Νέο κρούσμα ρύπανσης στον Τιταρήσιο

*ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ *ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ ΙΩΑΝ. ΖΑΡΛΑΔΑΝΗΣ

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2019 22:20

Νέα κρούσματα ρύπανσης για άλλη μια φορά στον Τιταρήσιο ποταμό (ή Ξηριά) στην περιοχή του πρώην Δήμου Ποταμιάς.

Μετά τα αφρισμένα και μαύρα νερά, για τα οποία έγραψε πέρυσι η «Ε», φέτος στις περιοχές Μεσοχωρίου, Βλαχογιαννίου, Μεγάλου Ελευθεροχωρίου εμφανίστηκαν χιλιάδες νεκρά ψάρια, τα οποία με το πέρασμα των ημερών και τις υψηλές θερμοκρασίες βρίσκονται σε αποσύνθεση δημιουργώντας έντονη δυσοσμία.

Το γεγονός καταγγέλλει ο νυν και επανεκλεγμένος πρόεδρος της Κοινότητας Μεσοχωρίου κ. Γιάννης Ζαρλαδάνης. Ο κ. Ζαρλαδάνης αλλά και οι κάτοικοι ευρύτερα της περιοχής θεωρούν το γεγονός άκρως σημαντικό για τη δημόσια υγεία, όχι μόνο λόγω της αποσύνθεσης νεκρών ψαριών αλλά και γιατί αυτά παραμένουν στην κοίτη του ποταμού. Παράλληλα, μέσα στην κοίτη του Τιταρήσιου βρίσκονται σε λειτουργία τουλάχιστον επτά υδρευτικές γεωτρήσεις από τις οποίες πίνουν νερό οι κάτοικοι των χωριών Μεσοχώρι, Μεγάλο Ελευθεροχώρι, Βλαχογιάννι, Πραιτώρι, Αμούρι, Ευαγγελισμός και Μαγούλα.

Ο κ. Ζαρλαδάνης καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγιεινής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό από αύριο Δευτέρα να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς τρεις τουλάχιστον κατευθύνσεις πώς θα γίνει εφικτή η απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, από ποιο γεγονός ψοφούν τα ψάρια και τέλος να βρεθεί η αιτία του κακού και να γίνει γνωστό ποιοι είναι οι υπαίτιοι της μόλυνσης.

Ο ΤΙΤΑΡΗΣΙΟΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Τιταρήσιος πηγάζει κυρίως από το όρος Τίταρος με υψόμετρο 1.839 μέτρα. Το ποτάμι έχει μήκος 56 χιλιόμετρα από τις πηγές του μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό στην περιοχή της Ροδιάς.

Σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ, σε ό,τι αφορά τους υδροβιότοπους, ο Τιταρήσιος ποταμός υπάγεται στην κατηγορία των εσωτερικών υγροτόπων και χαρακτηρίζεται ως ποταμός συνεχούς ροής, παρά το γεγονός ότι συχνά, μετά την έξοδό του από τη λεκάνη απορροής, δεν εμφανίζει διαρκή ροή. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες του ποταμού είναι η αρδευτική του σημασία, η οποία είναι μεγάλη, με πτωτική όμως αποτελεσματικότητα, λόγω της μεγάλης πτώσης των υδάτινων αποθεμάτων του τα τελευταία χρόνια.

Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές μέχρι τώρα οι ειδικοί, τα νερά του Τιταρήσιου, λόγω του πυθμένα του ποταμού και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων, είναι ο κύριος τροφοδότης με πλουτισμό νερού του καρστικού συστήματος που βρίσκεται δυτικά της πόλης του Τυρνάβου. Η τεράστια αυτή υπόγεια λίμνη που εκτείνεται και ευρύτερα έχει φυσικές απολήξεις τις πηγές «Μάτι», «Βρύση» Τυρνάβου και «Λούντζια» Πλατανουλίων. Από την υπόγεια αυτή λίμνη υδρεύεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η πόλη της Λάρισας, ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας, η Φαλάνη και όλα τα άλλα χωριά της περιοχής. Παράλληλα, αρδεύεται και ολόκληρος ο κάμπος της περιοχής Τυρνάβου.

Είναι επόμενο λοιπόν το φαινόμενο των νεκρών ψαριών να δημιουργεί ανησυχία.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass