ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ - Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ "ΦΡΕΝΑΡΕ" ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στον "αέρα" η κτηματογράφηση του ν. Λάρισας

* Οι δήμοι δεν παραχωρούν γραφεία και απαιτούνται νέες συμβάσεις *Μέσα στο καλοκαίρι ή στις αρχές φθινόπωρου η υποβολή δηλώσεων ακινήτων * Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζουν στην "Ε" στελέχη του

Η εκκίνηση της κτηματογράφησης της Αγιάς, του Κιλελέρ, της Λάρισας και των Φαρσάλων, που θα ξεκινούσε μεθαύριο, οδεύει για το Φθινόπωρο… Η εκκίνηση της κτηματογράφησης της Αγιάς, του Κιλελέρ, της Λάρισας και των Φαρσάλων, που θα ξεκινούσε μεθαύριο, οδεύει για το Φθινόπωρο…

Φρένο στη διαδικασία κτηματογράφησης στις περιοχές Αγιάς, Κιλελέρ, Λάρισας και Φαρσάλων, που προγραμματίζονταν για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου έβαλε η αλλαγή που συντελέστηκε στο νομικό καθεστώς του Κτηματολογίου…

Ο μετασχηματισμός του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» σε δημόσιο φορέα με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προκάλεσε εμπλοκή στην πρόοδο του έργου θέτοντας εκτός χρονοδιαγράμματος τη συλλογή δηλώσεων για περίπου 284.000 δικαιώματα ιδιοκτητών ακινήτων του νομού. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, δέκα χρόνια μετά την κτηματογράφηση του μεγαλύτερου μέρους του Δήμου Λαρισαίων και δύο χρόνια μετά την ένταξη τριών προ-καποδιστριακών Δήμων και κοινοτήτων της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και των Τεμπών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, θα ξεκινούσε από μεθαύριο, η καταγραφή των ακινήτων στις τελευταίες εναπομείνασες περιοχές του νομού, του Δήμου Λαρισαίων, της Αγιάς, των Φαρσάλων και του Κιλελέρ.

Όμως ο νέος φορέας, που διαδέχθηκε τον (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) με τον νόμο που ψηφίστηκε προ τριμήνου, υπολειτουργεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Δ.Σ. της ΕΚΧΑ, η θητεία του οποίου λήγει τον προσεχή Αύγουστο, με σειρά μικρών και μεγάλων προβλημάτων.

Την ίδια στιγμή η τύχη του νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που αναλαμβάνει τη σύνταξη και λειτουργία του Κτηματολογίου θα κριθεί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί της προσφυγής που κατάθεσαν 64 από τους περίπου 350 άμισθους υποθηκοφύλακες, οι οποίοι ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος ίδρυσης της Ελληνικό Κτηματολόγιο, με σταδιακή κατάργηση των υποθηκοφυλακείων. Η προσφυγή συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη χωρίς να είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος όσων παρακολουθούν το εγχείρημα…

Αναπόφευκτα συνεπώς αν και αναμενόμενο, η δημιουργία από την αρχή ενός νέου δημόσιου οργανισμού και η αλλαγή στο καθεστώς του Κτηματολογίου - από Ν.Π.Ι.Δ. σε Ν.Π.Δ.Δ., έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα με τους κανονισμούς προμηθειών και την ενοικίαση των κτιρίων, όπου θα στεγαστούν οι εργαζόμενοι των αναδόχων του έργου, για τη συγκέντρωση των δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε" οι υπό κτηματογράφηση δήμοι ενημέρωσαν το Υπ. Περιβάλλοντος πως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι δημοτικοί χώροι για τη στελέχωση των γραφείων, οπότε η ενοικίαση των κτιρίων θα πρέπει να περάσει από νομοθετικές διατάξεις, από κρατικούς προϋπολογισμούς και δημόσιες προμήθειες.

ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ…

Για την ώρα είναι άγνωστο το πότε θα υπογραφεί ο κανονισμός προμηθειών ενώ η προκήρυξη για την ενοικίαση των κτιρίων που θα ακολουθήσει, θα καθυστερήσει κι άλλο την έναρξη της κτηματογράφησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή προσδιορίζουν την έναρξη της κτηματογράφησης μέσα στο καλοκαίρι, σε μια περίοδο που δεν εξασφαλίζει την ομαλή υλοποίηση του έργου, λόγω της θερινής ραστώνης, ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις θέτουν την εκκίνηση της κτηματογράφησης από τον προσεχή Σεπτέμβριο. "Θα χρειαστεί αγώνας δρόμου, όχι για να τηρηθεί ο στόχος του 2020, που έχει ήδη χαθεί αλλά για να καταγραφεί σαφής πρόοδος του Κτηματολογίου εντός της προσεχούς διετίας" σχολίαζε στην "Ε" στέλεχος του νέου δημόσιου φορέα, αποτυπώνοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις.

Το πρόβλημα αυτό ωστόσο δεν είναι το μοναδικό. Οι τοπογράφοι, που από την αρχή είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στη σύσταση του ΝΠΔΔ, είχαν ζητήσει την πρόσληψη προσωπικού για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες που θα επιβλέπουν τις νέες μελέτες κτηματογράφησης, αλλά η διαδικασία καθυστερεί. Το πλάνο του νέου οργανισμού προβλέπει, πάντως, σειρά προσλήψεων, χωρίς προς το παρόν να είναι γνωστό πότε θα καλυφθούν τα συγκεκριμένα κενά. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι καθώς εκτός από τη σταδιακή απορρόφηση των υποθηκοφυλακείων (αν ξεπεραστεί ο σκόπελος του ΣτΕ), πρέπει να στελεχωθούν τα γραφεία των μελετητών που θα υλοποιήσουν τις νέες μελέτες, να καθοριστούν νέα χρονοδιαγράμματα, να οριστεί το νέο Δ.Σ. της "Ελληνικό Κτηματολόγιο" και να στελεχωθεί κατάλληλα.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι καθώς εκτός από τη σταδιακή απορρόφηση των υποθηκοφυλακείων (αν ξεπεραστεί ο σκόπελος του ΣτΕ), πρέπει να στελεχωθούν τα γραφεία των μελετητών που θα υλοποιήσουν τις νέες μελέτες, να καθοριστούν νέα χρονοδιαγράμματα, να οριστεί το νέο Δ.Σ. της Ελληνικό Κτηματολόγιο και να στελεχωθεί κατάλληλα. Να θυμίσουμε πως το Σύνταγμα και ο κοινός νομοθέτης έχουν αναθέσει στα άμισθα υποθηκοφυλακεία και τη διασφάλιση των συναλλαγών επί ακινήτων. Στη βάση αυτή τα άμισθα υποθηκοφυλακεία ήταν έως τον Ιανουάριο 2018 αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες υπαγόμενες στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (όπως οι συμβολαιογράφοι), ωστόσο με απλή νομοθετική διάταξη μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και εντάχθηκαν στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ», προκειμένου να καταργηθούν…

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση αυτή δίνει στους πολίτες των περιοχών αυτών επιπλέον χρόνο για να προετοιμαστούν, να κλείσουν τυχόν εκκρεμότητες που αφορούν στην ακίνητη περιουσία τους, να επικαιροποιήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, να μετατρέψουν τα προσύμφωνα και τις χρησικτησίες σε οριστικά συμβόλαια, να κάνουν αποδοχή κληρονομιών, να έχουν δηλαδή καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας ώστε μόλις ξεκινήσει το έργο κτηματογράφησης να διεκπεραιώσουν χωρίς προβλήματα τη διαδικασία που θα διαρκέσει τρεις μήνες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ντόπιων κατοίκων των περιοχών και ένα εξάμηνο για ιδιοκτήτες ακινήτων που κατοικούν στο εξωτερικό.

 ΟΙ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ενημερωτικά να ξαναθυμίσουμε πως οι περιοχές που θα κτηματογραφηθούν είναι οι εξής:

* ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ , ΚΟΙΛΑΔΑ, ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ, ΛΟΥΤΡΟ, ΜΑΝΔΡΑ, ΡΑΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΕΡΨΙΘΕΑ. Συνολικά τα δικαιώματα είναι 19.040. Θυμίζουμε πως από το 2008 έως το 2013 είχαν κτηματογραφηθεί περίπου 80.000 δικαιώματα ιδιοκτησιών του Δήμου Λαρισαίων, Αμφιθέας και Κουλουρίου.

* ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ: ΑΓΙΑ, ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΗ, ΑΝΑΒΡΑ, ΑΝΑΤΟΛΗ, ΓΕΡΑΚΑΡΙ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΑΦΟΣ, ΚΑΡΙΤΣΑ, ΚΑΣΤΡΙ, ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ, ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ, ΜΕΛΙΒΟΙΑ, ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ, ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ, ΟΜΟΛΙΟ, ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ, ΣΚΗΤΗ, ΣΚΛΗΘΡΟ, ΣΤΟΜΙΟ, ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ. Συνολικά τα δικαιώματα είναι 71.378.

* ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΜΠΕΛΕΙΑ, ΑΧΙΛΛΕΙΟ, ΒΑΜΒΑΚΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ, ΒΡΥΣΙΑ, ΔΑΣΟΛΟΦΟΣ, ΔΕΝΔΡΑ, ΔΙΛΟΦΟΣ, ΕΡΕΤΡΙΑ, ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΑ, ΚΑΤΩΧΩΡΙ, ΚΡΗΝΗ, ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΥΔΡΙΟ, ΝΑΡΘΑΚΙ, ΝΕΡΑΪΔΑ, ΠΟΛΥΔΑΜΕΙΟ, ΠΟΛΥΝΕΡΙ, ΡΕΥΜΑΤΙΑ, ΣΙΤΟΧΩΡΟ, ΣΚΟΠΙΑ, ΣΚΟΤΟΥΣΣΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ, ΥΠΕΡΕΙΑ, ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΑΔΕΣ. Συνολικά τα δικαιώματα είναι 84.386.

* ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ , ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΑΓΝΑΝΤΕΡΗ, ΑΡΜΕΝΙΟ, ΒΟΥΝΑΙΝΑ, ΓΛΑΥΚΗ, ΔΙΛΟΦΟ, ΔΟΞΑΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ, ΖΑΠΠΕΙΟ, ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΚΙΛΕΛΕΡ (ΚΥΨΕΛΗΣ), ΚΡΑΝΝΩΝΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ, ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΜΕΛΙΑ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ, ΜΙΚΡΟ ΒΟΥΝΟ, ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ, ΜΥΡΩΝ, ΝΑΜΑΤΑ, ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ, ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ, ΝΕΕΣ ΚΑΡΥΕΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΝΙΚΗ, ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ, ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ, ΣΩΤΗΡΙΟ, ΧΑΛΚΗ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟ. Συνολικά τα δικαιώματα είναι 108.976

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass