Η Θεσσαλία επενδύει σε Πολιτισμό και Τουρισμό

Δύο βραβεία για τις πολιτιστικές διαδρομές και τα υποβρύχια μουσεία από τα Tourism Awards 2020

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2020 15:00

Δύο νέα βραβεία, ένα χρυσό και ένα αργυρό, απέσπασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα Tourism Awards 2020,

τον θεσμό που στηρίζει τους καινοτόμους και άριστους του ελληνικού τουρισμού. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τιμήθηκε με Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Αρχαιολογικοί Χώροι-Χώροι Πολιτισμού και με Αργυρό Βραβείο για την καινοτόμα τακτική προβολής των Υποβρύχιων Μουσείων και προορισμών της Περιφέρειας με τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας VR Video 360.
«Οι Πολιτιστικές Διαδρομές, το καινοτόμο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που τιμήθηκε με Χρυσό Βραβείο, δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν τα πολιτιστικά μνημεία στην καθημερινότητα του πολίτη. Ευχαριστώ την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για την άριστη συνεργασία. Τα μνημεία οφείλουμε να τα αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να εντάσσονται στην καθημερινότητα του πολίτη γιατί μόνο έτσι προστατεύονται. Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο» τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ταυτόχρονα, τα Υποβρύχια Μουσεία και μάλιστα το Υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο, που από πλευράς μοναδικότητας είναι ισάξιο του Παρθενώνα, δίνει τη δυνατότητα της μεγάλης διάχυσης της πληροφορίας και της μεγάλης επισκεψιμότητας. Σε μια εποχή που η παγκόσμια ανησυχία είναι μεγάλη, η χώρα μας δείχνει τον δρόμο της ασφάλειας και αυτό είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης.
Στη Θεσσαλία, στον τομέα του πολιτισμού, δημιουργήθηκαν υποδομές με πρόγραμμα εξειδικευμένων δράσεων ενίσχυσης, υποστήριξη από οδικά δίκτυα και εύστοχη καμπάνια προβολής. Με τον τρόπο αυτό η περιοχή πέτυχε να αναδείξει και να αξιοποιήσει προς όφελος του τοπικού τουρισμού, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ήδη έχουν συγκεντρώσει και δημοσιοποιήσει αρμόδιες Υπηρεσίες: Αύξηση επισκεψιμότητας μουσείων 47% σε συνδυασμό με αύξηση αφίξεων σε τοπικά αεροδρόμια και λιμάνια 20% και 18% αντίστοιχα, και διανυκτερεύσεων σε ποσοστό 12%. Πιο σημαντικό στοιχείο είναι αυτό του διπλασιασμού των θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις. Στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, είναι σε εξέλιξη τρία έργα, ένα στο ΠΕΠ Θεσσαλίας (την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας) και δύο στο ΕΠΑΝΕΚ (την αναστήλωση-επανάχρηση του κτιρίου Μπεζεστένι Λάρισας και το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας BLUEMED για τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους των Σποράδων) συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ.
Επιπλέον, η «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Πολιτισμού-Τουρισμού» του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 περιλαμβάνει 34 έργα, μεταξύ των οποίων, 8 στην περιοχή της Λάρισας (μεταξύ αυτών Αρχοντικό Σβαρτς στα Αμπελάκια, Κάστρο Βελίκας, Τεκέ Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη, αρχαιολογικοί χώροι Ελασσόνας, Αρχοντικό Αλεξούλη στην Αγιά, Ακρόπολη Φαρσάλων, θρησκευτικά μνημεία Τεμπών, ψηφιακή διασύνδεση χώρων και Μουσείου Λάρισας) συν 3 σε περιοχές-δορυφόρους (αρχαιολογικοί χώροι Παλιόσκαλας, Κραννώνος, Φαρσάλων), 11 στη Μαγνησία (μυκηναϊκός οικισμός "Κάστρου - Παλαιάς" Βόλου, Διμήνι, Δημητριάδα, Φθιώτιδες Θήβες κ.ά.), 4 στην Καρδίτσα και 8 στα Τρίκαλα, έχουν συνολικό προτεινόμενο προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 22 εκ. ευρώ. Παράλληλα, η «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Νήσων Βορείων Σποράδων» περιλαμβάνει 8 έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6,3 εκ. ευρώ. Έχουν επίσης υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότησης μελετών ωρίμανσης αρκετών ακόμη έργων.
Παράλληλα με τα ανωτέρω, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άλλους συμβαλλόμενους. Μεταξύ αυτών ενδεικτικά, για τα βυζαντινά μνημεία η Σύμβαση για τη στερέωση και αποκατάσταση του Πύργου Καραμίχου στα Φάρσαλα, η Σύμβαση για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στο Φλαμούλι Τρικάλων, η Σύμβαση για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Ταξιαρχών Φαρκαδόνας, η Σύμβαση για την αποκατάσταση του τρούλου του παλαιού καθολικού της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Ως προς νεότερα μνημεία, έχει ήδη υπογραφεί η Σύμβαση για την αποκατάσταση του κτιρίου της “Κίτρινης Αποθήκης” στον Βόλο, ενώ υπό επεξεργασία βρίσκονται οι Συμβάσεις για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος της «παλαιάς Ηλεκτρικής» Καρδίτσας και τοξωτού Γεφυριού στην Τσαγκαράδα Πηλίου. Ένας επιπλέον αριθμός Συμβάσεων βρίσκεται σε διάφορα στάδια επεξεργασίας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass