Ο κορονοϊός έπληξε και τους μπαξέδες

Τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων ακυρώνουν σπορές από ερασιτέχνες μπαξεβάνηδες *Ανταλλάσσουν φυτά με τρόφιμα στην Τσαριτσάνη

Δημοσίευση: 21 Απρ 2020 19:00

Φρένο και στους ερασιτέχνες μπαξεβάνηδες που κατοικούν στις πόλεις και διατηρούν μπαξέδες στα εξοχικά τους σπίτια ή στα πατρικά τους σπίτια στα χωριά, βάζει ο κορονοϊός για φέτος.

Οι ημερομηνίες που θα έσπερναν τα λαχανικά τους περνούν ανεκμετάλλευτες και η ανησυχία τους μεγαλώνει όσο αυξάνεται το χρονικό διάστημα των μέτρων του περιορισμού των μετακινήσεων.

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, έχει ακυρώσει παραγγελίες φυτών από καλλιεργητές που διατηρούν σπόρους, ενώ όπως διαφαίνεται ελάχιστοι πλέον θα είναι οι τυχεροί που θα απολαύσουν φέτος το καλοκαίρι τις δικές τους ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια μελιτζάνες, πιπεριές… κ.α.

Αντίστοιχα, πλήγμα δέχθηκε και το κίνημα διάσωσης και διάδοσης ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών σπορών και φυτών, καθώς ο περιορισμός των μετακινήσεων, μείωσε τη ζήτηση και τη διάθεση των παραδοσιακών φυτών, τα οποία φέτος θα αναπτυχθούν σε πολύ μικρότερο ποσοστό μπαξέδων, σε όλη τη χώρα, απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

«Δυστυχώς τα φυτά που βγάλαμε από τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων, θα μοιραστούν σε πολύ στενά χωροταξικά πλαίσια, αφού δεν μπορούν να έρθουν να τα πάρουν άτομα από άλλες περιοχές…» δηλώνει στην «Ε» ο κ. Θανάσης Βαθράκης από την Τσαριτσάνη, μέλος της ομάδας διάσωσης παραδοσιακών σπόρων του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, του Δήμου Ελασσόνας.

Τα μέλη της ομάδας που ζουν στη γνωστή κοινότητα, θα διαθέσουν τα φυτά τους σε καλλιεργητές της περιοχής, όπως άλλωστε αυτό περιορίζονται να κάνουν και άλλες αντίστοιχες ομάδες, που έχουν δημιουργηθεί στη Θεσσαλία και γενικότερα σε όλη τη χώρα.

ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΟΥΝ

ΦΥΤΑ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ

Ειδικά φέτος, λόγω των αντίξοων συνθηκών, με την εμφάνιση του κορονοϊού, η ομάδα διάσωσης παραδοσιακών σπόρων Τσαριτσάνης αποφάσισε να δώσει κοινωνική διάσταση στη διάθεση φυτών και συγκεκριμένα ο κ. Βαθράκης αναφέρει: «Θα ανταλλάξουμε τα φυτά με τρόφιμα μακράς διαρκείας. Πέντε φυτά από κάθε είδος θα ανταλλάσσονται με τρία, μέχρι και πέντε, τεμάχια τροφίμων μακράς διάρκειας (ρύζι, μακαρόνια, φασόλια, φακές κ.α.), μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων φυτών που έχει ο καθένας. Τα τρόφιμα θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ελασσόνας».

Αυτή η δράση θα γίνεται σε όλα τα κτήματα των δέκα περίπου μελών της ομάδας, στην Τσαριτσάνη.

«Παρά το ότι φέτος ο κορονοϊός δεν βοηθά τη διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και την αύξηση των υποστηρικτών ενός τρόπου ζωής με αυτάρκεια και αυτονομία προϊόντων, υγιεινών νόστιμων και θρεπτικών χωρίς χημικά φυτοφάρμακα, εμείς συνεχίζουμε απτόητοι…» δηλώνει τέλος ο κ. Βαθράκης.

Να σημειωθεί ότι το κίνημα διάσωσης και διάδοσης των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών σπορών και φυτών, συνεχίζει τη δράση του με βάση τις αρχές: «α. Της αυτονομίας και ανεξαρτησίας από κάθε μορφή εξουσίας και των πολυεθνικών εταιρειών διακίνησης υβριδίων και μεταλλαγμένων. β. Της ανταλλαγής και διάθεσης σπορών και φυτών, από χέρι σε χέρι και από γενεά σε γενεά χωρίς μεσολάβηση χρήματος.

Αποταμιεύουν σπόρους, για ανεξαρτητοποίηση από τις εταιρείες και εξοικονόμηση χρημάτων. Επίσης σαν καλλιεργητές αναπτύσσουν μ’ αυτόν τον τρόπο είδη που προσαρμόζονται καλύτερα σε ειδικές κλιματικές συνθήκες περιοχών της Ελλάδας».

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass