Φυσικά έλατα στο «Πάρκο των Ευχών»

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2018 22:00

Στο ναδίρ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η αγορά φυσικών δέντρων ελάτης για τον στολισμό τους τα Χριστούγεννα, με τη ζήτηση να μειώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα, μέχρι και πρότινος, που εμφανίστηκε ένα μεγάλος πελάτης!

Συγκεκριμένα ο Δήμος Λαρισαίων «ζέστανε» την αγορά αληθινών ελάτων φέτος, καθώς για πρώτη φορά παρήγγειλε 50 δέντρα από το Δασαρχείο Λάρισας, τα οποία και τοποθέτησε για τις ανάγκες στολισμού στο «Πάρκο των Ευχών». Προκειμένου να δημιουργήσει μια αυθεντική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, στην προσπάθειά του να δώσει φέτος μια πιο εντυπωσιακή εικόνα στον στολισμό της έκτασης του πάρκου, η λεπτομέρεια των δέντρων πρόσθεσε τη δική της πινελιά στο φαντασμαγορικό αποτέλεσμα.
Το αίτημα του Δήμου, που κατατέθηκε στο Δασαρχείο Λάρισας, αφορούσε στην προμήθεια πενήντα φυσικών δέντρων ελάτης.
Εν συνεχεία, εστάλη προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, απ’ όπου δόθηκε το «πράσινο φως» και ακολούθησε η διαδικασία της κοπής των δέντρων από πυκνοφυτείες της περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας, με τη διαδικασία της αραίωσης.
Γενικότερα, η εικόνα της αγοράς φυσικών ελάτων, παραμένει σε πτωτική ζήτηση, τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2000 και μετά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο Δασαρχείο Λάρισας. Πριν από το 2000 υπήρξε μια περίοδος που είχαν γίνει μόδα και ξαφνικά από το απόγειό τους ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, που συνεχίζεται.
Σήμερα έχουν απομείνει στην περιοχή μας τρεις ιδιωτικές φυτείες ελάτης στην Καλλιπεύκη. Οι ιδιοκτήτες τους αντίστοιχα, κατέθεσαν αιτήσεις στο Δασαρχείο Λάρισας, προκειμένου να προβούν στην κοπή εκατό δέντρων ο καθένας, τα οποία και θα προμηθεύσουν στην αγορά.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το Δασαρχείο Λάρισας καλείται να εγκρίνει τον αριθμό των ελάτων που θα κοπούν από ιδιωτικές φυτείες του νομού Λάρισας, αλλά και τον αριθμό των γκι από τις δασικές εκτάσεις, που θα διατεθούν αυτό το χρονικό διάστημα στην αγορά.
ΕΛΑΤΑ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ
Τα φυσικά έλατα που πωλούνται στην αγορά θα πρέπει να έχουν τη σφραγίδα του Δασαρχείου, στο κάτω μέρος του κορμού τους, καθώς και μια μολύβδινη ταμπελίτσα στο φύλλωμά τους. Δέντρο που δεν έχει αυτά τα πιστοποιητικά σημαίνει ότι υλοτομήθηκε παράνομα.
Η διαδικασία που ακολουθείται κάθε φορά για την υλοτόμηση των ελάτων, για τα Χριστούγεννα, είναι η εξής: Οι ιδιοκτήτες των φυτειών αιτούνται στο Δασαρχείο τον αριθμό των δέντρων που επιθυμούν να υλοτομήσουν. Ακολουθεί η έγκριση ή μη του Δασαρχείου για τον αριθμό τους, η οποία αποστέλλεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να δώσει με τη σειρά του την έγκριση ή μη της υλοτόμησης αυτού. Δασικός υπάλληλος προσημειώνει τα δέντρα που θα υλοτομηθούν και είναι παρών στην υλοτόμησή τους, όπου σφραγίζονται με τη σφραγίδα του Δασαρχείου στον κορμό τους, πριν τη διάθεσή τους στο εμπόριο.
Να σημειωθεί ότι οι φυτείες ελάτης στην Καλλιπεύκη, στο σύνολό τους αριθμούν περί τα 30 στρέμματα και υπάρχουν πάνω από είκοσι χρόνια.
Κάθε χρόνο κόβονται τα δέντρα που ήδη έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό ύψος. Οσον αφορά στην κοπή των αγριοπούρναρων (γκι), σε δασικές θέσεις, προηγείται από το Δασαρχείο Λάρισας σχετικός πίνακας υλοτόμησης για την επιτρεπόμενη ποσότητα που θα κοπεί.


ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass