Μερική έκλειψη Σελήνης την Τρίτη

Ενημέρωση από το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2019 15:01

Είμαστε στη μέση του καλοκαιριού και οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές. Μαζί με τις χαρές του ήλιου και της θάλασσας μπορούμε να θαυμάσουμε την ομορφιά του έναστρου καλοκαιρινού ουρανού.

Όπως σημειώνεται από το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων, «το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου πρόκειται να συμβεί μερική έκλειψη Σελήνης και θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Η μετάβαση της Σελήνης μέσα και έξω από τη σκιά του πλανήτη μας θα εξελιχθεί ως εξής (οι ώρες είναι σε θερινή ώρα Ελλάδος):

Είσοδος στη σκιά της Γης 23:01. Μέσο έκλειψης 00:31. Έξοδος από σκιά της Γης 02:00.

Οι λάτρεις του έναστρου ουρανού θα μπορέσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο, εφόσον ο ουρανός είναι απαλλαγμένος από σύννεφα. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία ή ειδικά όργανα για τη θέαση του φαινομένου, αρκούν τα μάτια μας.

Επίσης, την ίδια μέρα ο πλανήτης Κρόνος θα βρίσκεται εφτά μοίρες πιο δυτικά από τη Σελήνη στην περιοχή του αστερισμού του Τοξότη. Τριάντα μοίρες πιο δυτικά, περίπου στο νότιο τμήμα του ουράνιου θόλου και στην περιοχή του αστερισμού του Οφιούχου, θα λάμπει ο πλανήτης Δίας. Κάτω και δεξιά του Δία βρίσκεται ο κόκκινος υπεργίγαντας Αντάρης, το πιο λαμπρό αστέρι του αστερισμού του Σκορπιού.

Οι πλανήτες, που είναι ετερόφωτα σώματα, έχουν σταθερό φως και δεν τρεμοπαίζει. Σε αντίθεση με τους αστέρες, που είναι αυτόφωτα σώματα, τους βλέπουμε να τρεμοπαίζουν, να σπινθηρίζουν και να παρουσιάζουν το φαινόμενο της στίλβης. Όσο πιο μικρό ύψος έχουν από τον ορίζοντα, τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο της στίλβης. Αν θεωρήσουμε την απόσταση της Γης από τον Ήλιο, που είναι 149,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ως μια αστρονομική μονάδα, ο Κρόνος βρίσκεται σε απόσταση 10 αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο και αντίστοιχα ο Δίας 5 αστρονομικές μονάδες περίπου.

Τέλος, αρχές Αυγούστου στον νυχτερινό ουρανό έχουμε τη γνωστή βροχή των Περσείδων. Οι διάττοντες Περσείδες είναι μικρά στερεά σωμάτια με διαστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα λίγα χιλιοστά του μέτρου και αποτελούν τα υπολείμματα από τον κομήτη Swift – Tuttle. Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται να είναι το τριήμερο 11 με 13 Αυγούστου. Η καλοκαιρινή μαγεία του έναστρου νυχτερινού ουρανού σε όλο το μεγαλείο της. Ας την απολαύσουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass