Σχέδια για Μουσείο Ελιάς στους Γόννους

Προανήγγειλε ο δήμαρχος Γ. Μανώλης από την 7η Πανδημοτική Γιορτή Ελιάς

Δημοσίευση: 25 Νοε 2019 20:59

Φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία Μουσείου Ελιάς σε παλιό ελαιοτριβείο της περιοχής προανήγγειλε χθες ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης κατά την παρέμβασή του στη δεύτερη ημέρα των εργασιών της 7ης Πανδημοτικής Γιορτής Ελιάς που ολοκληρώθηκε στην κωμόπολη.


Στη διάρκειά της παρουσιάσθηκαν σκέψεις, προβλήματα και προοπτικές για την καλλιέργεια του προϊόντος-ταυτότητα της περιοχής, ενώ άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία της γνωστής πρώην δ/ντριας του Κέντρου Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνης Πολυμέρου - Καμηλάκη για τον «Πολιτισμό της ελιάς».
Μιλώντας στη Γιορτή ο δήμαρχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Ως δημοτική Αρχή οφείλουμε να είμαστε δίπλα στους παραγωγούς και ανοικτοί σε κάθε συνεργασία συμβάλλοντας στην εξωστρεφή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με την πιστοποίηση, ανάδειξη και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων. Επίσης, δίνουμε μεγάλη σημασία στη δημιουργία βασικών υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας, μέσω της συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας, του εξορθολογισμού των αρδευτικών τελών αλλά και της κατασκευής αρδευτικών δικτύων.
Συγκεκριμένα, για την περιοχή των Γόννων έχει εγκριθεί από τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και θα εκτελεσθεί το έργο ασφαλτόστρωσης του αγροτικού δρόμου Γόννων – Ροδιάς, υλοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων Γόννων και Ελιάς. Επίσης αναμένεται η έγκριση υπογείωσης αρδευτικών αγωγών σε τοπικές κοινότητες, όπως στην Ελάτεια, αλλά μιας και είμαστε εδώ στους Γόννους να αναφέρουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εγκριθεί από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας το έργο «Κατασκευή – Υπογείωση Δικτύων Αγωγών Άρδευσης Γόννων». Το έργο θα εξυπηρετήσει καλλιέργειες κυρίως ελαιώνων και σιτηρών, δίνοντας τη δυνατότητα άρδευσης ολόκληρης της Δημοτικής Ενότητας Γόννων και το δικαίωμα να μπορέσουμε να αναθεωρήσουμε την τιμολογιακή πολιτική στην άρδευση. Πρόκειται για έργο, το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής των Γόννων, καθώς μέσω αυτού θα υπάρξει βελτίωση ιδιαίτερα στην καλλιέργεια ελαιώνων. Όταν έχουμε έργα, παραγωγή και σχέδια για το μέλλον και ένα από αυτά είναι η δημιουργία στον δήμο μας Μουσείου Ελιάς σε παλιό ελαιοτριβείο, αναδεικνύοντας έτσι και την πολιτιστική πλευρά της Γιορτής Ελιάς, μόνο τότε εκδηλώσεις σαν τη σημερινή αποκτούν πραγματική αξία.
Παράλληλα, μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές αναδεικνύουμε τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής, τη συνεργασία των κατοίκων, των παραγωγών, των επιχειρηματιών και των τοπικών φορέων.
Πιστεύουμε ότι οι γιορτές αυτές με τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων συντελούν:
* Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
* Στην αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
* Στη μείωση της κατανάλωσης ύδατος.
*Στην πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικώς, αλλά και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια προβολής της ελιάς ως βρώσιμο προϊόν και του ελαιολάδου, ως προϊόν με πολλαπλές χρήσεις, με υψηλή διατροφική αξία και ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία αλλά και ως αγροτικό προϊόν με μέλλον.
Τέλος, να ευχαριστήσω την κ. Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, τέως δ/ντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών της Αθήνας, του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας από το 2003, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία της Ελληνικής Λαογραφίας, γι’ αυτό και μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία της στη σημερινή γιορτή και θα αναπτύξει το θέμα «Ο πολιτισμός της ελιάς».

 

ΔΗΛΩΣΗ Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΥ
Στον χαιρετισμό του ο πρώην δήμαρχος Κ. Κολλάτος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:
«Είμαστε υπερήφανοι που κατορθώσαμε ως πρώην Δημοτική Αρχή να κάνουμε τη Γιορτή Ελιάς θεσμό και να αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών και τυποποιητών.
Ως πρώην Δημοτική Αρχή δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προβολή του εξαιρετικού προϊόντος της ελιάς, που παράγει η ευρύτερη περιοχή του Δήμου και που θεωρείται μάλιστα Αρίστης Ποιότητας.
Παράλληλα, μέσα από τις διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία έξι χρόνια, αναδείξαμε τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής, τη δημιουργικότητα των κατοίκων και την εγρήγορση των τοπικών φορέων, ενώ η καθιέρωση αυτής της γιορτής είναι από μόνη της ένα σημείο αναφοράς του πολιτισμού και της αναπτυξιακής μας προοπτικής.
Δώσαμε μεγάλη σημασία στη δημιουργία βασικών υποδομών άρδευσης, εκπονήσαμε και επικαιροποιήσαμε μελέτες και προσπαθήσαμε να τις εντάξουμε στο Π.Α.Α. ή σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια διαρκή φροντίδα ο ορθολογισμός των αρδευτικών τελών και η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.
Επί θητείας μας είχε ωριμάσει και επικαιροποιήθηκε η μελέτη κατασκευής δικτύου άρδευσης και δεξαμενής στη θέση «Χονδρομαγούλα».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες Ν. Λιούπας και Γ. Λαδόπουλος, μέλη του Δ.Σ. Τεμπών, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και οργανώσεων και πολύς κόσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass