Πάγος και ομίχλη «ακινητοποίησαν» τη Λάρισα

ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ Η ΠΟΛΗ * «ΚΟΛΛΗΣΕ» ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ * ΚΛΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ…

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2019 22:04

Ο πάγος και η πυκνή ομίχλη τις πρωινές ώρες «επιβράδυνε» τους ρυθμούς της Λάρισας, χθες, όπου τα πάντα κινήθηκαν σε αργή κίνηση και με πολλά προβλήματα.

Ένα απέραντο παγοδρόμιο έγινε η πόλη, με τους οδηγούς οχημάτων και τους πεζούς να προσπαθούν να διασχίσουν με μεγάλη προσοχή τις παγωμένες επιφάνειες, υπό τον φόβο της αόρατης απειλής που καραδοκούσε σε κάθε γωνιά της πόλης.

Από προχθές το βράδυ είχε σημάνει συναγερμός στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, για την αντιμετώπιση των συνθηκών που δημιούργησε ο παγετός, και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεχόταν κλήσεις βοήθειας πολιτών για την ολισθηρότητα στους δρόμους.

Με ρίψεις αλατιού, συνεργεία του Δήμου επιχειρούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μετακίνησης των πολιτών τόσο στο κέντρο όσο και στους μεγάλους οδικούς άξονες σύνδεσης των συνοικιών με το κέντρο, αλλά και στις εξόδους της πόλης, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα.

Παράλληλα ειδικά οχήματα επιχειρούσαν το πρωί να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δρόμους πρόσβασης με τις τοπικές κοινότητες.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Σούλτη, τόσο οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης όσο και οι οδοί πρόσβασης στις τοπικές κοινότητες ήταν ανοιχτοί, αλλά εξ αιτίας των δύσκολων συνθηκών απαιτούνταν ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.

Λόγω ολισθηρότητας, ατυχήματα σημειώθηκαν χθες στην παλιά εθνική οδό Λάρισας-Αθηνών, με συγκρούσεις οχημάτων και ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές.

Επίσης από νωρίς το πρωί, υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων προσπαθούσαν να αφαιρέσουν τον πάγο από τις κεντρικές πλατείες, τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους του κέντρου, με φτυάρια και σκούπες.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της παγωμένης επιφάνειας, επιχειρούσαν να ανοίξουν διαδρόμους για την ασφαλή διέλευση των πεζών, οι οποίοι χθες κινήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή, ισορροπώντας με δυσκολία.

Να σημειωθεί ότι σε πολλούς δρόμους συνοικιών, οι κάτοικοι «αποκλείστηκαν» τις πρωινές ώρες, από τους παγωμένους δρόμους, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που αποφάσισαν να αναβάλουν κάθε δραστηριότητά τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους. Σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης μετακίνησής τους, πολλοί προτίμησαν την αστική συγκοινωνία, όπου τα δρομολόγια, στα όρια της πόλης, πραγματοποιήθηκαν ομαλά.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ «ΚΟΛΛΗΣΕ»

ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ

Λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ «κόλλησε» χθες, λόγω του παγωμένου χιονιού, στην πλατεία Μελισσοχωρίου, όπου ήταν και ο τερματικός σταθμός του δρομολογίου του. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ κ. Μιχ. Σακελλαρίου, το λεωφορείο ξεκίνησε από τη Λάρισα στις 6.30 το πρωί και κατέληξε να επιστρέψει μετά από δύο ώρες, στις 8.30 π.μ., καθώς εκτός από το πρόβλημα που αντιμετώπισε, στην πλατεία του χωριού, και καθυστέρησε την επιστροφή του, κινήθηκε με πολύ μικρή ταχύτητα σε όλη τη διαδρομή, λόγω ολισθηρότητας του δρόμου. Το συμβάν είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια προς Μελισσοχώρι, τουλάχιστον μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στους δρόμους.

Επίσης νωρίς χθες το πρωί, ακυρώθηκαν τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ προς τα εμπορικά κέντρα –πολυκαταστήματα, που βρίσκονται περιφερειακά της Λάρισας (ΙΚΕΑ, PRAKTIKER, Fashion City Outlet), λόγω της μεγάλης ολισθηρότητας που παρατηρήθηκε στις εισόδους και στον περιβάλλοντα χώρο τους. Μετά από παρεμβάσεις των υπευθύνων τους και καθαρισμό του πάγου στο οδόστρωμα περιμετρικά των εμπορικών κέντρων, τα δρομολόγια συνεχίστηκαν ομαλά μετά τις 10.30 π.μ. Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου «δεν υπήρξαν προβλήματα με το δημοτικό οδικό δίκτυο μέσα στην πόλη και τα δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν κανονικά».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Με μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις πέρασε η προχθεσινή νύχτα για ένα μεγάλο τμήμα του Δήμου Αγιάς.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ε» στην Αγιά Ν. Γουργιώτης η ελαφρά χιονόπτωση τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης και το παγωμένο ψιλόβροχο που ακολούθησε το απόγευμα έκαναν τους δρόμους πολύ ολισθηρούς, επικίνδυνους και σε πάρα πολλά σημεία αδιάβατους.

Η κατάσταση μέσα στην κωμόπολη ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όπως δύσκολη φυσικά ήταν και η οδική επικοινωνία με τα χωριά της. Πολλά αυτοκίνητα βγήκαν εκτός δρόμου, με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και το Αστυνομικό Τμήμα να δέχονται αρκετές κλήσεις από οδηγούς για βοήθεια. Μέσα μάλιστα στην Αγιά, το λεωφορείο που εκτελούσε το τελευταίο δρομολόγιο από τη Λάρισα, αυτό των 9:30, δίπλα στο Γυμνάσιο της πόλης και λίγα μέτρα πριν το πρακτορείο βγήκε από την κατεύθυνσή του, περιστράφηκε γλιστρώντας κατά 90 μοίρες και ευτυχώς οι επιβαίνοντες αποβιβάστηκαν σώοι και ασφαλείς. Το δε λεωφορείο μπόρεσε να επανέλθει στον δρόμο μετά από ώρα και ύστερα από μεγάλες προσπάθειες, παρουσία ανθρώπων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και ανθρώπων του Δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα.

Τις βραδινές ώρες, από τη στιγμή που άρχισε να εκδηλώνεται το φαινόμενο η δημοτική Υπηρεσία Καθαριότητας με όχημά της έριχνε αλάτι σε δρόμους μέσα στην Αγιά σε μια προσπάθεια κάπως τα προβλήματα να περιοριστούν.

Χθες νωρίς το πρωί η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και μέσα στην Αγιά, αλλά και στους δρόμους για Αγιόκαμπο, Σκήτη, Ποταμιά, Ανάβρα, Μεγαλόβρυσο και Ανατολή. Στον δρόμο για Αγιόκαμπο πολλά αυτοκίνητα βγήκαν εκτός πορείας, με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στα οχήματα και μικροτραυματισμούς οδηγών. Να σημειωθεί πως για αρκετή ώρα ακινητοποιήθηκε αυτοκίνητο στον δρόμο Σκήτη – Αγιά που μετέφερε άτομο για αιμοκάθαρση σε νοσοκομείο της Λάρισας. Όπως κατήγγειλε δε ο οδηγός, δεν βρήκε ανταπόκριση στις κλήσεις του για βοήθεια προς Αστυνομία, Πυροσβεστική, Δήμο και ΕΚΑΒ. Από την πλευρά του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς δόθηκε η διευκρίνιση ότι την πρώτη φορά που όχημά του προσπάθησε να φτάσει στο σημείο στάθηκε αδύνατο, ενώ τη δεύτερη δεν βρήκε το όχημα που χρειαζόταν βοήθεια προφανώς γιατί είχε καταφέρει να φύγει χρησιμοποιώντας εν τέλει αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην πορεία της ημέρας η γενικότερη κατάσταση σιγάσιγά ομαλοποιήθηκε.

Όλα τα σχολεία της περιοχής παρέμειναν κλειστά, ενώ η απόφαση που πάρθηκε για σήμερα Παρασκευή είναι να παραμείνουν ξανά κλειστά προς αποφυγή δυσάρεστων συμβάντων.

ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Λόγω του πάγου, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύθηκε χθες σε ολόκληρο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, πλην του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ. Επιπλέον, η κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων γινόταν με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, η κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους παρακάτω δρόμους:

1) Επ. οδός Μεγαλόβρυσου - Ανατολής

2) Επ. oδός Βελίκας – Κόκκινου Νερού

3) Επ. οδός Ελάφου - Σκλήθρου

Λένα Κισσάβου

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass