Ασβεστες οι μνήμες για το μαρτυρικό «Καυκάκι»

«Ολοκαύτωμα - παράδειγμα προς αποφυγή στις γενιές που ακολουθούν»

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2019 22:02

Άσβεστες οι μνήμες, έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, περισυλλογή, σκυθρωπά πρόσωπα και μηνύματα στην εφετινή 76η επέτειο για τους 140 και πλέον κατοίκους του Δομενίκου, του Δαμασίου, του Μεσοχωρίου, του Αμουρίου, που εκτελέστηκαν ομαδικά από τα ιταλικά στρατεύματα Κατοχής, στις 16 Φεβρουαρίου του 1943, στη μαρτυρική τοποθεσία «Καυκάκι»!

Στην επετειακή καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, που συνδιοργάνωσαν προχθές Σάββατο (ανήμερα της ημερομηνίας εκτέλεσης) η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινότητα Δομενίκου, μετά τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στο εκκλησάκι στην ιστορική θέση «Καυκάκι», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των εκτελεσθέντων (…κάτω από τον επιβλητικό μεγάλο Σταυρό), όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Παπανικολάου (της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου) και οι ιερείς των όμορων χωριών.

Κεντρικός ομιλητής της 76ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Δομενίκου, που στοίχισε τη ζωή σε αθώους πολίτες, ήταν ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Δομενίκου Αστέριος Φανίκος, που με ζωντανό και μεστό λόγο περιέγραψε βήμα – βήμα την ανείπωτη τραγωδία και το στυγερό έγκλημα εκείνης «της μαύρης Τρίτης του 1943» με αναφορές και στις συνέπειές τους. Τότε που «δεκάδες άνδρες έγιναν τα εξιλαστήρια θύματα ενός άδικου εχθρού, ενός εχθρού που προτίμησε να σκοτώσει αμάχους αντί να πολεμήσει εκείνους που τον πολέμαγαν».

Χαρακτηριστική, ανάμεσα στα άλλα, η περιγραφή του ομιλητή: «Στη μεγάλη στροφή που λέγεται Καυκάκι, στον τόπο όπου στεκόμαστε τη στιγμή αυτή, ένας Ιταλός αγγελιοφόρος σταματάει την πομπή και μεταφέρει την εντολή του εγκληματία πολέμου, διοικητή της μεραρχίας ΠΙΝΟΡΕΛΟ αντιστράτηγου ΜΠΕΝΕΛΙ: «να εκτελεστούν ΟΛΟΙ». Έχει πλέον νυχτώσει. Με τα φώτα των αυτοκινήτων για προβολείς στήνεται η σκηνή του εγκλήματος. Οι άνδρες ξεφορτώνονται από τα αυτοκίνητα και εκτελούνται επιτόπου. Μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα έχουν τελειώσει όλα. Ο αέρας μυρίζει μπαρούτι και το χώμα αίμα. Είναι όλοι τους νεκροί. Ο πόνος του μακελειού εκείνου, χρόνια τώρα, οδηγεί την πένα πολλών που έχουν καταγράψει και εξιστορήσει τα γεγονότα της μέρας εκείνης. Ανάμεσα σε αυτούς, λειτουργοί της εκπαίδευσης όπως ο Δημήτρης Καραμίντζας και ο Σπύρος Μπούμπας. Μέσα σε λίγες ώρες η ιστορία έχει γράψει μια από τις πιο ντροπιαστικές της σελίδες. Το πανέμορφο χωριό που δεσπόζει στον κάμπο της Ποταμιάς, το χωριό με την πανάρχαια ιστορία έχει αλλάξει όνομα. Το μαρτυρικό Δομένικο είναι πια …το χωριό με τις χήρες. Το χωριό με τις χήρες και τα ορφανά!».

Και ο εκπαιδευτικός Αστέριος Φανίκος «καταθέτει» με νόημα, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα:

«…όποια ολιγωρία, όποια ασέβεια αλλά και όποιος σεβασμός στη μνήμη των αδικοχαμένων του Δομενίκου δεν αλλάζει τη θλιβερή πραγματικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν, χάθηκαν. Οι μανάδες και οι γυναίκες και τα παιδιά θρήνησαν. Μα οι αδικοχαμένοι δεν γυρίζουν. Οι οικογένειες ορφάνεψαν, το χωριό άδειασε. Τα παιδιά των παιδιών τους θα ήταν σήμερα ανάμεσα στους μαθητές του σχολείου μου. Στο σχολείο που έχω την τιμή να βρίσκομαι, στο Λύκειο Δομενίκου, μόνο πέντε από τα 94 παιδιά είναι από το Δομένικο. Κι άλλα τόσα περίπου στο Γυμνάσιο. Ένα χωριό ολόκληρο αποδεκατίστηκε. Πόσους πολέμους, πόσες άδικες θυσίες θα πρέπει να ζήσουμε μέχρι να νιώσουμε πως κανένας σκοπός δεν είναι αρκετά μεγάλος που να δικαιολογεί την απώλεια της ανθρώπινης ζωής; Πόσα χωριά πρέπει να καούν, πόσες μανάδες να χάσουν άνδρες και παιδιά μέχρι να δούμε τον παραλογισμό αυτό που κάνει τον συνάνθρωπο απάνθρωπο;

Όταν ήμουν στην ηλικία των μαθητών μου άκουγα και ξανάκουγα τον Marc Knopfler σε ένα από τα πιο όμορφα αντιπολεμικά τραγούδια να λέει πως: Ενώ υπάρχουν πολλοί κόσμοι, πολλοί ήλιοι, σαν τον δικό μας εμείς έχουμε για δικό μας έναν κόσμο μόνο, ετούτον που πατάμε. Και αντί να ζούμε σε αυτόν σαν σύμμαχοι, ζούμε (στο μυαλό μας μέσα) σε διαφορετικούς κόσμους, αντίπαλοι…

Πόσα μνημόσυνα λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε μέχρι να καταλάβουμε πως στον έναν αυτό κόσμο που μοιραζόμαστε, είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι. Κι ας έχουμε για να μας το θυμίζουν αυτό θλιβερές επετείους όπως η σημερινή. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σας σκεπάζει αδέλφια. Και ας είναι ο άδικος χαμός σας παράδειγμα προς αποφυγή στις γενιές που ακολουθούν…».

Σειρά είχε απαγγελία ποιήματος από τον πρώην υφυπουργό Εργασίας Ελευθ. Τζιόλα, στη μνήμη του θείου του Χρήστου Τζιόλα και όλων αυτών που «έφυγαν» από τη ζωή με αυτό τον συγκλονιστικό και τραγικό τρόπο.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις σχολικές μονάδες της περιοχής, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τιμητική σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.

Στη συνέχεια, προσκεκλημένοι και πολίτες κατευθύνθηκαν στο Δομένικο όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Νικολάου Μπάμπαλη (μοίραρχου, διοικητή τότε της Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Ελασσόνας), που είχε υψώσει τη δική του σθεναρή φωνή διαμαρτυρίας για το φοβερό έγκλημα των Ιταλών.

Αμέσως μετά, στην αίθουσα του «Παναγιώτειου» Πνευματικού Κέντρου παρουσιάστηκε από τους μαθητές του Λυκείου Δομενίκου ένα αφηγηματοποιημένο δρώμενο – ωδή στους αδικοχαμένους άνδρες και πραγματοποιήθηκαν οι απονομές βραβείων «Νικολάου Μπάμπαλη» σε αριστούχους μαθητές/τριες, απονομές βραβείων για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις των μαθητών του Γυμνασίου Δομενίκου με θέμα «Το ολοκαύτωμα του Δομενίκου», καθώς επίσης και βράβευση αριστούχων μαθητών από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις εφετινές εκδηλώσεις μνήμης «ΚΑΥΚΑΚΙΑ 2019» στην τοποθεσία «Καυκάκι» παρευρέθηκαν:

Οι βουλευτές Χρήστος Κέλλας και Γιώργος Κατσιαντώνης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας η γενική διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Ζωή Φτίκα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας Αθ. Παιδής και Ευαγγ. Λιακούλη, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Efisio Luigi Marras, ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο γενικός εισαγγελέας της Ιταλικής Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Marco De Paolis, οι αντιδήμαρχοι Αλεξ. Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Ι. Σαπουνάς, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο αντισυνταγματάρχης Μηχανικού της 1ης Στρατιάς Χρ. Μαδούρος, ως εκπρόσωπος του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας – πύραρχος Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, αξιωματικοί της 1ης Στρατιάς, του Αρχηγείου Τ. Αεροπορίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας Αν. Σερετίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Παπαευθυμίου, Ν. Τσουκαρέλας, Ηλ. Κωτούκας, Ι. Νάνος, Ευστ. Ψωμιάδης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και Δημ. Καρανίκας, οι πρόεδροι των Τ.Σ. Ελασσόνας, Δομενίκου, Αμουρίου, Δαμασίου, Μεσοχωρίου, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Γιάννης Καψάλης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας Χρόνης Ισαακίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας Απόστ. Βερέμης, τα μέλη του Παραρτήματος Λάρισας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Κώστας Λιούτας (πρόεδρος), Αντ. Κυπαρίσσης, Θωμάς Τασούλης, εκπρόσωποι του Εθνικού Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και του Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομενίκου – δημοτικός σύμβουλος Στάθης Ψωμιάδης, το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καριπίδης, μέλη της οικογενείας του αείμνηστου μοίραρχου Νικολάου Μπάμπαλη, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Απανταχού Δομενικιωτών, εκπρόσωποι συλλόγων των δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής, απόδημοι Δομενικιώτες, συγγενείς των εκτελεσθέντων, μαθητές και πολύς κόσμος από το Δομένικο και τα γειτονικά τοπικά διαμερίσματα.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass