«Φώτισε αυτούς που μας κυβερνούν να επιλέξουν το καλύτερο»

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΟΥΣ Δ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2020 19:02

«Το γεγονός ότι σήμερα στην πατρίδα μας έχουμε τα λιγότερα δυνατά θύματα από αυτήν την πανδημία, έχουμε τα λιγότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες χώρες, με άλλους λαούς δεν έχει να κάνει μόνο με την ανθρώπινη προνοητικότητα αλλά και με τη Θεία Χάρη.

Ελπίζοντας ότι δεν κάνουμε τίποτε αντάξιο στο θείο μεγαλείο και στη θεία Δόξα, βοήθα Παναγία μου να αντέξουμε αυτή τη δοκιμασία. Φώτισε κι αυτούς που μας κυβερνούν, ώστε να επιλέξουν το καλύτερο για τον λαό και για την εκκλησία Σου. Να μας επιτρέψουν αυτό το οποίο όλοι μας επιθυμούμε, να το χαρούμε σύντομα. Δεν παρανομούμε, αλλά ποθούμε».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων στη σύντομη ομιλία του, κατά τη διάρκεια της ακολουθίας των Δ’ Χαιρετισμών που τελέσθηκαν χθες βράδυ στον μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου - πάντα κεκλεισμένων των θυρών στο πλαίσιο της απόφασης της Ιεράς Συνόδου και της κυβέρνησης για την προστασία από τη διάδοση του κορονοϊού- ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Ο Σεβασμιότατος επέμεινε και χθες στο θέλημά του να ανοίξουν οι ναοί, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας υπό προϋποθέσεις, πιο διακριτικά αυτή τη φορά.

Αναλυτικότερα τα λόγια του Ποιμενάρχη μπροστά από την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου: «Αυτή τη στιγμή είναι όλοι εδώ. Μπορεί να μην υπάρχει κανένας μέσα στον ναό, όμως πολλοί θα ήθελαν να είναι παρόντες και σίγουρα όλοι όμως προσεύχονται. Στους Χαιρετισμούς Σου είναι εδώ. Θα αναφερθώ στο γεροντικό των Πατέρων της Σκήτης. Κάποτε ένας ιερεύς ερωτηθείς για τα άδεια στασίδια του ναού, αποκρίθηκε πως δεν τα έδωσε σημασία, καθώς ο ίδιος έβλεπε γεμάτο τον ναό από τους πιστούς που ήταν νοητά παρόντες. Όλοι με την προσευχητική τους διάθεση, με την προσωπική τους επιθυμία να είναι στον ναό, ασχέτως πού βρίσκονταν εκείνη την ώρα ήταν ευλογημένοι. Αντίθετα άλλοι που ήταν μέσα στον ναό, ως σωματικά παρόντες, ήταν ουσιαστικά απόντες από τη θεία λειτουργία. Ξέρουμε Παναγία μου ότι εσύ θεωρείς πως είναι παρόντες όλοι όσοι ήθελαν να βρίσκονται εδώ και να προσεύχονται αλλά δεν μπορούν. Δεν μας ενοχλεί το γεγονός που σήμερα δεν μπορούμε να είμαστε όλοι στο ναό. Ξέρουμε πως αρκεί πως η χάρη σου, μπορεί να προστρέξει και να βρει τον καθέναν που σε χρειάζεται, όπου κι αν είναι κρυμμένος. Αρκεί να προσεύχεται και να το επιθυμεί. Σήμερα κάθε σπίτι είναι μια μικρή εκκλησία. Γνωρίζουμε Παναγία μου ότι εσύ δεν περιορίζεσαι από ανθρώπινους νόμους και αστυνομικά μέτρα. Έχοντας κατά νου αυτό το οποίο συνέβη τότε στον Μωυσή στην Ερυθρά θάλασσα, όταν ενώ ο λαός είχε αποκλεισθεί μπροστά στο πέλαγός της και πίσω πλησίαζε ο στρατός των Αιγυπτίων με τα φοβερά δρεπανηφόρα άρματα, να τους πετάξουν στη θάλασσα και πριν καν ανοίξει το στόμα μου, λέγοντας μόνο ένα «Θεέ μου», ακούστηκε από τον ουρανό η ουράνια φωνή Του «με ξεκούφανες». Ήταν τότε που ο Θεός τον οδήγησε ώστε με το ραβδί του να χτυπήσει τη θάλασσα, να ανοίξει η δίοδος, να περάσει ο λαός του και στη συνέχεια κάνοντας με το ραβδί του τον σταυρό να την κλείσει και να απαλλάξει τον λαό οριστικά από τον κίνδυνο των εχθρών. Ξέρει ο Αγιος Θεός να μας προστατεύει και πριν εμείς κάνουμε το οτιδήποτε για τη δική μας προστασία».

Καταλήγοντας ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: Σε έναν ουσιαστικό γεμάτο ναό, αν και χωρίς έναν πιστό αλλά ουσιαστικά με όλη τη Λάρισα παρούσα, Υπεραγία Θεοτόκε επιζητούμε τη βοήθειά Σου. Δεν είναι ότι αρνούμαστε να σηκώσουμε τον σταυρό μας. Δεν θέλουμε να έρχονται τα πράγματα όπως τα θέλουμε εμείς. Ας έρχονται όπως τα θέλεις Εσύ και ο Υιός Σου. Δώσε μας όμως δύναμη να αντέχουμε, να ανταποκρινόμαστε και να τα βγάζουμε πέρα. Φώτισε κι αυτούς που είναι πλέον αδύναμοι και παρεξηγούν και καταφεύγουν σε διάφορα άλλα πράγματα να κατανοήσουν πως μόνο με τη λατρεία, με την ουσιαστική προσευχή, με την υπακοή στο θέλημα του Θεού μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass