Αρχαιολογική διαδρομή 14 σημείων στη Λάρισα

* ΜΕ ΣΗΜΑΔΙΑ - ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΟ ΑΛΟΓΟ * ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2018 22:24
Ο αρχαιολογικός χώρος του Φρουρίου Ο αρχαιολογικός χώρος του Φρουρίου

Αρχαιολογική διαδρομή, με οδηγούς ανάγλυφα σημάδια στο έδαφος που θα απεικονίζουν το σύμβολο του αλόγου και θα οδηγούν τους επισκέπτες σε 14 μνημεία του ιστορικού κέντρου της Λάρισας, εγκρίθηκε πρόσφατα από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο σχέδιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, η μελέτη του οποίου συντάχθηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κουτσογιάννη, έχει τίτλο «Καταγραφή στοιχείων για την ανάδειξη κτιριακών καταλοίπων ιστορικού κέντρου Λάρισας» και περιλαμβάνει πρόταση ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης, σε ενιαία διαδρομή, γύρω από το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

Η υλοποίησή του θα αποτελέσει την πρώτη αποτυπωμένη αρχαιολογική διαδρομή, που χαράσσεται μεταξύ όλων των ιστορικών χώρων του κέντρου, σαν ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν μέσα στη σύγχρονη πόλη.

Βέβαια ο δρόμος προς την ολοκλήρωση του φιλόδοξου έργου είναι ακόμη μακρύς, καθότι θα πρέπει να βρεθεί πρώτα το ανάλογο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που θα το στηρίξει για να γίνει πραγματικότητα. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο προϋπολογισμός του θα ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, για τον αρχαιολογικό χάρτη, μιλά στην «Ε» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία σημειώνει: «Η πρόταση ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης σε ενιαία διαδρομή γύρω από το Αρχαίο Θέατρο, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Υπουργείου Πολιτισμού – Δήμου Λαρισαίων και Περιφέρειας Θεσσαλίας, που περιέλαβε τις εργασίες τεκμηρίωσης που απαιτούνταν για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Λαρισαίων.

Περιλαμβάνει 14 μνημεία-στάσεις και προβλέπει διασύνδεσή τους μέσω ενημερωτικών πινακίδων, ανάγλυφων πινακίδων στους πεζόδρομους με το σήμα της πόλης, το άλογο, καθώς και ψηφιακή εφαρμογή. Αφετηρία και τέρμα αποτελεί το Γενί Τζαμί, όπου έχει σχεδιασθεί το Σημείο Πολιτιστικής Διασύνδεσης Λάρισας και ο πολίτης θα παίρνει την απαιτούμενη πληροφόρηση (έντυπο υλικό), το οποίο θα εφαρμοσθεί μέσω άλλης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Λαρισαίων.

Η διαδρομή ακολουθεί το δίκτυο πεζοδρόμων που έχει κατασκευάσει ο Δήμος και μόνο για το Β΄ Αρχαίο Θέατρο γίνεται μια μικρή παράκαμψη».

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 14 ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Οι 14 χώροι της αρχαιολογικής διαδρομής, βρίσκονται μέσα στη βυζαντινή οχύρωση της Λάρισας και είναι οι εξής:

1. Γενί Τζαμί

2. Τείχος και λουτρό Πλατείας Μπλάνα

3.Μπαϊρακλί τζαμί στην οδό Παπαφλέσσα

4.Οθωμανικό λουτρό της οδού Βενιζέλου

5. Α΄ Αρχαίο Θέατρο

6. Ρωμαϊκή δεξαμενή οδού Μανωλάκη

7. Β΄ Αρχαίο Θέατρο

8. Βυζαντινό τείχος Παπαναστασίου και Κύπρου

9. Βασιλική Αγίου Αχιλλίου

10. Μπεζεστένι

11. Βυζαντινό Λουτρό πλατείας Λαμπρούλη

12. Βυζαντινός ναός πλατείας Λαμπρούλη

13. Στήλη Ποσειδώνα στην οδό Δήμητρας

14. Αρχαίος δρόμος στην οδό Νίκης.

Σύμφωνα με την κ. Σδρόλια: «Στους ίδιους χώρους προβλέπεται μια σειρά παρεμβάσεων στερέωσης και ανάδειξης των μνημείων, με σημαντικότερες εκείνες στο βυζαντινό λουτρό και τον ναό της πλατείας Λαμπρούλη, καθώς και τον αρχαίο δρόμο της οδού Νίκης.

Στους υπόλοιπους χώρους συντάχθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη χωριστές μελέτες, με σκοπό την ανάδειξη και την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους. Με τον τρόπο αυτό όλα τα μνημεία της πόλης θα βρεθούν στο προσκήνιο στο άμεσο μέλλον».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass