Το συρματόπλεγμα του Αλκαζάρ και τα ονόματα των χωριών

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2019 20:38

1945 Το γήπεδο Αλκαζάρ

Με το γήπεδο Αλκαζάρ ασχολούταν ρεπορτάζ της εφημερίδας το 1945. Γινόταν λόγος για έργα. Τι έργα; Να μπει σίτα γύρω – γύρω.

Ναι σίτα. Ο λόγος; Οικονομικός. Πάμε όμως να το δούμε πιο αναλυτικά. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ τα σωματεία της Λάρισας δεν είχαν παρουσιάσει τίποτα το αξιόλογο μέχρι τότε. Ο λόγος δεν ήταν αγωνιστικός αλλά ούτε διοικητικός σύμφωνα με τον συντάκτη. Ήταν τα οικονομικά αφού είχαν περιοριστεί οι συνδρομητές των ομάδων την ώρα μάλιστα που τα έξοδα ήταν πολλά για τον ιματισμό και την καλή εμφάνιση των ομάδων.PROTO

"Με τον καιρό θα λείψει και ο ενθουσιασμούς των λιγοστών φίλων του φουτμπωλ» προέβλεπε ο συντάκτης τονίζοντας πως «πρέπει να γίνει το γήπεδο». Πρότεινε να μπει καινούριο γερό συρματόπλεγμα έτσι ώστε να υπάρξουν κανονικές εισπράξεις από εισιτήρια. «Συρματόπλεγμα υπάρχει από εκείνο που άφησαν οι Γερμανοί. Τα λίγα μεροκάματα που θα χρειαστούν ας τα διαθέσει ο δήμος ή όποια άλλη Αρχή που μπορεί να προσφέρει και αυτή στο φράξιμο του γηπέδου». Ολοκληρωμένη πρόταση για το καλό του Φουτμπώλ.

1957: Τα ονόματα των χωριώνONOMATA

Με τηλεγράφημα από την Αθήνα, γινόταν γνωστό πως άλλαζαν τα ονόματα κάποιων χωριών στο νομό Λάρισας. Για την τότε επαρχία Αγιάς, ο συνοικισμός Δογάνη γινόταν Ανάβρα, η Κοκοράβα άλλαζε σε Αμυγδαλή, η Τσούξανη σε Δήμητρα.

Για την επαρχία Ελασσόνα: η Βούρμπα σε Μηλέα, ο συνοικισμός Κουνιατσή γινόταν Ευαγγελισμός, η Μιλόγουστα άλλαζε σε Μεσοχώρι, ο συνοικισμός Παζαρλάδες σε Λόφο, ο συνοικισμός Σκόμπα σε Στεφανόβουνο, ο Βελεσνίκος σε Αετοράχη.

Στην επαρχία της Λάρισας: Το Κιόσκι γινόταν Χλόη, το Σαρίμιον της Γλαύκης άλλαζε σε Πρόδρομο, η Γούνιτσα σε Αμυγδαλέα, το Καρκέριον της κοινότητας Κραννώνος σε Κάμπο, το Τόιβασι και Σουφιλάριον Μακρυχωρίου σε Γυρτώνη, το Μεγάλο Χαλίτσιον σε Δίλοφο, το Σάρκολον της Μελίας σε Αναγέννηση, ο Χατζημουσταφάς των Νέων Καρυών σε Ρεύμα.

Οι συνοικισμοί Ταβάσιον και Σουλφάριο σε Καλοχώρι και Χειμάδι.

Στην επαρχία Φαρσάλων: το Άνω Σιατερλίον άλλαζε σε Δίλοφο, η Δρίσκολη σε Κρήνη, Σαρικαγιά σε Αύρα, το κάτω Σιατερλίον σε Δένδρα, το Κιοπεκλί σε Ναρθάκι, το Κουκλομπάσιον σε Καστράκι. Το Κισλάρι σε Καλλιθέα, το Ισακερλίον σε Πλάτανο και το Ντινόμπασι σε Δενδροχώρι. Ο συνοικισμός Λαζαρμπούγα σε Σιτοχώριον. Οι συνοικισμοί Κακλετζίον, Τζίνιον και Χατζησμάριον σε Αχίλλειον, Λόφο και Άγιο Γεώργιο αντίστοιχα.

1967: Το διοικητήριο της ΛάρισαςKTIRIO

Η επταετία βρισκόταν στο ξεκίνημά της. Στη Χούντα όλα πήγαιναν πρίμα. Οι εφημερίδες της εποχής τα έγραφαν το ίδιο αισιόδοξα. Το ίδιο και η «Ε» που έβλεπε έναν οικοδομικό οργασμό στην πόλη. Πόσο μάλιστα όταν χτιζόταν το Διοικητήριο της Λάρισας και αναμενόταν να παραδοθεί μέσα στο 1968. Το Διοικητήριο είναι το κτίριο της σημερινής Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Η ανέγερσίς του διοικητηρίου που είναι σωστός κολοσσός διά την θεσσαλική πρωτεύουσαν ήρχισε τον Οκτώβριον του 1965. Θα στεγαστούν εις το μέγαρο αυτό αι υπηρεσίαι της Νομαρχίας, Δ/σεως Τεχνικών Υπηρεσιών, Γεωργίας, Α-Β Ταμείον, Οικονομική Εφορία, Υγεινομικόν Κέντρον, Δ/σεως δασών, γραφείον ευρέσεως εργασίας, επιθεώρησις ταχυδρομείων κλπ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass