Η Αγιά ζητά την επαναλειτουργία του Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Μαυροβουνίου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ *Ν. ΝΤΑΓΚΑΣ: ΝΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΠΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2020 22:02
Ο αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Ν. Ντάγκας Ο αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Ν. Ντάγκας

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς αποφάσισε κι απέστειλε προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως αίτημα για την επαναλειτουργία στην Αγιά του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Μαυροβουνίου, ένα αίτημα που κοινοποιείται παράλληλα στο Τμήμα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, στους βουλευτές Λάρισας, στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, καθώς και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Μαυροβουνίου ιδρύθηκε το 2006. Ακολούθησε μετά από δύο χρόνια η ίδρυση ενός δεύτερου Κ.Π.Ε. στον νομό Λάρισας με έδρα την Ελασσόνα. Το 2011 τα δύο Κ.Π.Ε. συγχωνεύτηκαν σε ένα με έδρα την Ελασσόνα και με ονομασία Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Ελασσόνας. Το νέο Κέντρο λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια με δράσεις κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας και με λιγότερες στην Αγιά, δημιουργώντας τέτοια προβλήματα στην περιοχή της Αγιάς που ώθησαν τους Αγιώτες στο αίτημα αποσυγχώνευσης και επαναλειτουργίας του Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Μαυροβουνίου ως ανεξάρτητο Κέντρο.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάγκα Νικόλαο, αντιδήμαρχο Αγιάς σε θέματα Τουρισμού, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τα προβλήματα αυτά έχουν ως εξής:

Τα προγράμματα που υλοποιούνταν πριν τη συγχώνευση στο Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Μαυροβουνίου ήταν έξι, ενώ μετά τη συγχώνευση έμεινε μόνο ένα. Μετά τη συγχώνευση μειώθηκαν και σχεδόν εξαλείφθηκαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια στην περιοχή της Αγιάς. Τα πεδία επισκέψεων στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς μειώθηκαν και τα περισσότερα από αυτά, που φέρουν μοναδική περιβαλλοντική, πολιτιστική και ιστορική αξία, καταργήθηκαν, όπως Δέλτα Πηνειού Ποταμού, Μαυροβούνι, Ανατολή με την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Μεγαλόβρυσο, μονοπάτι Άνω Σωτηρίτσας – Αγιοκάμπου, ακτογραμμή παραλίας Αγιοκάμπου, Νερόμυλοι, ασκηταριά Αγίων Αναργύρων, μονοπάτια και καλντερίμια Κισσάβου, λίμνη Κάρλας κ.α. Παράλληλα, μειώθηκαν δραματικά οι επισκέψεις μαθητών, εκπαιδευτικών και ενηλίκων στην περιοχή της Αγιάς. Επίσης, πριν τη συγχώνευση το Κ.Π.Ε. εξυπηρετούσε τις εκπαιδευτικές ανάγκες τουλάχιστον δύο χιλιάδων επισκεπτών στην περιοχή της Αγιάς. Μετά τη συγχώνευση ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από εκατό έως διακόσιους επισκέπτες ετησίως. Η απόσταση που συνδέει τα κτίρια των δύο συγχωνευμένων Κ.Π.Ε. ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο Κ.Π.Ε. με έδρα την Ελασσόνα να εξυπηρετούν και τις ανάγκες του συγχωνευμένου Κέντρου στην Αγιά. Η περιοχή δράσης του Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Ελασσόνας από το Λιβάδι Ελασσόνας που αποτελεί πεδίο του Κ.Π.Ε. μέχρι και τα παράλια του νομού Λάρισας, που επίσης αποτελεί πεδίο του Κ.Π.Ε., ξεπερνούν τα 130 χιλιόμετρα και τις δύο ώρες οδήγησης, καθώς πρόκειται για επαρχιακούς δρόμους. Αυτό καθιστά αδύνατο για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο Κ.Π.Ε. να καλύπτουν αξιοπρεπώς τα πεδία του νομού. Όλη η περιβαλλοντική αξία της ακτογραμμής του νομού Λάρισας με το μοναδικής φυσικής ομορφιάς οικοσύστημα του Κισσάβου που καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος δεν μπορεί να προβληθεί με δράσεις και βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές, καθώς βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την έδρα του Κ.Π.Ε. Οι εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Ελασσόνας στην Αγιά και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Αγιάς που φιλοξενεί το συγχωνευμένο Κ.Π.Ε. παρακμάζουν και δεν λειτουργούν, δεσμεύοντας χώρο και μηχανήματα τα οποία φθείρονται με τον χρόνο και καταστρέφονται. Ο νομός Λάρισας αποτελεί κεντρικό και κομβικό σημείο εξυπηρετώντας σχολεία από όλη την Ελλάδα που μπορούν να τον προσεγγίζουν εύκολα και γρήγορα, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ένα Κέντρο να καλύψει όλες τις συγκεκριμένες ανάγκες. Παράλληλα, ο νομός διαθέτει μοναδικά σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος τα οποία με τη συγχώνευση των Κ.Π.Ε. δεν είναι δυνατόν να προβληθούν επαρκώς, όπως Όλυμπος, Κίσσαβος, Μαυροβούνι, Δέλτα του Πηνειού, Κοιλάδα των Τεμπών, Θεσσαλικός κάμπος και καλλιέργειες, λίμνη Κάρλα, πόλη της Λάρισας, ακτογραμμή Αιγαίου, παραδοσιακοί οικισμοί (Αμπελάκια, Λιβάδι, Κοκκινοπηλός, Μεγαλόβρυσο, κ.α.).

«Για όλους αυτούς και αρκετούς ακόμα λόγους» υποστήριξε ο κ. Ντάγκας στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο «κρίνεται απαραίτητη και ζωτικής σημασίας η διάσπαση των δύο Κ.Π.Ε. και η επαναλειτουργία του Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Μαυροβουνίου ανεξάρτητα από το Κ.Π.Ε. Ελασσόνας, προκειμένου να ωφεληθούν πρωτίστως οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών του νομού, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας που θέλουν να επισκεφτούν τον τόπο».

Ανάλογες πρωτοβουλίες για επαναλειτουργία του Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Μαυροβουνίου πριν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε αναλάβει μεμονωμένα και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Αγιά 2019 – Νέα Εποχή» κατηγορώντας μάλιστα τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα ότι άφησε να χαθεί από την Αγιά το Κ.Π.Ε. πριν εννιά χρόνια «για καθαρά λόγους κομματικής πειθαρχίας».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass