Αυτοί που έφυγαν το 2018

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2019 22:22

Μέσα στο 2018, που ετοιμάζεται να «εκπνεύσει», ήταν αρκετοί οι Λαρισαίοι που έφυγαν από τη ζωή. Οι απώλειες ήταν σημαντικές και αυτή τη χρονιά, το 2018 πήρε κοντά του ανθρώπους που άφησαν πίσω τους ένα μεγάλο κενό από τους χώρους που προέρχονταν.

Κάνοντας μια ανασκόπηση, «θυμόμαστε» κάποιους από αυτούς που μας άφησαν μέσα στο 2018.

-Ο Ιανουάριος μετρά την απώλεια του Κώστα Κούτρα, του πρώην γραμματέα της Ν.Ε. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ. Στις 11 Ιανουαρίου ο Κώστας Κούτρας βρέθηκε νεκρός λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα, στον διάδρομο της πολυκατοικίας όπου διέμενε, στην περιοχή του Σιδ. Σταθμού. Αν και μεταφέρθηκε έγκαιρα με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ήταν ήδη αργά.

-Στις 26 του ίδιου μήνα έφυγε σε ηλικία 89 ετών η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος Ελένη (Νίτσα) Τάσου - Μπουκουβάλα. Η εκλιπούσα, σύζυγος του καπετάνιου της Ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ Μίμη Τάσου - Μπουκουβάλα, γεννήθηκε στην Κρανιά Ολύμπου, πήρε μέρος στην Αντίσταση και (ως ασυρματίστρια) του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

-Έναν μήνα αργότερα στις 11 Φεβρουαρίου αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 χρόνων ο γνωστός Λαρισαίος τυπογράφος Γιάννης Λαδόπουλος, ο οποίος τη δεκαετία του 1960 δούλεψε στην εφημερίδα «Ελευθερία». Ο εκλιπών χρημάτισε πρόεδρος των τυπογράφων της Λάρισας ενώ υπηρέτησε και τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο στις ομάδες «Ομόνοια» και «Τοξότης» από διάφορες θέσεις ευθύνης.

-Στις 16 του ίδιου μήνα έφυγε σε ηλικία 77 ετών ο Λαρισαίος φωτογράφος Ζαχαρίας Μητρούλας, μετά από σύντομη νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο εκλιπών ήταν από τους παλαιότερους επαγγελματίες φωτογράφους της πόλης, διετέλεσε πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Φωτογράφων, διατηρούσε για πολλά χρόνια με άλλους δύο συνεταίρους του το φωτογραφείο "φωτο ΖΕΝΙΘ" στην Κούμα και διακρινόταν για την εργατικότητα, την εντιμότητα και το χιούμορ του.

-Στις 19 Φεβρουαρίου απεβίωσε σε Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου νοσηλευόταν για αρκετό καιρό, ο γνωστός Φαρσαλινός χαλβαδοποιός Αποστόλης Αρχοντής, σε ηλικία 75 ετών.

-Από τις 26 Φεβρουαρίου στη γειτονιά των αγγέλων βρίσκεται ο προπονητής της Αναγέννησης Πουρναρίου και γνωστός επαγγελματίας της πόλης Άρης Πατσής, μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη σε ηλικία 63 ετών. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο ήταν μεγάλη και ανέδειξε πολλούς ταλαντούχους παίκτες.

-Στις 10 Μαρτίου απεβίωσε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν, ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Νίκος Μαμμωνάς. Ο Νίκος Μαμμωνάς γεννήθηκε το 1934 και εξελέγη βουλευτής στις τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 (Ιούνιο και Νοέμβριο) και του 1990 (Απρίλιο, έως τον Σεπτέμβριο του 1993), με τη Νέα Δημοκρατία του Κων/νου Μητσοτάκη.

-Στις 20 Μαρτίου απεβίωσε ο συνταξιούχος ιατρός, μαιευτήρας – γυναικολόγος, Γεώργιος Σούρλας. Ο Γ. Σούρλας υπήρξε ιδρυτής και για χρόνια ιδιοκτήτης του Μαιευτηρίου «Υγεία» ενώ τη δεκαετία του ’80 διετέλεσε και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

-Δύο ημέρες αργότερα στις 22 Μαρτίου από ανακοπή καρδιάς πέθανε στο σπίτι του στον Τύρναβο σε ηλικία 79 ετών ο μηχανολόγος, συνταξιούχος καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας, Γιάννης Χαλούλης.

-Στις 12 Απριλίου φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, από ανακοπή καρδιάς, ο Ονίκ Σιρινιάν, ένας από τους παλιότερους και σημαντικότερους ανθρώπους της τοπικής αγοράς. Επίλεκτο μέλος της επιχειρηματικής κοινωνίας της πόλης, Αρμένιος στην καταγωγή, διέγραψε με την πολυσχιδή εμπορική του δραστηριότητα μια ξεχωριστή πορεία, άσκησε καταλυτική επιρροή στην ίδια τη δομή του τοπικού εμπορίου και συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

-Λίγες μόνο ημέρες από τη βράβευση από τοπικούς φορείς για την πολύμορφη δράση και την προσφορά του στον πολιτισμό και τα γράμματα, στις 29 Απριλίου έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Τότσικας, σε ηλικία 82 ετών. Ο Νικαιώτης δημιουργός έχει πλούσιο βιογραφικό με συμμετοχές σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με κορυφαία τη συμμετοχή του στην πρώτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Αναπαράσταση».

-Στις 10 Ιουνίου πέθανε σε ηλικία 60 ετών ο γνωστός Λαρισαίος φωτογράφος Κοσμάς (Μάκης) Χριστοφορίδης την ώρα που βρισκόταν σε γάμο συγγενικού του προσώπου στον Ελληνόπυργο Καρδίτσας.

-Στις 24 Ιουνίου στην τελευταία του κατοικία συνόδευσε ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας τον επί σειρά ετών διευθυντή του Επιμελητηρίου Απόστολο Μίζιο, που απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών. Ο Απ. Μίζιος υπηρέτησε ως διευθυντής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρισας, από το 1971 έως το 2005, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

-Την ίδια ημέρα στη γενέτειρά του στους Γόννους κηδεύτηκε ο μαθηματικός Γιάννης Καραναστάσης που απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών. Ο Γιάννης Καραναστάσης ήταν πατέρας του ηθοποιού Διαμαντή Καραναστάση, είχε διατελέσει σύμβουλος του νομάρχη Λάρισας Ανδρέα Εξαδάκτυλου.

-Στις 2 Ιουλίου κηδεύτηκε στα Αμπελάκια ο γνωστός επαγγελματίας και επί χρόνια ιδιοκτήτης της ταβέρνας "Ο Πλάτανος" στην πλατεία του ιστορικού χωριού, Αστέριος Ζαχαριάδης. Η τραγική είδηση του θανάτου του συγκλόνισε τη γενέτειρα κι όλους όσοι τον γνώριζαν τις τελευταίες δεκαετίες.

-Στις 6 Ιουλίου απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών ο Αντώνιος (Τώνης) Σακελλάριος. Ο Τώνης Σακελλάριος μεγάλωσε μέσα σε ένα κατ’ εξοχήν κοσμοπολίτικο και καλλιτεχνικό περιβάλλον, μιας και μητέρα του ήταν η Γερμανίδα σολίστ του πιάνου Ilse Zacher, διπλωματούχος της Ανώτατης Βασιλικής Ακαδημίας της Δρέσδης και μαθήτρια της φημισμένης πιανίστριας Clara Rapoldi, μαθήτριας του Franz Lisztο. Έτσι τα μαθήματα πιάνου για τον Τώνη Σακελλάριο άρχισαν σε πολύ μικρή ηλικία ολοκληρώνοντας τις σπουδές του αρχικά στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, και αργότερα στο Μακεδονικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης από όπου πήρε το δίπλωμα δεξιοτεχνίας του πιάνου. Άλλοτε μόνος του και άλλοτε με τη μητέρα του συμμετείχαν σε συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

-Στις 17 Ιουλίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων της διοίκησης της πρωταθλήτριας ΑΕΛ, εκτελωνιστής Λουκάς Μήλιος.

- Ήταν 29 Αυγούστου όταν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 χρόνων ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Κατσανούλης, ένας από τους τελευταίους δημοσιογράφους που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη νεότερη ιστορία της Λάρισας και της Θεσσαλίας.

-Την ίδια μέρα έφυγε από τη ζωή στα 48 της χρόνια, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο, η Βίκυ (Βασιλική) Ιωάννου, αγαπημένη όχι μόνο των δικών της ανθρώπων αλλά και όλων των Φαρσαλινών που τη γνώριζαν και κυρίως όσων είχαν συνεργαστεί μαζί της στη Μουσική Σχολή Φαρσάλων.

-Την 1 Σεπτεμβρίου πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 77 ετών η Γιάννα Σπηλιωτακάρα, μια γυναίκα η οποία συνέδεσε το όνομά της με την Ένωση Αγιωτών Αθήνας, αφού για πάρα πολλά χρόνια την υπηρέτησε από διάφορες θέσεις με ιδιαίτερο ζήλο που προερχόταν από την αγάπη την οποία έτρεφε τόσο προς την κωμόπολη της καταγωγής της, την Αγιά, όσο και προς όλους εκείνους τους συγχωριανούς της που κάποτε για τους δικούς του ο καθένας λόγους έφυγαν για να ζήσουν στην πρωτεύουσα.

-Μετά από σύντομη ασθένεια ο γνωστός Τυρναβίτης συνδικαλιστής και επιχειρηματίας, που τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Παρίσι, Στέλιος Ντόβας έφυγε από τη ζωή στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο Στέλιος Ντόβας υπήρξε ένας γνήσιος αγωνιστής του συνδικαλιστικού Κινήματος και στέλεχος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την πτώση της Χούντας.

-Ένας ωραίος άνθρωπος, ένας σπουδαίος των γραμμάτων, έφυγε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου για το μεγάλο ταξίδι... Ο Θόδωρος Πανάγος γεννήθηκε στο χωριό Νέσσων της Λάρισας το 1954. Ήταν πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Παντείου. Σπούδασε επίσης σκηνοθεσία κινηματογράφου.

-Τα ξημερώματα της 5ης Οκτωβρίου έφυγε από τη ζωή ο Θύμιος Χασκόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που ανέδειξε η λαρισαϊκή πυγμαχία και ο λαρισαϊκός αθλητισμός γενικότερα.

-Έφυγε από τη ζωή στις 27 Οκτωβρίου σε ηλικία 83 ετών ο Δημήτρης Τέγος, εκ των ιδρυτών της βιοτεχνίας ετοίμου ενδύματος «Raptex ΑΕ».

-Στις 3 Νοεμβρίου και σε ηλικία 84 ετών κηδεύτηκε ο γνωστός Λαρισαίος, διαχρονικά ενεργός πολίτης και αγωνιστής μέσα απ’ τις γραμμές της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, Κώστας Συντζιάκης.

-Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Νοεμβρίου όταν η Λάρισα αποχαιρέτησε τον Λάζαρο Αρσενίου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 104 χρονών. Ο παλαιότερος των παλαιών δημοσιογράφος και συγγραφέας, παλιός πολεμιστής του Αλβανικού Έπους, στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης και κοινωνικός παράγοντας της περιοχής επί πολλές δεκαετίες, κηδεύτηκε από την εκκλησία Αναστάσεως του Λαζάρου στο Κοιμητήριο της Λάρισας.

-Εφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών, στις 10 Νοεμβρίου ο γνωστός Λαρισαίος επιχειρηματίας Ντίνος Βασιλόπουλος. Ο άτυχος άνδρας αισθάνθηκε αδιαθεσία και λίγο αργότερα πέθανε. Ο Βασιλόπουλος είχε δραστηριότητα τόσο στον χώρο του λιανεμπορίου με το “Malouf” όσο και στην εστίαση με τα καταστήματα “Ζύθος” και “Τηγανάκια”.

-Στις 9 Νοεμβρίου πέθανε ο Περικλής Αγορογιάννης σε ηλικία 84 ετών. Ο Περικλής Αγορογιάννης ήταν πολιτευτής της ΝΔ και είχε σπουδάσει οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, ενώ δραστηριοποιήθηκε για αρκετό διάστημα στην Αθήνα.

-Σε ηλικία 82 ετών, στις 21 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Παπουτσής, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν ο διευθυντής των γραφείων της ΠΑΕ ΑΕΛ, αφιέρωνε μεγάλο χρόνο για να λειτουργήσουν όλα άψογα και γνώρισε τις μεγάλες στιγμές της «Βασίλισσας» του θεσσαλικού κάμπου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

-Στις 11 Δεκεμβρίου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών ο παλαιός αυτοδιοικητικός και συνδικαλιστής Απόστολος Κ. Τζήκας.

Ο εκλιπών, από την Κοκκινόγη Ελασσόνας, ασχολήθηκε με τα κοινά για 30 και πλέον έτη και θήτευσε παλαιότερα κοινοτάρχης και κοινοτικός σύμβουλος, ενώ διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Επαρχίας Ελασσόνας.

-Την ίδια ημέρα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών μια ιστορική και εμβληματική φυσιογνωμία του τοπικού εμπορίου της Λάρισας, ένας από τους γνωστότερους και πλέον επώνυμους κοσμηματοπώλες της χώρας, ο Πάνος Σάπκας.

-Έφυγε ξαφνικά, από τη ζωή, στις 13 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 49 ετών, ο Λαρισαίος επαγγελματίας Ευριπίδης Γεωργάκης. Ο γνωστός ως «Εύρι» για συγγενείς, φίλους και δεκάδες πελάτες του καταγόταν από το Δαμασούλι Τυρνάβου ενώ την τελευταία 20ετία διατηρούσε ταβέρνα - ουζερί απέναντι από το Κλειστό Κολυμβητήριο στη συνοικία Πέρα Μαχαλά.

- Σε ηλικία 62 ετών, στις 17 του μήνα, άφησε τα εγκόσμια ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Γκουντόπουλος. Επί 12ετία στο τιμόνι του επιχειρηματικού φορέα, ο εκ Δομοκού καταγόμενος επιχειρηματίας διετέλεσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Επιμέλεια: Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass