Φροντίδα στο σπίτι για 97 ηλικιωμένους του Δήμου Κιλελέρ

* ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2018 22:15

Μετά τους σκοπέλους που αντιμετώπισε πέρυσι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σε όλη τη χώρα, ο Δήμος Κιλελέρ ήταν από τους πρώτους που κατάφερε τη συνέχειά του.

Με προτεραιότητα τις πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, επέμενε στην ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η προνοιακή κοινωνική δομή.

Η λειτουργία της σήμερα είναι σωτήρια για 97 πολίτες του Δήμου, οι οποίοι έχουν δίπλα τους κάθε στιγμή όταν τους χρειάζονται, τους κατάλληλους ανθρώπους να τους βοηθούν σε οικιακές και εξωτερικές εργασίες, να φροντίσουν την υγεία τους… και γενικά να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και ζουν μόνοι, οπότε στην ουσία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι πολλά περισσότερα από μια απλή στήριξη. Είναι η φροντίδα που καταφέρνει να καταπολεμά τους φόβους της μοναξιάς τους.

Όπως δήλωσε στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κιλελέρ κ. Αχιλλέας Χατζούλης «παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κεντρική πολιτεία, ο Δήμος Κιλελέρ ήταν από τους πρώτους που σταθεροποίησε τη συνέχεια του προγράμματος.

Διότι στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, δίνουμε βαρύτητα στις κοινωνικές δομές, που στόχο έχουν να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους…».

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Κιλελέρ, καλύπτει ανάγκες των Δημοτικών Ενοτήτων Πλατυκάμπου, Αρμενίου και Κιλελέρ.

Σύμφωνα με τον κοινωνικό λειτουργό, υπεύθυνο του προγράμματος κ. Θεόδωρο Κοκκινούλη «ξεκίνησε πριν 14 χρόνια, στον πρώην Δήμο Πλατυκάμπου με 3 εργαζόμενους, έναν κοινωνικό λειτουργό, μία νοσηλεύτρια και μία οικογενειακή βοηθό. Με τη συνένωση των Δήμων (πρόγραμμα Καλλικράτης) σήμερα, αποτελεί υπηρεσία της Κοινωφελής Δημοτικής Επιχείρησης Κιλελέρ (Κ.Δ.Ε.Κ.) του νέου Δήμου Κιλελέρ.

Σκοπός είναι η φροντίδα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους μόνιμα ή ορισμένες ώρες της ημέρας και δεν αυτοεξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό καθώς και των Ατόμων με Αναπηρίες (Α.ΜΕ.Α.) που επίσης ζουν μόνα τους ή με την οικογένειά τους και αντιμετωπίζουν κινδύνους απομόνωσης, αποκλεισμού, επιβίωσης, υπερβολικής επιβάρυνσης και κρίσης της οικογένειάς τους και κινδυνεύουν να κάνουν χρήση ιδρυματικής φροντίδας.

Παρέχεται οργανωμένη και συστηματική πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα, από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη, όπως και από εθελοντές και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης της κοινότητας, με προτεραιότητα σε αυτούς που διαβιούν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή.

O γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η παραμονή των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειάς τους, η αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, η εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Εκτός από το βασικό αντικείμενο εργασίας μας, θέλαμε να κάνουμε και άλλες ενέργειες που θα είχαν κοινό όφελος στον τοπικό πληθυσμό. Γ

ι’ αυτό προχωρήσαμε και πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις σε συνεργασία με διαφόρους φορείς. Όπως σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έγιναν δωρεάν πνευμονολογικές εξετάσεις (σπειρομέτρηση – οξυμετρία) σε άτομα που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Βρογχικό Άσθμα στα χωριά Πλατύκαμπος, Γαλήνη, Γλαύκη, όπου ωφελήθηκαν πάνω από 400 άτομα.

Επίσης συνεργαστήκαμε με το Κέντρο Υγείας Τυρνάβου για διενέργεια δωρεάν εξετάσεων (τεστ ΠΑΠ) στα χωριά Πλατύκαμπος, Γαλήνη Μελισσοχώρι… κ.α.

Να σημειωθεί ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» συμμετέχει ενεργά στις διανομές προϊόντων που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κιλελέρ ως εταίρος της Κοινωνικής σύμπραξης «Αρωγή - Αλληλεγγύη» της Π.Ε. Λάρισας με επικεφαλής τον Δήμο Λάρισας. Λόγω αντικειμένου εργασίας συνεργάζεται στενά με πολλές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες».

Ο κ. Κοκκινούλης καταλήγει: «Το πρόγραμμα έχει συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο. Θα πρέπει όμως να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από την κεντρική εξουσία και να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των δομών και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και διεύρυνσης του ρόλου τους. Κάτι που θα ανακουφίσει μεγάλο αριθμό ατόμων, που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες αυτές.

Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων από την  εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία δομών κοινωνικής φροντίδας». 

Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από τον Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, τον Τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας- Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών και την Ειδική Εισφορά Ασφαλισμένων.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass