έγινε και με τον ιδιοκτήτη μοτοσικλέτας από τον Αρχάγγελο Ρόδου, ο οποίος Παρασκευή μεσημέρι έλαβε τηλεομοιοτυπία (fax) με πλαστά δικαιολογητικά. Σ’ αυτά εμφανιζόταν ότι οι δράστες του κατέβαλαν 5.550 ευρώ, όσα δηλαδή είχαν συμφωνήσει ως αξία της μηχανής. Το θύμα απέστειλε ασυνόδευτη με πλοίο τη μοτοσικλέτα την οποία παρέλαβαν οι δράστες στο λιμάνι του Πειραιά.
Μοτοσικλέτα που μέσω άλλης αγγελίας είχαν ήδη (μετα)πωλήσει σε Ελασσονίτη αντί 2.200 ευρώ. Ο Ελασσονίτης στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, πήγε στο Αργος, κατέβαλλε τα χρήματα και αγόρασε τη μηχανή αγνοώντας φυσικά τι είχε προηγηθεί. Ο κάτοικος της Ρόδου αντελήφθη την απάτη τη Δευτέρα που άνοιξαν οι τράπεζες. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. η μοτοσικλέτα εντοπίσθηκε στην Ελασσόνα, κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της στη Ρόδο ενώ ο κάτοικος της Ελασσόνας, που αγόρασε τη μηχανή με χαρτιά κ.λπ., έχασε 2.200 ευρώ.
Νέα στοιχεία αυτής της μεθόδου εξαπάτησης πολιτών, όπως διευκρινίζουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στην «Ε», αποτελούν «η διαχείριση των χρημάτων της απάτης σε λογαριασμούς υπηκόων Βουλγαρίας προκειμένου να μην εντοπισθούν τα αρχηγικά μέλη και η αξιοποίηση εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για τη διακίνηση αγγελιών» με τις οποίες εξαπατούσαν τους πολίτες.
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Με αφορμή την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε πως «σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 16 ατόμων – έξι ημεδαπών και δέκα υπηκόων Βουλγαρίας – ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 19 έως 45 ετών, καθώς και σε βάρος αγνώστων λοιπών συνεργών τους για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της πλαστογραφίας.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2017 έως σήμερα, οι δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, διαρκή δράση και εσωτερική διάρθρωση, με σκοπό τη διάπραξη απατών σε βάρος πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης αναρτούσαν ηλεκτρονικές αγγελίες σε ιστοσελίδες και σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούσαν υποτιθέμενες πωλήσεις αυτοκινήτων, δικύκλων, μηχανημάτων έργων, γεωργικών ελκυστήρων και λοιπών οχημάτων, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να προσελκύουν το ενδιαφέρον ανυποψίαστων υποψήφιων αγοραστών.
Στη συνέχεια, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών έπειθαν τα θύματά τους να καταθέτουν χρηματικά ποσά ως προκαταβολή για οριστικοποίηση της αγοραπωλησίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Μετά την κατάθεση των χρημάτων, διέκοπταν κάθε τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες και είτε διέγραφαν οριστικά την ηλεκτρονική αγγελία πώλησης του οχήματος, είτε άλλαζαν σ’ αυτή τον αριθμό τηλεφώνου του πωλητή.
Για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες ήταν ενεργοποιημένες με στοιχεία άλλων ατόμων (ghostphones). Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους διάφορα οχήματα, κυρίως δίκυκλες μοτοσικλέτες, ως υποψήφιοι αγοραστές, δίνοντας ως αντίτιμο πλαστά-εικονικά τραπεζικά εμβάσματα για τη δήθεν αγοραπωλησία. Στη συνέχεια, αναρτούσαν αγγελία για τη μεταπώληση του οχήματος στο διαδίκτυο.
Σε άλλες περιπτώσεις, έστελναν ηλεκτρονικά στους υποψήφιους αγοραστές των οχημάτων υπεύθυνες δηλώσεις με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια διοικητική Αρχή, που αφορούσαν στην υποτιθέμενη διαδικασία μεταβίβασης του οχήματος ή στην πιστοποίηση καλής λειτουργίας αυτού από τεχνικό και οι οποίες, όπως διακριβώθηκε, ήταν πλαστές.
Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξιχνιάσθηκαν συνολικά 51 περιπτώσεις απάτης και 4 απόπειρας απάτης, καθώς και 11 περιπτώσεις πλαστογραφίας σε βάρος συνολικά 41 ατόμων. Το συνολικό χρηματικό ποσό που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης από την εγκληματική τους δραστηριότητα ανέρχεται στις 82.000 ευρώ περίπου» καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ.. Με τη διευκρίνιση ότι η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας, «προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε άλλα παρόμοια αδικήματα ανά την επικράτεια».
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, παρουσίασε χθες την εξάρθρωση «εγκληματικής οργάνωσης» από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Όπου μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών, στο Βλυχό Μεγάρων, στο Ζευγολατιό Κορινθίας, στο Κουτσοπόδι Άργους και στη Νέα Κίο Αργολίδος, «συνελήφθησαν 33 ημεδαποί (ηλικίας από 19 έως 72 ετών), μεταξύ των οποίων οι 5 αρχηγοί, 14 από τα 18 βασικά μέλη της οργάνωσης και 15 από τα 38 περιφερειακά μέλη. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται 4 από τα βασικά μέλη και 23 από τα περιφερειακά μέλη (ηλικίας από 22 έως 71 ετών)».
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία «για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απάτες και πλαστογραφίες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, απόπειρες απατών, πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα».
Προσθέτοντας ότι από τη μέχρι στιγμής έρευνα, «προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι από το έτος 2015, μέχρι και σήμερα, έχουν διαπράξει περισσότερες από 237 αξιόποινες πράξεις, έχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο εκτιμάται ότι υπερβαίνει κατά πολύ τα 2.000.000,00 ευρώ.
Παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή τους σε εκατοντάδες ακόμη παράνομες πράξεις που έχουν διαπραχθεί με την ίδια μεθοδολογία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Επιπλέον, ορισμένοι από τους συλληφθέντες, εμπλέκονται σε 41 ακόμη αξιόποινες πράξεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, για τις οποίες έχει σχηματιστεί δικογραφία από το Α.Τ. Ελασσόνας».
Με τον κ. Χρονόπουλο, αναφερόμενο στην υπόθεση της Αθήνας να διευκρινίζει πως οι δράστες «αρχικά αποσπούσαν χρηματικό ποσό ως προκαταβολή για την αγορά του οχήματος, την κατοχύρωσή του λόγω της μεγάλης ζήτησής του από έτερους υποψήφιους αγοραστές και τη διαγραφή της αγγελίας πώλησης.
Στη συνέχεια, αποσπούσαν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα με τη χρήση διάφορων προσχημάτων, όπως η πληρωμή Φ.Π.Α., έκδοση τιμολογίων, πληρωμή των μεταφορικών εξόδων, πληρωμή των εξόδων μεταβίβασης.
Σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη κάποιου δύσπιστου θύματος, χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα της εικονικής επιστροφής χρημάτων».
Επίσης «αναρτούσαν παράλληλες αγγελίες πώλησης χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες και τα στοιχεία που εμφαίνονταν στις αληθείς αγγελίες, συστήνονταν με τα ονόματα των πραγματικών πωλητών και σε περίπτωση που τους ζητούνταν από τα υποψήφια θύματα-αγοραστές, τους απέστελλαν τα προαναφερόμενα στοιχεία που είχαν αντλήσει από τους νόμιμους κατόχους. Για την ανάρτηση των αγγελιών, τη μεταβολή ή και διαγραφή των, συνδέονταν στο διαδίκτυο από το δίκτυο καταστημάτων παροχής υπηρεσιών διαδικτύων (INTERNET CAFÉ) και άλλων καταστημάτων, από δημόσια δίκτυα και από δίκτυα των οποίων το ηλεκτρονικό ίχνος (διεύθυνση ip) χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από πολλούς χρήστες (NAT IP), πρακτικές που πραγματώνονται από επαγγελματίες δράστες εγκλημάτων με τη χρήση διαδικτύου κι έχουν ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εντοπισμού τους από τις διωκτικές αρχές».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass