«Πράσινο φως» για την επέκταση του Δήμου Λαρισαίων

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ, ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΦΛΑ

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2019 15:32

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Λάρισας που τις επόμενες μέρες θα πάρει και ΦΕΚ.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ψηφιακών Πολιτικών- «έξυπνη πόλη» κος Κωνσταντίνος Διαμάντος και ο μελετητής κ. Χρήστος Κουτάκος, μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τη θετική κατάληξη μίας διαδικασίας, η οποία διορθώνει σημαντικά ζητήματα παραλείψεων του ισχύοντος από το 2009 Γ.Π.Σ. αλλά και επιλύει και σημαντικά ζητήματα που προέκυψαν κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του και που τέθηκαν ως αιτήματα από φορείς, κοινωνικές ομάδες και πολίτες, εξαντλώντας κατά τη διαδικασία κάθε δυνατότητα που δίνει η πολιτεία.

Μεταξύ άλλων, επιλύεται για την Τερψιθέα το σημαντικό ζήτημα των αρτιοτήτων με τη θέσπιση της ενιαίας αρτιότητας κατά κανόνα των 10 στρεμμάτων (από 20 στρεμ.) με την ισχύ παρέκκλισης των 4 στρεμμάτων.

Επίσης, με πρόβλεψη στο νέο ΓΠΣ παύει η υπέρμετρη φορολόγηση με υπολογισμό υπερβολικής αντικειμενικής αξίας σε μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων στην «προς πολεοδόμηση εκτός σχεδίου περιοχή».

Ενώ στο ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον ιδιωτικής πολεοδόμησης δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξής της με την ενσωμάτωση σε κατάλληλη ζώνη.

Ακόμη, επιλύεται το ζήτημα των κτηνοτροφικών μονάδων με προσδιορισμό κατάλληλων περιοχών και υποδοχέων για τις δραστηριότητες αυτές, τόσο στην περιοχή της Τερψιθέας, όσο και στη βόρεια περιοχή της Λάρισας. Με προστασία ταυτόχρονα των ήδη νομίμως υφιστάμενων μονάδων μέσα από μία μεγαλύτερη της προηγούμενης μεταβατικής περιόδου.

Σημαντική πρόβλεψη αποτελεί και η δυνατότητα ανάπτυξης παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, σε ζώνες εκατέρωθεν οδικών αξόνων υψηλής ζήτησης (οδός Βόλου, Καρδίτσης, Τρικάλων) δημιουργώντας έτσι ένα προσιτό επενδυτικό περιβάλλον και μία προοπτική τόνωσης της τοπικής απασχόλησης.

Επιλύεται ακόμη το σημαντικό ζήτημα του ΣΟΦΛΑ, που μπορεί πλέον στην ιδιοκτησία του να αναπτύξει αποκεντρωμένα τη σημαντική δραστηριότητά του ενώ και για μία άλλη σημαντική επαγγελματική ομάδα υπήρξε πρόβλεψη και αφορά στα νέα πρατήρια καυσίμων με την ευχερή χωρική δυνατότητα ίδρυσής τους εκτός κέντρου, προστατεύοντας όμως τα νομίμως υφιστάμενα εντός του κεντρικού αστικού ιστού.

Τέλος, ενσωματώνονται στον χωροταξικό σχεδιασμό ειδικότερα σχέδια του Δήμου, όπως τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και οι απαιτούμενες ειδικές χρήσεις για την ανάπτυξη της έκτασης του ΣΕΦΚΟ – ΕΘΙΑΓΕ, σύμφωνα με τους σκοπούς της παραχώρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον Δήμο.

Το σύνολο των μεταβολών τέθηκαν κατά τη διάρκεια εκπόνησης της μελέτης σε ανοικτή διαβούλευση με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής (παρόλο που δεν επιβάλλονταν από τη νομοθεσία) καθώς και σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, η οποία ολοκληρώθηκε με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

Μία σημαντική πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής που αφορά στο ΓΠΣ και που θα έχει συνέχεια σε επίπεδο Πολεοδομικής μελέτης Λάρισας, ώστε να εναρμονιστούν προβλέψεις του ΓΠΣ σε χρήσεις γης καθώς και σε επίπεδο προώθησης Πολεοδομικής μελέτης για την Τερψιθέα και τη Φαλάνη.

Επιλύοντας έτσι χρόνια ζητήματα που δυσχεραίνουν τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων εκεί, ενώ ταυτόχρονα καθηλώνουν την παραγωγική και αναπτυξιακή τους πορεία. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass