Στο «κόκκινο» η Λάρισα ενόψει των νέων αντικειμενικών

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ - ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 25% ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣ - ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΑΚΡΙΒΥΝΟΥΝ - ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΒΕΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΙ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2020 22:00
Τα διψήφια ποσοστά αποκλίσεων μεταξύ των τιμών πώλησης ακινήτων και των αντικειμενικών που σε κάποιες συνοικίες ξεπερνούν και το 30% προμηνύουν ριζικές αλλαγές στην αγορά Τα διψήφια ποσοστά αποκλίσεων μεταξύ των τιμών πώλησης ακινήτων και των αντικειμενικών που σε κάποιες συνοικίες ξεπερνούν και το 30% προμηνύουν ριζικές αλλαγές στην αγορά

Η αντίστροφη μέτρηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στη Λάρισα ξεκίνησε και πριν από το καλοκαίρι, όλα τα ακίνητα στο νομό όπως και σε όλη τη χώρα, θα αποκτήσουν νέες τιμές, με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία.

Προ ημερών η ηγεσία του υπ. Οικονομικών υπέγραψε την υπουργική απόφαση για τις αμοιβές των ανεξάρτητων εκτιμητών που θα εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης, ανοίγοντας επί της ουσίας το δρόμο για την έναρξη της διαδικασίας επικαιροποίησή τους, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Η αναμόρφωση των τιμών θεωρείται από την κυβέρνηση μείζονος σημασίας ζήτημα, καθώς αποσκοπεί τόσο στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όσο και για να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία οικονομικά πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη.

Πάντως με τις τιμές πώλησης των κατοικιών στη Λάρισα να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, το όλο εγχείρημα, της εξίσωσης των πραγματικών τιμών με τις αντικειμενικές μόνο εύκολο δεν θα είναι, καθώς οι τιμές της αγοράς με αυτές της εφορίας παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις. Αν και το 2018, έγινε μια κάποια προσπάθεια να «κουμπώσουν» οι σχετικές τιμές, η προσπάθεια της εναρμόνισης των τιμών δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, οι στρεβλώσεις παρέμειναν καθώς οι τιμές ζώνης, για πολιτικούς λόγους, διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα για να μην υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις.

Συνεπώς αν και είναι δεδομένη η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να μην προκύψουν επιβαρύνσεις σε «λαϊκές» κυρίως περιοχές, μια νέα πολιτική παρέμβαση δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η «ακτινογραφία» των υφιστάμενων τιμών όχι μόνο δεν εξάλειψε τις αρρυθμίες στην αγορά αλλά τις «κουκούλωσε» γιατί ακόμη και στις περιοχές που μειώθηκε η τιμή ζώνης, η φορολογητέα αξία των καταστημάτων παρέμεινε υψηλή, επειδή δεν απομειώθηκαν οι συντελεστές εμπορικότητας και παλαιότητας. Οι συγκεκριμένοι συντελεστές διατηρούνται αμετάβλητοι από το 1985 και εφόσον διαφοροποιηθούν και αυτοί οι αλλαγές που θα επέλθουν και στη φορολογία των εμπορικών ακινήτων θα είναι ριζικές. Η προηγούμενη προσπάθεια της αναπροσαρμογής των τιμών απέδειξε επίσης πως οι εκτιμητές που είχαν συσταθεί για να προσδιορίζουν τις τιμές εκκίνησης δεν είχαν το χρόνο να επεξεργαστούν σε βάθος τις τιμές ζώνη-ζώνη ανά περιοχή, καθώς από τη μια οι τεχνητά συμπιεσμένες τιμές στις λαϊκές συνοικίες της Λάρισας θα έπρεπε να αυξηθούν και από την άλλη οι τιμές στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές που είχαν χτυπηθεί από την ύφεση στην κτηματαγορά να μειωθούν. Αντ΄ αυτού προτιμήθηκε μια επιφανειακή προσέγγιση προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα έβλεπαν την επιβάρυνση για το ακίνητό τους να αυξάνεται.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων και επαγγελματιών της αγοράς, οι διαφορές μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών αξιών στα τέλη του 2019 παραμένουν στις περισσότερες περιοχές του Δήμου Λαρισαίων σε διψήφια ποσοστά, πράγμα που καθιστά τη διαδικασία εξισορρόπησης δισεπίλυτο γρίφο, μιας και οποιαδήποτε αύξηση θα έχει αντίκτυπο, όπως προαναφέραμε, στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους που ήδη πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

 Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και ο σχετικός πίνακας που ετοίμασε η «Ε» με τη συνδρομή του τοπικού μεσιτικού γραφείου «KWONEKELLER WILLIAMS» το σκηνικό στην κτηματαγορά της περιοχής έχει αλλάξει άρδην και οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών θα συμπαρασύρουν αναπόφευκτα προς τα πάνω τις τιμές ζώνης.

Έτσι με βάση τη σημερινή εικόνα της αγοράς, οι περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες θα βρεθούν στο «κόκκινο» είναι κυρίως αυτές όπου η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών παραμένει ανοιχτή ακόμα και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018. Συνεπώς «υποψήφιες» για αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι οι περιοχές της Τούμπας, Αμπελοκήπων, Ιπποκράτη, Αγ. Θωμά, Νέας Σμύρνης, Ανθούπολης Χαραυγής και Αβέρωφ, όπου οι τιμές των κατοικιών καταγράφουν αύξηση κατά μέσο όρο 100 ευρώ το τ.μ. σε σχέση με την περασμένη διετία. Η τιμή πώλησης των κατοικιών στις λαϊκές αυτές συνοικίες διαμορφώνονται σήμερα από 1.000 ευρώ έως 1.250 ευρώ το τ.μ. τη στιγμή που αντικειμενική αξία των ακινήτων κυμαίνεται από 700 έως 900 ευρώ το τετραγωνικό.

Ανάλογη είναι και η εικόνα και σε άλλες συνοικίες του Δήμου Λαρισαίων, όπως της Ν. Πολιτείας, του σταθμού ΟΣΕ, του Αγ. Αθανασίου, του Αγ. Αντωνίου, της Νεράιδας, της Φιλιππούπολης και του ΑΤΑ, όπου οι τιμές πώλησης καταγράφουν άλμα και τη διαφορά με τις τιμές ζώνης να φτάνει και το 30%. Στις συγκεκριμένες περιοχές η αντικειμενική αξία έχει προσδιοριστεί στα 900 ευρώ και η πραγματική τιμή πώλησης ακινήτων διαμορφώνεται σε ένα εύρος από 1150-1400 ευρώ. Οι τιμές κινούνται υψηλά και στο αστικό κέντρο της Λάρισας έστω και αν η τιμή ζώνης εξακολουθεί να θεωρείται ακριβή. Διευκρινιστικά πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων έχουν, συνήθως, απόκλιση, σε σχέση με το τίμημα έναντι του οποίου πραγματοποιείται μία συμφωνία αγοράς. Άλλωστε όπως επισημαίνει, ο περιφερειακός διευθυντής της «ΚW ONE» Κων. Κολοβός «συχνά η προσδοκία για το «κλείσιμο» μίας αγοραπωλησίας σε τίμημα υψηλότερο, σε σχέση με το αρχικά ζητούμενο, λόγω βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά ακινήτων, οδηγεί σε ενίσχυση των ζητούμενων αξιών».

Παρενθετικά να σημειώσουμε πως φέτος θα ενταχθούν και 3000 περιοχές της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, αλλά το εγχείρημα αυτό δεν αφορά στη Λάρισα, καθώς όλος ο νομός βρίσκεται από χρόνια εντός αντικειμενικού συστήματος.

ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΙ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ

Σε γενικές γραμμές να επισημάνουμε πως όπου υπάρξουν αυξημένες αντικειμενικές τιμές θα αυξηθούν αντίστοιχα φόροι και τέλη, ενώ τομ αντίστροφο θα γίνει όπου υπάρξουν μειώσεις.

Σε κάθε περίπτωση κάθε αλλαγή τιμής θα επηρεάσει:

* Τον ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με κλιμακούμενους συντελεστές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

* Τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

* Τον φόρο γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10%

* Τον φόρο δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

 * Τον φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

 * Τον φόρο ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων και τον φόρο διανομής ακινήτων.

* Τον ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. Θυμίζουμε πως από φέτος ισχύει αναστολή για τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Οι μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων θα φορολογούνται πλέον με φόρο μεταβίβασης ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της υψηλότερης αξίας μεταξύ της αντικειμενικής και της δηλούμενης στο σχετικό συμβόλαιο.

* Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

* Τον δημοτικό φόρο που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

 * Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.

 * Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

* Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευής νέων αυθαιρέτων καθώς και τις εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass