ΑΠΟ ΤΗΝ GENERAL ATOMICS ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ 110 ΠΜ

Πτήσεις επίδειξης σύγχρονων drones στη Λάρισα

Δημοσίευση: 17 Νοε 2019 15:21

Μια διαφορετική «έκθεση» με την επίδειξη των δυνατοτήτων σύγχρονου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην 110 Πτέρυγα Μάχης, τη «φωλιά» των «θεριστών» MQ-9 Reaper της Πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.


Η αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης της Λάρισας από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία επιχειρούν από τον Μάρτιο του 2018 για λογαριασμό των ΗΠΑ, η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ μέσω της συμφωνίας που υπογράφηκε πρόσφατα και η οποία θα σημάνει στο εγγύς μέλλον την «εξυπηρέτηση» και ιπτάμενων τάνκερ από τη Λάρισα και, τέλος, η πρόθεση του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας να εξετάσει την αγορά μη επανδρωμένων, φέρνει στις αρχές Δεκεμβρίου στην 110 ΠΜ την αμερικανική εταιρεία, General Atomics Aeronautical Systems, Inc. - GA-ASI (θυγατρική της General Atomics) που θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στο αντικείμενό της.
Με την κατασκευάστρια εταιρεία να προχωρά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας σε ένα δεκαήμερο – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - επιδείξεων των δυνατοτήτων του εξελιγμένου MQ-9 Guardian μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε ευρωπαϊκές χώρες, εστιάζοντας στη ναυτική επιτήρηση, με πρώτο ενδιαφερόμενο την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με αφορμή και την προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων στο Αιγαίο. Το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς για απόκτηση MQ-9 Reaper επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης που είχε προχθές με τους στρατιωτικούς συντάκτες, απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ως χώρα είμαστε ανοικτοί στις προτάσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση των εισηγήσεων των αρμόδιων επιτελείων. Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική πλευρά έχει προτείνει την απόκτηση 1.000 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, καθώς και την αγορά μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV).
Η General Atomics Aeronautical Systems ανακοίνωσε λοιπόν και επίσημα προχθές στην ιστοσελίδα της «τη διεξαγωγή σειράς επίδειξης δυνατοτήτων στην Ευρώπη» των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αναλυτικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε «ότι συνεργάζεται με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF)» και πως στην Ελλάδα θα «πραγματοποιήσει μια σειρά πτήσεων επίδειξης για τις ευρωπαϊκές χώρες τον Δεκέμβριο». Διευκρινίζοντας πως «οι πτήσεις θα βασίζονται στις εγκαταστάσεις της HAF στη Λάρισα και θα χρησιμοποιούν το GA-ASI MQ-9 Guardian RPA για να παρουσιάσουν δυνατότητες θαλάσσιας επιτήρησης, καθώς και ένα σύστημα DAA που αναπτύχθηκε από την GA-ASI και επιτρέπει στην RPA να πετάει με ασφάλεια πολιτικού εναέριου χώρου μαζί με επανδρωμένα αεροσκάφη».
Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της General Atomics, Λίντεν Μπλου, να δηλώνει μάλιστα πως «εκτιμούμε την υποστήριξη της HAF για την προβολή των δυνατοτήτων θαλάσσιας επιτήρησης και ολοκλήρωσης του πολιτικού εναέριου χώρου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μας στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «η ζήτηση για προσιτή, μακροχρόνια αερομεταφερόμενη παρακολούθηση των θαλασσών που περιβάλλουν την Ευρώπη αυξάνεται».
Η επίδειξη βασίζεται στα MQ-9 που «λειτουργούν από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) των ΗΠΑ, προς υποστήριξη των ρόλων της για θαλάσσια επιτήρηση» με την General Atomics στην ίδια ανακοίνωση να περιγράφει με «λεπτομέρειες» τις δυνατότητες των συστημάτων ραντάρ, προειδοποίησης, αποφυγής σύγκρουσης κ.λπ., που διαθέτει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Όπως σημειώνεται ακόμη «η GA-ASI συνεργάζεται επίσης με τον SES, έναν κορυφαίο πάροχο δορυφορικών επικοινωνιών (SATCOM) και διαχειριζόμενη υπηρεσία παροχής, με πάνω από 70 δορυφόρους σε Geostationary Orbit (GEO) και Medium Earth Orbit (MEO). Η SES θα παράσχει τη δορυφορική συνδεσιμότητα GEO που επιτρέπει στο MQ-9 να λειτουργεί με ασφάλεια με τη σύνδεση δεδομένων υψηλής δυναμικότητας, επιτρέποντας τη μετάδοση δεδομένων από το αεροσκάφος σε πραγματικό χρόνο και επεκτείνοντας το πραγματικό επιχειρησιακό εύρος του πολύ πιο πέρα από αυτό της γραμμής θέασης».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των πτήσεων επίδειξης που θα διαρκέσουν έως τις 20 Δεκεμβρίου από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα μεταφερθεί για τον σκοπό αυτό στην 110 ΠΜ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass